skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

De Antonius van Paduakerk in Waalwijk

In 2012 vierde de Waalwijkse Antoniusparochie het 50-jarig bestaan van haar kerkgebouw. Maar de parochie was toen al 110 jaar oud. In 1902 werd de Antoniusparochie afgesplitst van de Waalwijkse moederparochie, die van Sint-Jan de Doper.
Al snel nadat de kerk in 1902 was ingewijd, werd ze het centrum van een bloeiende bedevaart. Dit was te danken aan de Broederschap van de H. Antonius die in dat jaar was opgericht in de nieuwe parochie. Tot in de jaren vijftig kwamen pelgrims in de maand juni massaal naar Waalwijk.

Hoewel de oude kerk zo was gebouwd, dat ze gemakkelijk kon worden uitgebreid, werd ze in 1962 vervangen door een nieuwe kerk. Deze was helemaal ingericht conform de liturgische vernieuwingen van het Tweede Vaticaanse Concilie.

De Antoniuskerk in 1983 (foto: © Job van Nes. Bron: www.reliwiki.nl)

De Antoniuskerk in 1983 (foto: © Job van Nes. Bron: www.reliwiki.nl)

In 2003/2004 volgde een aantal aanpassingen als gevolg van het slinkende aantal kerkbezoekers. En sinds 1 januari 2013 is de parochie weer gefuseerd met de moederparochie Sint-Jan.

Al die parochianen moesten natuurlijk ook een beetje in het gareel gehouden worden. Natuurlijk waren mijnheer pastoor en zijn kapelaans de aangewezen personen om dat allemaal in goede banen te leiden. Kun je je nog herinneren hoe dat ging in Waalwijk?

Denk bijvoorbeeld aan pastoor Van Haaren, die in 1952 naar de parochie kwam. Hij was toen 45 jaar. Zijn kapelaan in de jaren vijftig was de heer M. Donkers. Of staat juist pastoor M.D. Lam je nog helder voor de geest? Hij verzorgde met ingang van 1955 de heilige mis in de Antoniuskerk.

Over deze en andere geestelijken uit Waalwijk weet jij vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Deel ze met ons hieronder!

Pastoor A.R.M. van Haaren (BHIC, ESC0020, Fotostudio Jan Waarma)

Pastoor Van Haaren
Pastoor Lam Pastoor Lam (rechts) en kapelaan De Kort (tevens aalmoezenier van de verkennerij) openen het gebouw van de verkenners Pius XII Groep in de St. Antoniusparochie in Waalwijk. (Streekarchief Langstraat Heusden Altena, WAA84525, foto: J. de Bont, Waalwijk)

Reacties (3)

J.Th. van van Engelen-Renders zei op 10 oktober 2020 om 14:12
Een korte reactie: Ik ben pas in 1969 in Waalwijk komen wonen. Heel snel maakte ik kennis met Pastoor Lam. Een bijzondere man in vele opzichten.
Hij zorgde er o.a. voor dat er een zebrapad kwam mét verlichting voor de bejaardenoversteek. Later verongelukte hij op een avond op dat verlichte zebrapad......De Antoniusparochie huilde...Later kregen wij Hurkmans, een mensenmens, We rouwden weer toen hij bisschop werd
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 oktober 2020 om 15:36
Dag J.Th. van van Engelen-Renders, wat verdrietig te lezen hoe genadeloos het leven soms kan zijn en dat pastoor Lam juist daar het leven liet. Ook het verdriet toen Hurkmans de parochie verliet, is begrijpelijk. Mocht heeft u nog foto's uit die tijd van één van de pastoors? Als u die mailt naar info@bhic.nl, dan zetten we die er graag bij.
Lambert van den Hoven zei op 7 november 2020 om 15:50
Ben tot 1960 misdienaar geweest en herinner me enkele namen uit die tijd:
Pastoor Lam, kapelaan Berends, Kapelaan Meeuwissen en koster Drik van der Geld (van de schoenenzaak aan het Antoniusplein). Mijn vaste partner bij de meeste diensten maar vooral bij uitvaarten, trouwpartijen etc was Herman de Peffer (1e Zeine).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!