i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Deurne en Liessel
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 13 oktober 2013 om 13:00 uur

Je zou het tegenwoordig niet meer zeggen, maar vroeger had mijnheer pastoor veel te vertellen in zijn parochie. Daarover gaan veel verhalen in het rond. Welke herinneringen leven er nog aan de pastoors of de kapelaans van dit voormalige kerkdorp? Vertel hieronder je verhaal.

De kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans.

Er leven er aan hen vast veel herinneringen bij de parochianen van toen. Aan pastoor Donkers bijvoorbeeld, die in de jaren vijftig en zestig de heilige missen verzorgde in het kerkdorp.

Of denk aan zijn kapelaan A.W.A. Fasol, die hem in zijn pastorale taken bijstond. Je kunt je verhalen hieronder met ons delen.

Pastoor W.A. Donkers (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a12497) Pastoor Donkers
Foto: © Job van Nes, 2009. Bron: www.reliwiki.nl H. Willibrorduskerk
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Jan van den Dungen zei op 4 december 2019 om 18:17 uur

André Fasol (*Valkenswaard 1926) is geboren in het hoofdonderwijzersgezin van Piet Fasol en Christien Lommers. Vader Piet was jarenlang hoofd van de Openbare Lagere School die naast zijn woning stond aan de Kromstraat in deze plaats. In juni 1952 werd hij in ’s-Hertogenbosch priester gewijd door Bisschop W. Mutsaers en zijn Eerste H. Mis deed hij in de St. Nicolaaskerk in Valkenswaard. In augustus volgde zijn eerste benoeming, als kapelaan in de St. Willibrordusparochie in Deurne-Zeilberg, vier jaar later gevolgd als kapelaan van de Johannes Geboortekerk in Nieuwkuijk en weer zo’n zelfde termijn later in 1960 in de Petrus Bandenkerk te Son. Daar was de middeleeuwse kerk enkele jaren eerder totaal door brand verwoest op de toren na. Architectenbureau Geenen en Oskam uit Eindhoven tekende het nieuwe ontwerp van een moderne kerk, die in 1960 klaar was en waarin André Fasol meteen aan het werk kon. In 1970 was kapelaan Fasol klaar voor het grotere werk en werd hij pastoor in de H. Michaëlparochie te Sint-Michielsgestel, waar hij op 5 september 1992 op 66-jarige leeftijd overleed. In de jaren 1980-1988 van zijn Gestels pastoraatschap, was zijn jongste broer Romé Fasol burgemeester in de naastgelegen gemeente Nistelrode. Zijn één jaar jongere broer Wim, werd als Kapucijner pater missionaris op Sumatra en deed dat bijna 30 jaar. Slechts 57 jaar jong overleed pastor Licinius, zoals zijn kloosternaam luidde, in Kabanjahé (ind.) en werd daar ook begraven.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: