i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Linden
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 5 januari 2015 om 13:16 uur

Oh, ironie! Katwijk staat bekend als bolwerk van orthodox protestantisme. Maar er is nog een ander Katwijk. Niet aan zee, maar aan de Maas bij Cuijk. Dit Katwijk is een zeer katholiek bedevaartsoord voor O.L. Vrouw van Lourdes.

Architect C. Weber ontwierp de Katwijkse Martinuskerk (1884). De bouwpastoor liet aan zijn kerk een Lourdesgrot en een processiepark toevoegen. In die tijd — het einde van de negentiende eeuw — was een reis naar Lourdes nog maar voor weinigen weggelegd. Daarom werden er overal in de katholieke wereld ’filiaalheiligdommen’ opgericht, waarvan dat in Katwijk er een is. De grot werd ontworpen door architect Hendriks uit Oss.

Zowel de Martinuskerk als de grot zijn rijksmonumenten. Een van de argumenten om de grot op de monumentenlijst op te nemen is dat het een voorbeeld is van de ontwikkeling van de betontechniek. Of er ook veel betonliefhebbers naar Katwijk komen, is niet bekend.

Foto: BHIC, Frans van de Pol, 2013

Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Kun je ze nog herinneren? Denk aan pastoor Anton Boeijen, die halverwege de jaren vijftig de heilige missen verzorgde in de Martinuskerk.

Of denk aan pastoor J. Heesakkers - 'Servatius' was zijn kloosternaam. Hij behoorde tot de Orde van Norbertijnen. In 1961 was hij, op 60-jarige leeftijd, naar de parochie gekomen. Op de onderste foto zien we hem op veel jongere leeftijd en met baard, trots poserend en omringd door zijn familie. Maar misschien dat je hem toch nog wel herkent?

Je kunt je reacties hieronder met ons delen.

Pastoor Heesakkers De nieuwe gymzaal van de Aloysiusschool wordt plechtig door Pastoor Heesakkers ingezegend. Uiterst links: Burgemeester v. Hout, gemeente-secretaris Achten en kapelaan Hendriks. (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-1a25279)
Pastoor Heesakkers  

Postulant en novice Servatius Heesakkers, met familie, ca. 1921 (BHIC, 1695-000002, Beeldcollectie Abdij van Berne)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 15 september 2009 om 10:52 uur

Naar Lourdes te Katwijk