i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oost-, West- en Middelbeers
Tags:

Stille grenspaal

vertelde op 13 februari 2009 om 14:57 uur

Bij de ingang van bungalowpark De Stille Wille staat een paal op het vijfgemeentenpunt van Diessen, Hilvarenbeek, Moergestel [hier stond eerst Haaren, zie onder], Oirschot en Oost-, West- en Middelbeers. Deze namen staan op een gemeentegrenspaal, die na de gemeentelijke herindeling van 1997 waarlijk historisch is geworden.

In feite was hij dat al, want het punt was in de vijftiende eeuw al gemarkeerd. Dat moet toen zo goed als zeker zijn gebeurd door middel van een steen. Jan Jans, die heel zijn leven hier heeft gewoond en nu 79 jaar is, kent de plek als ‘de kei’. Niet alleen deze naam raakt in de vergetelheid, ook de plaats waar de paal staat.

Het is een voorbeeld van het verdwijnen van kennis van de omgeving. Je komt bij de plek van de grenspaal door vanaf Spoordonk over de Beekersberg te fietsen. In een bosje achter de bungalow rechts bij de ingang tot de Stille Wille staat de paal. De Stille Wille is een bungalowpark dat in 1968 is ontstaan met het plaatsen van de eerste stacaravans. Nu telt het park 325 woningen. Het park is genoemd naar een nog bestaande villa die in 1936 is gebouwd.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 4 september 2007

De paal waar Rien Schipper het over heeft in zijn reactie hieronder, is een andere dan wat hier beschreven staat. Rien heeft er hier over geschreven.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Frans Hoppenbrouwers zei op 24 december 2009 om 19:12 uur

Kan iemand mij uitleggen waarom Haaren er wel bij staat en Moergestel niet,
ik ben geboren op de laaste boerderij van Spoordonk 300mtr voor Stille Wille

Mariët Bruggeman bhic zei op 4 januari 2010 om 10:46 uur

Hoi Frans,
volgens het verhaal staan de 5 genoemde plaatsen alle op de grenspaal en Moergestel dus niet. Maar heb je misschien een foto van deze paal ?

Henk Buijks bhic zei op 5 januari 2010 om 13:39 uur

Frans, we hebben hier nog eens naar het verhaal van Paul Spapens gekeken en contact met hem opgenomen. Nu blijkt dat Haaren hier ten onrechte is genoemd; het moet Moergestel zijn. We zullen dat corrigeren in de tekst van het artikel.
In ieder geval bedankt voor je reactie, want daardoor was deze correctie mogelijk!

Rien de Schipper zei op 9 maart 2010 om 09:44 uur

kijk ook eens op <a href="http://nbopalen.blogspot.com/" target="_blank">deze site</a>. Ik moet de foto nog vernieuwen, want die is destijds met mijn mobiele telefoon gemaakt, dan zal ik ook nog opnemen in de tekst wat er exact in de paal gebeiteld staat.
Groeten, Rien

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 19 oktober 2010 om 09:49 uur

Galgen en grenspalen

vertelde op 8 februari 2009 om 13:40 uur

Grens Hintham

vertelde op 18 juni 2010 om 08:35 uur

Bijzondere grenspaal