i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Riethoven
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Watermolens

De Keersoppermolen

vertelde op 13 mei 2013 om 10:04 uur

De oudst bekende eigenaar van de watermolen was de Heer van Herlaar, die tot 1368 ook Heer was van Waalre, Valkenswaard en Aalst. Zijn bezit wordt omschreven als "die moelen te Kerspe met allen toebehoirten ende alle die visscherije vander moelen opwairt tot des boevenbempt toe."

Aan het eind van de veertiende eeuw is ene Udeman Airnt Udemanssoen de eigenaar en in een document uit 1441 wordt als eigenares van de molen Lysbeth, de weduwe van Jan Dirx die Lu genoemd.

Ruim een eeuw later, in 1545, is de molen in handen van de heer Poitiers van Haren. Begin zeventiende eeuw kwam de molen in het bezit van de adellijke familie Prouveur. In 1626 bijvoorbeeld verpachtte François Prouveur, onder andere kwartierschout van Kempenland zijn molen in Keersop. In 1711 huwde een vrouwelijke Prouveur met Hendrick Verhoeven, en daarmee ging de molen over naar de familie Verhoeven. De laatste mulder van dit geslacht, Franciscus Verhoeven, overleed in 1957. Maar toen was de molen al niet meer in bedrijf.

In 1873 werd de molen uitgebreid met een oliemolen, die in hetzelfde gebouw werd ondergebracht. Hiervoor werden onderdelen gebruikt van een rosoliemolen uit Walik, een buurtschap op zo’n 2,5 kilometer ten westen van Keersop. In 1929 verdween de oliemolen weer.

In 1938 kocht het waterschap "Het stroomgebied van de Dommel" de stuwrechten van de molen af en maakte daarmee een einde aan het functioneren van de molen. Het rad werd gesloopt. Na het overlijden van mulder Verhoeven in 1957 raakte de molen steeds verder in verval.

In 1977 meldde zich een koper voor de molen en het molenaarshuis om er horeca in te beginnen. Kort na het vertrek van de weduwe van Frans Verhoeven, in 1981, stortte de molen echter van ellende in elkaar.

De nieuwe eigenaar kreeg een bouwvergunning om het complex te restaureren, maar bij gebrek aan activiteiten werd die vergunning in 1991 weer ingetrokken. In 2001 volgde een nieuwe poging, maar het jaar daarop legde een brand het molenaarshuis in de as.

In 2003 moest Monumentenzorg constateren dat er na de brand te weinig substantieels van het complex meer over was om de status van monument te handhaven. Daarmee lijkt het einde van de Keersopper molen definitief.

 

Onderstaande prachtige foto's van de molen ontvingen wij van Pauline via de e-mail. Pauline, ontzettend bedankt voor deze foto's en ook voor het delen van jouw persoonlijke herinneringen!

Op bezoek bij tante Jans, Weduwe molenaar Verhoeven (ik ben het meisje helemaal links met mij 2 zussen en moeder (met stoel)

De molensteen in gebruik als tafel bij de molenTante Jans en haar poezenSchilderij van de molen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (46)

Hans Verdonk zei op 4 juni 2014 om 09:09 uur

Deze watermolen staat niet in Westerhoven, maar in Riethoven

Adrie Smolders zei op 24 februari 2015 om 19:26 uur

Deze watermolen staat in Riethoven. Die van Westerhoven is al jaren geleden gesloopt en daar is nu een stuw. De familie Van der Zanden exploiteerde tot in de jaren vijftig deze molen.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 februari 2015 om 09:18 uur

Hee Adrie, wat leuk je hier weer tegen te komen. Als jij zegt dat dat zo is gebeurd in Westerhoven (en Riethoven), dan weet ik zeker dat het klopt :-)

Peter Hoeks zei op 6 januari 2016 om 23:02 uur

De Linkse foto van de twee bovenste foto's betreft de watermolen van Westerhoven. De beide andere foto's zijn van de Keersoppermolen "de Kerspe" te Riethoven. Ik ben geboren en opgegroeid in het gehucht Keersop te Dommelen op korte afstand van de molen.

Peter Hoeks zei op 6 januari 2016 om 23:12 uur

Rectificatie van mijn vorige bericht. Na wat navraag blijken alle foto's van de Keersoppermolen te Riethoven te zijn. Ik herkende echter niet de complete overkapping tegen aanvriezing van het rad op de foto linksboven. Deze was al voor mijn tijd gesloopt tot het kleinere dakje op de foto rechtsboven.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 januari 2016 om 10:25 uur

Bedankt voor je aanvulling Peter. Zo'n overkapping kan meteen een heel ander gezicht geven aan een molen en je dus geheel op het verkeerde been zetten.

Frans Brouwers zei op 19 mei 2016 om 13:39 uur

De laatste jaren voert het waterschap "De Dommel" geregeld onderhoudswerkzaamheden uit aan het stuw in Westerhoven. Ook is de in de volksmond gangbaree naam "'t Sluiske" op het gebouwtje bovenop het stuw aangebracht. De naaste omgeving is, mede door een vispassage en een klein ven, een mooi en rustig rustig natuurgebied waar de ijsvogel, buizerd, uil, eekhoorn en koekoek zich thuisvoelt.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 19 mei 2016 om 14:09 uur

Mooi om te lezen dat het waterschap zorg draagt aan de stuw en zijn omgeving, Frans. Ik kan me voorstellen dat het nu een fijne plek is om even tot rust te komen.

Frans zei op 20 mei 2016 om 16:33 uur

Lisette, dank voor je reaktie. Ik heb vlakbij eeen heel grote tuin. Is daar in alle rust op genieten en relaxen daar. Gisteren een fasant en later een buizerd heel dichtbij. Fijn weekend :-)

Liesbet Heuvelmans zei op 25 juni 2017 om 21:08 uur

Klopt het dat één van de molenaars eind jaren 1600 Andries Dierck Corstiaan Heuvelmans was? Hij was de tweede echtgenoot van Maria Donckers (Thielmans), weduwe van Jonkheer Prouveur...

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 juni 2017 om 09:47 uur

Ik durf het zo niet te zeggen Liesbet, maar mogelijk zijn hier mensen aanwezig die dit wel kunnen bevestigen?

Alie smets zei op 31 oktober 2017 om 19:18 uur

Ik heb er altijd tegen aan gewoond op keer op 1 ik vind het nog steeds jammer dat het weg is wat was dat een mooi plekje

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 november 2017 om 08:55 uur

Dat kan ik me voorstellen, Alie. Heb je toevallig nog foto's uit de tijd dat je er woonde?

alie zei op 1 november 2017 om 09:36 uur

dat zou ik een keten nakijken maar ik geloof niet dat de molen erop staat

Pauline zei op 31 december 2017 om 16:49 uur

Wat leuk om dit te lezen! Mijn ouders hebben nog het boek van molenaar Verhoeven waarin alles werd bijgehouden van deze molen. Ook een schilderij waar deze molen op staat. Als kind kwam ik regelmatig bij tante Jans Verhoeven en ik heb hier hele goede herinneringen aan!!!! Is er interesse in de info die mijn ouders nog hebben over deze molen?

alie smets zei op 31 december 2017 om 17:22 uur

Pauline wat om te horen bij tante Jans kwam ik ook heel veel ik heb zeker interesse lijkt mij super om te zien graag hoor ik van jou

Pauline zei op 31 december 2017 om 17:43 uur

Ik ga zoveel mogelijk verzamelen zodra ik bij mijn ouders ben! Ik zal alles scannen en fotograferen. We zijn al aan het plannen om te gaan wandelen in de buurt van Keersop en natuurlijk Keersop te bezoeken! Wie weet leuk om elkaar dan te ontmoeten mocht dit mogelijk zijn ;-). Het is allemaal naar weer naar boven gekomen toen mijn ouders besloten de grafrechten van tante jans weer voor 10 jaar te verlengen. Een fijne jaarwisseling en tot volgend jaar!

Alie Smets zei op 31 december 2017 om 22:48 uur

dat vind ik super leuk hopelijk willen jullie dat in een weekend doen zodat ik ook tijd heb om mee te wandelen een fijne jaarwisseling voor jou en tot volgend jaar

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 januari 2018 om 09:03 uur

Wat vermakelijk om je reacties te lezen, Pauline en Alie. Duidelijk is dat de molen heel wat reacties bij jullie los maakt. Het spreekt voor zich dat wij ons aanbevolen houden voor mooie verhalen en foto's ;)

Hoe dan ook, veel plezier!

Alie Smets zei op 2 januari 2018 om 12:59 uur

dank je ik heb daar ook een hele mooie tijd gehad

Frans zei op 2 januari 2018 om 21:55 uur

Hallo en goede avond. Leuk die belangstelling voor de molen. Jammer dat die er al heel lang niet meer bestaat. Ik huur vlak bij een stuk grond waar ik biologisch tuinier. Op weg naar de tuin kom ik steeds langs het stuw dat nu op de plek van de molen in de Keersop staat. Het blijft een mooi plekje temidden van prachtige natuur. Van de molen is er helaas niets meer te vinden. Ik heb geprobeerd e.e.a. te weten te komen over de molen maar helaas... Het schut dat er nu staat heet " t Sluiske ". Er is voor gezorgd dat die naam op het schut vermeld staat. Ik blijf proberen om meer gegevens van de voormalige molen te weten te komen. Ik stel jullie op de hoogte zodra ik weer wat informatie gevonden heb. Zou het fijn vinden al jullie dat ook doen. Laat me weten als jullie er heen gaan, dan zorg ik voor koffie, thee of ander lekkers mijn tuin. Ik wens jullie nog een top 2018 toe. Groetjes,

Frans

Frans zei op 2 januari 2018 om 22:02 uur

Hoi, nog een keer ik. Foutje van mij. Zie nu na goed lezen dat het om de Keersopper in Riethoven gaat en niet om de voormalige watermolen in Westerhoven. Mijn excuses. Maar toch welkomin Westerhoven.m

Alie Smets zei op 3 januari 2018 om 07:50 uur

dat kan gebeuren Frans de keersoppermolen is ook al een hele tijd weg

Jurgen zei op 13 november 2018 om 00:22 uur

Dag Pauline,
Ik lees je verhaal van Tante Jans van vorig jaar. Over welke jaren praat jij dat je daar kwam?. Voor mij was dat tot mijn 13e elk weekend efkes heen gaan. Kwam weer thuis met kauwgomballen. Toen stonden de restanten van de molen er nog met in de Keersop de wilde stroming (zag er gevaarlijk uit) bij de molen.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 15 november 2018 om 15:38 uur

Bedankt voor het delen van jouw herinneringen, Jurgen! Wie weet hebben Pauline en jij elkaar weleens ontmoet bij de molen. Rond welke jaren kwam jij er regelmatig?

Pauline zei op 15 november 2018 om 17:34 uur

Dag Jurgen, ook dag Frans en Alie,
Zo mooi dat het zo leeft en deze berichten had ik even nodig om mijn belofte te herinneren. Graag ga ik op jullie aanbod in, wanneer weet ik nog niet.
Ik heb foto's gemaakt van de originele foto's uit de boeken van mijn ouders waar de molen op staat, Tante Jans (de weduwe) en ons bezoek aan tante Jans met een roodharige jongen. Wie weet Jurgen, ben jij dat? Ook wij kregen de gekleurde kauwgomballen en probeerde de hele strip in ons mond te krijgen voordat we thuis aankwamen. Gelukkig mocht dit van mijn moeder. Heel af en toe mag je ondeugend zijn, vond ze. Tja...de wilde stroming, daar moesten wij van mijn ouders uit de buurt blijven! Kortom; daar waren we altijd aan het spelen ;-). Vlak langs de brug gingen we naar beneden naar de wilde stroom, spannend! Dit speelde zo'n 42 á 45 jaar geleden. Ook heb ik een paar foto's van het molenaarsboekje wat nog volledig intact is en zuinig wordt bewaard door mijn ouders. Waar kan ik de foto's naartoe sturen? Tot slot; mijn ouders hebben net de grafrechten van Tante Jans verlengd. Wij kunnen het nog niet aan dat het graf geruimd zou worden...

Alie smets zei op 15 november 2018 om 18:18 uur

Wat leuk al die reacties ik herinner mij dat goed van die strip kauwgomballen en weet je wat ze ook altijd deed brood kruimelen en strooien voor de katten en vogeltjes ik ben ook naar haar toe gegaan toen ze op kempenhof woonde en jahoor ook daar maakte ze broodkruimels en strooide ze voor haar beestjes dacht ze wat was ze altijd een aardige vrouw en er stond altijd een lach op haar gezicht als je aan het poortje stond

Jurgen zei op 15 november 2018 om 22:35 uur

Dag Pauline, Alie,

Wat bijzonder zo te horen. Ik kwam al kinds af aan op de Keersop. (zoals wij het altijd zeiden) Dus eigenlijk van 1968 tot aan ongeveer 1982. Toen mijn oma vertrok op de Keersop ben ik er nooit meer zoveel geweest. Ik was niet echt roodharig. Wel met een rode gloed. Maar of dat telt. ;-) Grappig dat dat blijft hangen met die brug en die stroming en die alle kleuren van regenboog kaugomballen. Een stuk of tien in zo'n strip Aan de veilige kant van de brug was het een kalm riviertje waar we veel gekanood hebben. Ik weet nog wel dat er veel ratten zwommen. ;-) Ook heel bijzonder dat het graf van Tante Jans er nog is. Dat is toch bij de kerk in Riethoven. Mijn oma is jaren geleden daar geruimd. Heel veel komt nu weer naar boven of als ik weer op de Keersop rij. Alie: jij woonde toch op de hoek in de boerderij? Overigens ik ben wel heel benieuwd naar foto's van die tijd. Grtn Jurgen

Pauline zei op 18 november 2018 om 08:21 uur

Geweldig al die verhalen! Ik zal n album online maken zodat iedereen ze kan zien.

alie smets zei op 18 november 2018 om 08:39 uur

geweldig wat fijn

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 20 november 2018 om 15:37 uur

Wat mooi dat jullie zoveel gezamenlijke herinneringen hebben aan deze molen en aan tante Jans! Ik kan het helemaal voor me zien, die kinderen spelend bij de stroming met al die kleurige kauwgomballen.

Mocht je de foto's ook op deze pagina willen delen, dan kun je ze ook sturen naar info@bhic.nl, Pauline. Wij kunnen ze dan eventueel bij dit verhaal plaatsen als je dat wilt.

Pauline zei op 20 november 2018 om 20:30 uur

Bedankt voor je leuke reactie Lisette! Ga ik morgen gelijk doen!

Jurgen zei op 20 november 2018 om 20:38 uur

Klinkt goed. Ben heel benieuwd.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 21 november 2018 om 10:40 uur

Wij zijn ook heel benieuwd! Bedankt alvast Pauline!

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 21 november 2018 om 15:52 uur

De prachtige foto's van Pauline zijn hierboven in het verhaal opgenomen. We zijn benieuwd of de rest van jullie de afbeeldingen herkennen en of er misschien nog meer herinneringen loskomen. Pauline, bedankt voor je waardevolle bijdrage!

Pauline zei op 21 november 2018 om 17:02 uur

Bedankt Lisette, voor je enthousiasme! Heel benieuwd of het die jongen Jurgen is ;-). Leuk dat de foto's geplaatst zijn.

Jurgen zei op 21 november 2018 om 17:17 uur

Dag dames, ik zie het echt weer helemaal voor me. Dat opstapje bij de achterdeur. De katten rondom het huis. De bloembak die er staat als je de poort achterom kwam met in het velengde de pad naar beneden naar de Keersop. Super. Ik ben helaas niet de jongen met het rode haar. Qua gezicht zou het kunnen. Wellicht mijn neef. Ik zal mijn zus vragen. Die is een stuk ouder en wellicht meer herinnering van die tijd. Mag ik concluderen dat die familie op de foto zitten en staand bij jou horen Pauline? Maar het is nu al geweldig. Zeker Tante Jans die er geweldig op staat. Proef de kaugom al weer uit die blisters.. mooi.

Pauline zei op 21 november 2018 om 17:36 uur

Klopt! mijn 2 zussen en mijn moeder die met de klapstoel aan komt zetten.
mijn ouders weten ook vast nog wie die mijnheer is met de dikke sigaar ;-)
Ik heb nog meer foto's van het huis van Tante Jans, maar deze niet gestuurd omdat het om de molen gaat. Ik kan altijd de foto's ook nog naar jou sturen. Of misschien kan Lisette dit doen. Nog genoeg herinneringen! En ik geniet van jouw schrijven. Wat mooi dat er ruimte en gelegenheid is op dit blog om dit te delen. Ooit elkaar ontmoeten zou mooi zijn. Benieuwd naar de verhalen van Alie, die haar nog opgezocht heeft in het tehuis. Een fase die ik gemist heb....Fantastisch zoals Tante Jans nog steeds in een bedstee sliep en dat we naar de toilet moesten in de varkensstal. Altijd bang dat ik misschien erin zou vallen. En dan naar de opkamer, de luxe kamer! Waar we de lunch kregen en het mooie servies uit de kast kwam.

Jurgen zei op 21 november 2018 om 19:08 uur

Pauline, Ik ben heel benieuwd naar de historie en foto’s rondom de Keersop. Zelf kwam ik als klein manneke op de keersop bij oma. Het was zoals je verteld. De opkamer met daaronder de kelder. Weet jij zo uit welk jaar de foto is waar jullie aan tafel zitten. Er zit nog een persoon achter de man met de sigaar. Het lijkt erop dat dat een oom is van mij. Die rookte sigaren en had zwart golvend haar. Hoedjes kan ik niet herinneren. Is helaas vroeg gestorven dus ik kan niet veel meer van herinneren. Ook benieuwd naar het verhaal van Alie en volgens mij woonde zij vroeger ook in de buurt van de molen. Grtjes Jurgen.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 22 november 2018 om 10:24 uur

Jurgen en Pauline, als jullie het leuk vinden, kunnen wij achter de schermen jullie e-mailadressen met elkaar uitwisselen. Op die manier kunnen jullie foto's naar elkaar versturen en nog meer herinneringen met elkaar delen. Al vinden we het natuurlijk geweldig als ze ook op deze pagina gedeeld blijven worden! Laat het gerust weten als we hierin iets voor jullie kunnen betekenen.

Jurgen zei op 22 november 2018 om 19:21 uur

Dag Lisette, van mij mag het als het voor Pauline ook oke is. De personen aan de rechtse kant van de tafel blijven voor mij nog een raadsel. Mijn zus die een stukje ouder is wist daar ook geen verandering in te brengen. Allerlei namen paseerde de revue die in die tijd leefde. Ik ben benieuwd wat het nog meer oplevert aan namen. Grtn Jurgen

Jurgen zei op 22 november 2018 om 19:21 uur

Dag Lisette, van mij mag het als het voor Pauline ook oke is. De personen aan de rechtse kant van de tafel blijven voor mij nog een raadsel. Mijn zus die een stukje ouder is wist daar ook geen verandering in te brengen. Allerlei namen paseerde de revue die in die tijd leefde. Ik ben benieuwd wat het nog meer oplevert aan namen. Grtn Jurgen

Pauline zei op 22 november 2018 om 21:17 uur

Beste allemaal, één mysterie opgelost. Ik zit nu bij mijn ouders en weten zekerheid te vertellen dat het Jan Vegt is. Hij was een knecht van de Mulder. Ofwel Frans Verhoeven. Email adressen uitwisselen is prima!

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 23 november 2018 om 17:06 uur

Wat fijn dat er al één mysterie is opgelost! Komende dinsdag is mijn eerstvolgende werkdag en dan zal ik jullie e-mailadressen met elkaar uitwisselen. Een fijn weekend!

Smets zei op 15 oktober 2019 om 11:54 uur

Als ik alle reacties hierboven terug zie, zie ik dat er gevraagd is naar de mogelijke eigenaars/ huurders van de keersoppermolen eind 17e eeuw ( ca 1680-1700). Ik ben daar benieuwd naar. Een van mijn voorvaderen was namelijk joannes jannsen getrouwd met Catharina Stoffels (1672 in dommelen). De familienaam is even later Smets geworden. Weet iemand of zij huurders zijn geweest?

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 oktober 2019 om 09:23 uur

Bedankt voor je berichtje en je vraag. Een korte zoektocht heeft bij mij niets opgeleverd, hopelijk kan iemand hier vertellen of de familie Smets huurders zijn geweest?

Wie weet meer? We zijn benieuwd!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 17 augustus 2009 om 11:04 uur

Achterste Molen

vertelde op 17 augustus 2009 om 15:12 uur

De Geldropse Watermolen

vertelde op 8 september 2009 om 15:22 uur

Waalrese Volmolen