i

Brieven van “uw dierbare” dochter

vertelde op 30 oktober 2017 om 15:21 uur

Bijna twee jaar zit Maria Elisabeth Liebregts op het O.L.Vrouw van Lourdespensionaat in Oerle. Ze schrijft brieven aan haar ouders Christiaan en Mieke Liebregts-Looijkens over de aankomende vakantie bijvoorbeeld maar ook over de gezondheid van de Zeer Eerwaarde heer rector. Kleindochter Els van Houtum vertelt meer over de achtergrond van haar oma.

“Mijn oma Maria Elisabeth Liebregts, geboren 18 juli 1863 op de Voldijn te Westelbeers, is volgens het bevolkingsregister vanaf 12 december 1876 tot 20 september 1878 op het O.L.Vrouw van Lourdespensionaat in Oerle geweest. Bet kwam uit een boerengezin en was de oudste van 7 kinderen, waarvan 1 zus al heel jong overleden is. Haar andere zus is ook op kostschool in Oerle geweest en haar 4 broers zijn op de “Ruwenberg” geweest, waarvan de 2 jongsten priester geworden zijn. Josephus Johannes stierf vlak voor zijn wijding en Hendrikus Petrus was pastoor van Vorstenbosch. (Zie familieoverzicht hieronder).

Het verhaal gaat hieronder verder

Klik op het plaatje voor een vergroting

Au secours! Un… bijenzwerm

“Ik heb nog een schriftje van haar met verzen, meest in het Frans. Mijn moeder vertelde dat haar moeder toen ze 3 maanden op kostschool in Oerle was Frans moest spreken. Op een keer had ze een bijenzwerm ontdekt maar ze wist het Franse woord niet en mocht het toen in het Nederlands zeggen.”

“Oma Bet trouwde 25 januari 1894 te Oost-West- en Middelbeers met Petrus Johannes van Gils uit Vessem, samen hadden ze een boerderij op de Kuilenhurk te Vessem. Ze kregen 3 zonen en 4 dochters. 3 Uur na de bevalling van haar laatste kind (mijn moeder Maria Elisabeth van Gils geb. 25 augustus 1903) is Bet aan bloedverlies overleden. Mijn moeder is toen grootgebracht door haar oma Maria Liebregts-Looijkens in Westelbeers, en is na de lagere school in Best op kostschool geweest.” (het gezin van Maria Elisabeth Liebregts, zie familieoverzichten hieronder: descmevangilsliebr-1 en -2).

Het verhaal gaat hieronder verder

Klik op het plaatje voor een vergroting

  Klik op het plaatje voor een vergroting

Kenmerkend voor die tijd is dat Bet brieven schreef aan haar ouders, ondertekend met “uw dierbare dochter”, gevolgd door haar voorletters en achternaam, M. E. Liebregts.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 2 november 2017 om 00:40 uur

Beste Els,
je zegt in je laatste zin dat Bet haar brieven ondertekende met "uw dierbare dochter" gevolgd door haar voorletters en achternaam en dat dit kenmerkend was voor die tijd. Ik denk dat het misschien meer te maken had met het op het pensionaat vertoeven. Ik kan me n.l. soortgelijks ook herinneren toen ik eind jaren '60 van de vorige eeuw op internaat (intern) was. Mijn moeder gaf als er andere uit het dorp naar hun zoon op bezoek kwamen van alles mee met daarbij een briefje en een enkele keer zond ze ook een brief met de post. [ heb die nog steeds]. Maar daar in sprak ze mij als jonge tiener altijd met 'U' aan, wat ze in het dagelijks leven nooit zou doen. Waarschijnlijk deed ze dat met de achterliggende gedachten dat de brief ooit gelezen kon worden door de ( Zaal-)Broeder waar ze toch enigszins (Psychisch) tegen op zag .

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 2 november 2017 om 09:25 uur

Ontroerend verhaal en een echt tijdsdocument, Els. Mooi dat je dit met ons deelt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 27 maart 2009 om 15:11 uur

Zul je netjes oppassen? Brief aan de Schijndelse Indiëganger Jan Smits

vertelde op 11 januari 2013 om 11:46 uur

Postbureau Middelbeers