i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Deurne en Liessel
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 20 november 2017 om 13:45 uur

De Gerardus Majellakerk werd in gebruik genomen in 1935. Het gebouw staat er nog steeds, al is het sinds 2009 buiten gebruik als plek van rooms-katholieke eredienst. Wat overblijft zijn herinneringen aan het leven in de parochie en aan de pastoors van vroeger. Daarover doen vast nog boeiende verhalen de ronde. Deel ze met ons hieronder!

De H. Gerardus Majellakerk in DeurneDe Gerardus Majellakerk, Deurne, 16 mei 1989. Architect: C. en G. Geenen. (BHIC, PNB001013659, collectie Provincie Noord-Brabant)

De geschiedenis van de kerk Gerardus Majella begint in de jaren dertig, met de bouw van een veldkapel gewijd aan deze heilige. Al snel was er meer ruimte nodig, omdat het aantal gelovigen snel groeide. En zo kwam het, dat besloten werd tot de bouw van een volwaardig kerkgebouw met Gerarduskapel. De bouwpastoor die daartoe het initiatief nam was de eerwaarde heer Roes.

Het resultaat, de Gerardus Majellakerk zoals deze nog steeds aan de Milhezerweg te vinden is, diende in eerste instantie als bijkerk, bedoeld om de hoofdkerk aan de Markt wat te ontzien. In 1935 werd de nieuwe Gerarduskerk ingezegend. In 1952 werd de kerk uitgebreid met zijbeuken, een absis, doopkapel en zangkoor.

Een volgend belangrijk moment in de geschiedenis van de kerk was de stichting in 1947 van de parochie Walsberg. De priester die daartoe de opdracht kreeg, en dus de pastoor van deze nieuwe kerkgemeenschap werd, was de kapelaan M.C. van de Ven.

Wat weet jij nog van de pastoors die in de loop der jaren aan de Gerarduskerk verbonden waren? Staat de eerwaarde heer Marinus Cornelius van de Ven (1907-1998) je bijvoorbeeld nog helder voor de geest? Hij kwam in 1947 naar de parochie en verzorgde daar tot in 1975 de heilige mis. Hij deed dat zonder de hulp van een kapelaan, als we de Piusalmanak mogen geloven. Uit die bron blijkt ook dat Van de Ven midden jaren vijftig maar liefst 1100 katholieken onder zijn hoede had.

Over hem en de andere priesters van vroeger weet jij vast nog wel een verhaal te vertellen!

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: