i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Waalwijk
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 20 november 2014 om 15:09 uur

In 2012 vierde de Waalwijkse Antoniusparochie het 50-jarig bestaan van haar kerkgebouw. Maar de parochie was toen al 110 jaar oud. In 1902 werd de Antoniusparochie afgesplitst van de Waalwijkse moederparochie, die van Sint-Jan de Doper.

Al snel nadat de kerk in 1902 was ingewijd, werd ze het centrum van een bloeiende bedevaart. Dit was te danken aan de Broederschap van de H. Antonius die in dat jaar was opgericht in de nieuwe parochie. Tot in de jaren vijftig kwamen pelgrims in de maand juni massaal naar Waalwijk.

Hoewel de oude kerk zo was gebouwd, dat ze gemakkelijk kon worden uitgebreid, werd ze in 1962 vervangen door een nieuwe kerk. Deze was helemaal ingericht conform de liturgische vernieuwingen van het Tweede Vaticaanse Concilie.

De Antoniuskerk in 1983 (foto: © Job van Nes. Bron: www.reliwiki.nl)

De Antoniuskerk in 1983 (foto: © Job van Nes. Bron: www.reliwiki.nl)

In 2003/2004 volgde een aantal aanpassingen als gevolg van het slinkende aantal kerkbezoekers. En sinds 1 januari 2013 is de parochie weer gefuseerd met de moederparochie Sint-Jan.

Al die parochianen moesten natuurlijk ook een beetje in het gareel gehouden worden. Natuurlijk waren mijnheer pastoor en zijn kapelaans de aangewezen personen om dat allemaal in goede banen te leiden. Kun je je nog herinneren hoe dat ging in Waalwijk?

Denk bijvoorbeeld aan pastoor Van Haaren, die in 1952 naar de parochie kwam. Hij was toen 45 jaar. Zijn kapelaan in de jaren vijftig was de heer M. Donkers. Of staat juist pastoor M.D. Lam je nog helder voor de geest? Hij verzorgde met ingang van 1955 de heilige mis in de Antoniuskerk.

Over deze en andere geestelijken uit Waalwijk weet jij vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Deel ze met ons hieronder!

Pastoor A.R.M. van Haaren (BHIC, ESC0020, Fotostudio Jan Waarma)

Pastoor Van Haaren
Pastoor Lam Pastoor Lam (rechts) en kapelaan De Kort (tevens aalmoezenier van de verkennerij) openen het gebouw van de verkenners Pius XII Groep in de St. Antoniusparochie in Waalwijk. (Streekarchief Langstraat Heusden Altena, WAA84525, foto: J. de Bont, Waalwijk)
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: