i

Dit verhaal gaat over:

Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Paters en nonnen

vertelde op 9 april 2017 om 16:14 uur

“Helpen daar waar niemand helpt”, het zou het perfecte motto kunnen zijn van de congregatie van de Broeders van de H. Joseph, die in 1874 te Heerlen werd opgericht door de Heerlense Peter Joseph Savelberg (1827-1907).

© 1965 Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. AFBK-2b825.Savelberg had enkele jaren daarvoor al een zustercongregatie gesticht, de Kleine Zusters van de H. Joseph. Beide congregaties waren sobere en eenvoudige gemeenschappen, waar nederige arbeid centraal stond en waartoe vooral sociaal bewogen mannen en vrouwen zich aangetrokken voelden.

De broeders en zusters hielden zich meer specifiek bezig met de verpleging van zwakzinnigen, epileptici en demente bejaarden. De congregatie volgt de Regel van de Derde Orde van de H. Franciscus. Ze staat ook bekend als de congregatie van de Broeders van Heerlen.

© 1965, Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. AFBK-2b820In Noord-Brabant hadden de broeders één klooster, namelijk in Sterksel (Huize Providentia). Buiten de provincie zaten ze in Heel, Helden-Panningen, Heerlen en Rolde en buiten Nederland waren ze actief in Chili.

Foto’s:
Broeders van de H. Joseph, 1965. Origineel: Oriëntatiecentrum voor Kerkelijke Roeping. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. AFBK-2b825.
Broeder van de H. Joseph, 1965. Origineel: Oriëntatiecentrum voor Kerkelijke Roeping. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. AFBK-2b820.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: