i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oosterhout
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 12 februari 2015 om 16:23 uur

De kerk van Oosteind is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. En hij wordt ook niet zonder slag of stoot weer opgegeven!

Zoals zo veel kleine dorpen wilde ook Oosteind in de negentiende eeuw een eigen kerk. Het katholieke kerkelijke leven herstelde zich en de bevolking nam toe. Vandaar dat de inwoners van het dorp in 1846 plannen voor een eigen kerk maakten, want zij dachten de lasten wel te kunnen dragen.

Tot dan hoorde Oosteind onder de Sint-Jansparochie in Oosterhout. Die zag niet graag een deel van de parochianen met hun financiële bijdragen naar elders gaan. Ook was het lastig dat de Oosteinders het niet eens konden worden over de mogelijke bouwplaats van de nieuwe kerk.

Een grondeigenaar in Oosteind maakte aan alle discussies een einde. Hij was priester geworden en werkte inmiddels als kapelaan in Zeeuws-Vlaanderen. De grond die hij nog in Oosteind bezat, schonk hij aan de parochie in oprichting, die er prompt de bouwplaats van maakte. In 1852, het officiële stichtingsjaar van de nieuwe parochie, konden metselaars en timmerlieden aan de slag. Eén jaar later werd de neoclassicistische kerk, een ontwerp van P.J. Soffers, opgeleverd.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-BrabantFoto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: G.J. Dukker, 1993. Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed  302.331Foto: G.J. Dukker, 1993. Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 302.331

Aan de buitenkant maakt het gebouw een sobere indruk, maar ga er eens binnen: het interieur is fraai versierd met kleurrijke decoraties! In 1993 werd de kerk gerestaureerd.

Het bestuur van de Catharinaparochie maakte in 2013 bekend, dat vijf van haar zeven kerkgebouwen zouden moeten sluiten. De Johannes de Doperkerk zou nog tot 2017 voor de eucharistievieringen worden gebruikt. In september 2014 kwam de Oosteindse geloofsgemeenschap met een alternatief plan. De pastorie wil men inzetten voor zorgdoeleinden, maar de kerk moet zijn functie behouden! Die is te belangrijk voor de samenhang in het dorp.

Tot zover het verhaal van de kerk. Nu is het jouw beurt. Want dat gebouw van preek en gebed was natuurlijk het middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met meneer pastoor en zijn kapelaan. Wat weet jij nog te vertellen van die mannen Gods en van het kerkelijk leven in Oosteind, zoals dat er vroeger aan toe ging?

Denk aan pastoor De Grauw, hiernaast op de foto. Herken je hem misschien nog? Hij was in de jaren zestig het gezicht van de H. Johannes de Doperkerk. In 1962 werd hij benoemd tot pastoor te Oosteind.

Portret van pastoor G.P.A. de Grauw, 29-01-1975. (Foto: BN De Stem, Johan van Gurp, collectie Stadsarchief Breda, id.nr. JVG19750129020)

 

Pastoor De Grauw

Of herinner jij je, als oud-parochiaan, vooral nog die pastoor C.A.M. van Genk. Deze priester was al in 1929 in de parochie H. Catharina aan de slag gegaan en in de jaren vijftig verzorgde hij er nog steeds de heilige mis. Zijn kapelaan toentertijd was de heer Arth. Michielsen. Ook over hem zijn vast nog wel wat verhalen te vertellen.

Je kunt hieronder al je herinneringen aan het kerkelijk leven in Oosteind met ons delen.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

a kanters zei op 8 oktober 2015 om 10:31 uur

naar mijn mening is de kerk nooit gesloopt en daarna herbouwd.

het is een waterstaats kerk

Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 8 oktober 2015 om 14:09 uur

@ A. Kanters. Dank voor uw opmerking. Onze bronnen spreken elkaar op dit punt tegen, maar ik denk dat u gelijk heeft. Het verhaal is aangepast.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: