i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Deurne en Liessel
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 5 januari 2015 om 12:00 uur

De wijk waarin de Jozefkerk in Deurne staat, wordt nog steeds ‘de Hei’ genoemd. Na de Eerste Wereldoorlog werden hier, op de hei, arbeiderswoningen gebouwd. Niet verwonderlijk dat de patroon van de kerk Sint-Jozef werd, de patroon van de arbeiders.

De Jozefkerk is gebouwd in de jaren 1918-1919, naar een ontwerp van architect J. van Gils. Het gebouw had de eerste jaren slechts een klein klokkentorentje boven het koor.
In 1938 kwam er een ‘echte’ toren bij die geïnspireerd lijkt door talrijke middeleeuwse kerktorens in het noorden van Groningen en Friesland. C. Geenen was de architect. De Deurnese glazenier Pieter Wiegersma ontwierp in 1938 ’n aantal ramen in de kerk.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

De kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans. Denk aan pastoor H.E. van Abeelen en zijn kapelaan Botden. Die laatste geestelijke zien we op de foto hieronder op een wat latere leeftijd. Toen had hij het namelijk zelf tot pastoor geschopt. Over Van Abeelen en Botden gaan vast nog verhalen rond. Deel ze met ons hieronder.

A.J.J. Botden    

A.J.J. Botden, voormalig kapelaan van de Jozefkerk, wordt geïnstalleerd als pastoor van Oploo, op 20 november 1972. (BHIC, OPL0123)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: