i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Breda
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 11 december 2014 om 13:47 uur

Op het Begijnhof in Breda staat de Catharinakapel. De begijnen kregen die als compensatie voor het feit dat hun eigen kerk al eeuwen daarvoor aan de Waalse gemeente was gegeven. Dat is de Waalse kerk die zich naast de ingang van het Begijnhof bevindt.

Foto: L.M. Tangel, Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed  239.650De begijnhofkerk, oorspronkelijk toegewijd aan Sint-Catharina en Sint-Begga, werd gebouwd in 1836-1838 in neoclassicistische stijl. Vroeger was hij bij een groot publiek bekend, omdat je daar de Blasiuszegen kon krijgen, tegen keelziektes. Maar die zegen is verdwenen, evenals de begijnen.

Toch trekt de begijnhofkerk nog steeds. Het is een prachtige gelegenheid voor een huwelijksmis en de trouwfoto’s kunnen meteen worden gemaakt in de kruidentuin van het Begijnhof of in het naastgelegen park Valkenberg.

In 1926 kwam de begijnhofkapel onder de hoede te staan van pastoor J.C. Oomen. Hij behield deze positie tot minstens in de jaren vijftig. Halverwege de jaren zestig was er een andere geestelijke op het toneel verschenen namelijk pastoor Ooms, die we hieronder op enkele foto's zien.

Pastoor Ooms

Pastoor Ooms tijdens begrafenis zuster Petronella Rasenberg van het Begijnhof, 1973 (foto: Hans Chabot, coll. Stadsarchief Breda, nr. 19740214)

Pastoor Ooms

Pastoor Ooms vertelt Hare Majesteit over de restauratieplannen van het Begijnhof, 1976. (Foto: Hans Chabot, coll. Stadsarchief Breda, nr. 19770020)

 

Pastoor Ooms
Pastoor Ooms (foto: coll. Katholiek Documentatie Centrum, nr. AFBK-3A1916)

 

 

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: