i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Tilburg
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 26 november 2017 om 11:42 uur

De H. Kruiskerk werd in gebruik genomen in 1967 en lag aan de Sinopelstraat in Tilburg Noordwest. Er is maar weinig informatie voorhanden over deze moderne kerk. Maar voor jou is het misschien geen vergeten godshuis. Kun jij ons ook nog verhalen vertellen over de pastoors van vroeger?

De sobere stijl van het gebouw, een ontwerp van architect J. Molenaar, kwam wel vaker voor bij Brabantse kerken uit de jaren van wederopbouw. De H. Kruiskerk was hard nodig, eind jaren zestig, want de stad was flink aan het groeien en daarmee dus ook de werkdruk binnen de bestaande parochies. De bouw van nieuwe wijken ging destijds hand in hand met de stichting van nieuwe kerken.

Begin 21e eeuw lag dat wel anders. Teruglopende bezoekersaantallen noopten in 2006 tot een fusie van de parochies H. Kruis en St. Maarten-'t Zand. Voortaan behoorden de kerken van het H. Kruis, de St. Lucas, de Maranatha en de Goede Herder tot één kerkgemeenschap.

De H. Kruiskerk hield het in deze constructie niet lang vol. In 2008 werd het godshuis aan de eredienst onttrokken, waarna de gemeente het gebouw kocht en een nieuwe bestemming gaf als multifunctioneel centrum Het Kruispunt. Die herbestemming betekende overigens geen volledige breuk met de historie van het pand, want van tijd tot tijd zouden er nog wel katholieke vieringen plaatsvinden.

Wij hebben geen geschikte foto van deze kerk gevonden. Heb jij die wel? Stuur hem ons toe!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: