i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boekel , Beers , Erp
Jaar: 1992
Tags:

Carnaval 1992 met drie gemeenten in één optocht

vertelde op 20 februari 2017 om 13:54 uur

1992 was het jaar dat Prins Gerard d’n urste met schoenmaat 50 regeerde over Knöllekesland en hij tevens tonproâter was onder de naam Groard van d’n Bosbult. Het jaar dat het “Boekels Kwatierke” ook nog meedeed op de pronkzitting en drive-in-discotheek Life Colour het geluid en muziek verzorgde tijdens de optocht.

 “Hoedje af voor die vier” (i.v.m. sportprestaties) door de dames van (dweil)orkest “De Donderjagers”

Het was het jaar dat de Carnavalsoptocht in Boekel multi-veelzijdig was, aangezien er op politiek niveau in Boekel van alles speelde, zoals de mogelijkheid tot samenvoegen van Erp en Boekel tot één gemeente (Boerp). Ook was de Boekelse burgemeester J.A.A.G. Pompen voor enkele jaren (1991-1993) benoemd tot waarnemend burgemeester van Beers (nu onder gemeente Cuijk).

Links: Vrijage Boekel-Erp (7de in categorie Groepen)

Een ex-prins (Frans Welten) die naar aanleiding van het jubileumjaar alle prinsen op een rijtje had geplaatst (1ste prijs individuelen)

De optocht-coördinator Theo van Boxmeer had zijn handen vol aan het grote aanbod deelnemers. Dat kwam natuurlijk mede, doordat juist in dat jaar de ingezetenen van meerdere plaatsen (Boekel, Erp, Beers en hun kernen) meenden zich te moeten uiten via dit medium. De optocht werd achteraf dan ook niet voor niets als ‘magnifiek’ en ‘uiterst kleurrijk & creatief’ bestempeld en zeer gevarieerd in onderwerpen.

Theo Leenen met “Het kleinste dweilorkest van Boekel” (10de in categorie individuelen)

 

De jeugdgroep van Boekels buurtschap Arendnest / Peelstraat met “Wij geloven nog in sprookjes” waarmee ze een 2de prijs behaalden.

Wat daarbij ook nog eens meespeelde, was het 33-jarig jubileum van carnavalsvereniging “De Knöllekes”. In 1959 was men in Boekel voor het eerst aan ‘georganiseerde carnaval’ begonnen. Dat had niet in de laatste plaats te maken met de bouw van een nieuw gemeenschapshuis Nia Domo (gebouwd in 1959, geopend in januari 1960).

De succesvolste carnavalskraker was dat jaar Overal lagen peuken van Lennard Landman. Ook de Boekelse carnavalskraker uit 1986 (We goan wir 4 doag) Plat bij de Knöllekes van Tinus Brouwers was (nog) te horen. Deze hit stond in 2013 in de Boekel700jaar-Top 700 op plaats 68 en werd een jaar later, in 2014, ter gelegenheid van ‘t 55-jarig Boekels carnavalsjubileum opnieuw ingezongen en opgenomen door Vincent van Sleeuwen.

Willy Brouwers (1925-2014) uit Uden

De vermoedelijke componist, Willy Brouwers (1925-2014) uit Uden

Klik op de platenhoes rechts om de carnavalskraker uit 1986 te luisteren!

Dweilorkestje uit Boekel De wallen van Erp (4de prijs in ‘wagens jeugd’)

Op de foto’s zie je niet alleen wat uit de optocht, maar ook tafereeltjes tijdens het ontmantelen, ‘t weer vertrekken en wat daarmee samenhing. Anno 2017 is het alweer een kwart eeuw geleden dat deze optocht plaats vond. Het was een bijzondere optocht in buitengewone omstandigheden, waarbij uitzonderlijk veel carnavalvierders in beweging kwamen vanuit de drtie gemeenten. Mede daarom zou het leuk zijn als er lezers zijn die nog herinnering(en) hebben aan deze carnavalsoptocht en die dat met ons hieronder zouden willen delen.

Prinswagen Carnavalsvereniging “De Vliegenmeppers”.
Marjolein Verkuijlen als kakmadam met de spreuk “er zit overal kaktussen” (1ste individueel jeugd)  Mickey Mouse en Donald Duck als strippendales met de leuze “Wij strippen voor jong en oud”
De nieuwe pastoor Looyaard als Trappistenbier-directeur met “Looyaard abdijbier” & “Nou hebben we in Boekel wa we nodig han, unne pastoor die ’t nie alleen lust mar ook brouwen kan” Gemertse Weg / Mutshoek die de eerste prijs ‘Wagens’ in de wacht sleepten met “Bij ‘t Swaentje Grand Café is de pot altijd oké”. Een bewegende zwaan met daarin een kok
Jongeren van Mannenkoor Karrenspoor – “Onbegriepelijk” (Beers) 12de in categorie wagens, in een bushalte op het plein
“Pompen en Kooymans aan het knokken, over wie er straks moet nokken” ( 2de prijs in ‘wagens jeugd’) worden weer afgevoerd

 

 

 

Mannenkoor Karrenspoor - “de slappe heren” (20ste prijs in categorie ‘wagens’) goan d’r nog inne vatte

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 24 februari 2017 om 16:27 uur

1ste Foto : "Hoedje af voor" de 4 sportkampioenen van Boekel in die tijd :
Yolanda Swinkels : Kampioen klein kaliber Lucht(druk)geweerschieten 1989.
Christel Verstegen : https://nl.wikipedia.org/wiki/Christel_Verstegen
Leontien van Moorsel : https://nl.wikipedia.org/wiki/Leontien_van_Moorsel
Erwin Verstegen : https://nl.wikipedia.org/wiki/Erwin_Verstegen

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 februari 2017 om 20:29 uur

Mooi! Dat is dus het verhaal achter de foto, interessant hoor.

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 20 juni 2017 om 13:09 uur

(Yolanda =) Jolande Swinkels heeft vanaf nu hier https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/jolande-swinkels-schutster-met-luchtgeweer ook een eigen (BHIC-) site. Ere wie ere toekomt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 10 oktober 2009 om 16:00 uur

De Nölers, of hoe ‘t carnaval naar Cuijk kwam

vertelde op 20 februari 2009 om 12:01 uur

Ties en Toon in Moesland

vertelde op 29 april 2010 om 10:41 uur

Gezelligheid kent geen tijd!