skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De Heilige Familiekerk in Tilburg

In de jaren van het rijke roomse leven kreeg Brabant er heel wat katholieke kerken bij, die inmiddels gesloopt zijn. Dat roemloos lot trof niet alle godshuizen; ze kregen ook nieuwe bestemmingen. De H. Familiekerk in Tilburg helaas niet. In 1974 viel het doek, na precies een halve eeuw van dienst. Wat herinner jij je nog van het gebouw, het interieur, van de priesters die er te vinden waren? Deel je verhalen met ons!
Heilige FamiliekerkHeilige Familiekerk en pastorie, 1926 (foto: H. van der Schoot, bron: Regionaal Archief Tilburg, id.nr. 000312)

Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan pastoor L.J.M. Kerssemakers, hiernaast op de foto. Hij kreeg de kerk aan de Broekhovense weg in 1945 onder zijn hoede. Het gebouw was een ontwerp van architect Jos Donders. 

Lange tijd heeft pastoor Kerssemakers de parochie van de H. Familie vervolgens onder zijn hoede gehad. Zo blijkt uit de Piusalmanak dat hij het daar ook midden jaren zestig nog voor het zeggen had.

Uit dezelfde bron kunnen we bovendien opmaken hoe omvangrijk zijn pastorale taak toen was. Zo telde de parochie halverwege de jaren vijftig 7325 leden. Niet zo gek daarom, dat Kerssemakers toen ook hulp kreeg van kapelaans. Dat waren de heren W.A. Hulsen en Adr. Kuijpers.

Over hen en de andere priesters van de H. Familiekerk weet jij vast nog wel een verhaal of twee. Je kunt die hieronder met ons delen.

Pastoor KerssemakersPastoor L.J.M. Kerssemakers (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a20243)

 

 

Reacties (2)

Hans Nouwens zei op 9 augustus 2018 om 22:22
De Lagere School, Parochie Broekhoven II.
Slechts de eerste klas heb ik op deze school meegemaakt. Het was een echt katholieke school en er stonden fraters voor de klas.
Onze frater kon ‘toveren’. Hij toverde uit het niets zomaar een reep chocolade. Die reep werd in 40 stukjes gedeeld en ieder kind kreeg een stukje getoverde chocolade. Nou, of dat indruk maakte!
De school stond naast de kerk Broekhoven II.
Ik heb dat stukje op schoolbank.nl geplaatst en op 1 sept 2005 ontving ik van Frater André de Veer de volgende e-mail reactie: Ik was die Frater, schrijft hij, en ik ben momenteel met vakantie in Nederland want ik werk al vele jaren in Indonesië. Ik zou je wel en dikke reep chocolade willen sturen om dat kleine blokje goed te maken.
Dat was geweldig om zo'n reactie te krijgen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 10 augustus 2018 om 09:46
Wat een mooi verhaal Hans, en wat leuk dat 'jullie frater' jaren later nog reageerde en dan ook nog zo origineel. Wat een reep chocolade al niet kan doen !

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!