skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

De Keersoppermolen

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 13 mei 2013
bijgewerkt op 12 augustus 2021
De oudst bekende eigenaar van de watermolen was de Heer van Herlaar, die tot 1368 ook Heer was van Waalre, Valkenswaard en Aalst. Zijn bezit wordt omschreven als "die moelen te Kerspe met allen toebehoirten ende alle die visscherije vander moelen opwairt tot des boevenbempt toe."

Keersoppermolen in 1961. Foto: RHCe 0009972
Keersoppermolen in 1961. Foto: RHCe

Aan het eind van de veertiende eeuw is ene Udeman Airnt Udemanssoen de eigenaar en in een document uit 1441 wordt als eigenares van de molen Lysbeth, de weduwe van Jan Dirx die Lu genoemd.

Ruim een eeuw later, in 1545, is de molen in handen van de heer Poitiers van Haren. Begin zeventiende eeuw kwam de molen in het bezit van de adellijke familie Prouveur. In 1626 bijvoorbeeld verpachtte François Prouveur, onder andere kwartierschout van Kempenland zijn molen in Keersop. In 1711 huwde een vrouwelijke Prouveur met Hendrick Verhoeven, en daarmee ging de molen over naar de familie Verhoeven. De laatste mulder van dit geslacht, Franciscus Verhoeven, overleed in 1957. Maar toen was de molen al niet meer in bedrijf.

Molenwiel voor de Keersoppermolen. Foto: RHCe 0009973
Molenwiel voor de Keersoppermolen. Foto: RHCe

In 1873 werd de molen uitgebreid met een oliemolen, die in hetzelfde gebouw werd ondergebracht. Hiervoor werden onderdelen gebruikt van een rosoliemolen uit Walik, een buurtschap op zo’n 2,5 kilometer ten westen van Keersop. In 1929 verdween de oliemolen weer.

De molenbeek, c. 1960. Foto: RHCe 012376
De molenbeek, c. 1960. Foto: Jos Pé; RHCe

In 1938 kocht het waterschap "Het stroomgebied van de Dommel" de stuwrechten van de molen af en maakte daarmee een einde aan het functioneren van de molen. Het rad werd gesloopt. Na het overlijden van mulder Verhoeven in 1957 raakte de molen steeds verder in verval.

In 1977 meldde zich een koper voor de molen en het molenaarshuis om er horeca in te beginnen. Kort na het vertrek van de weduwe van Frans Verhoeven, in 1981, stortte de molen echter van ellende in elkaar.

De nieuwe eigenaar kreeg een bouwvergunning om het complex te restaureren, maar bij gebrek aan activiteiten werd die vergunning in 1991 weer ingetrokken. In 2001 volgde een nieuwe poging, maar het jaar daarop legde een brand het molenaarshuis in de as.

In 2003 moest Monumentenzorg constateren dat er na de brand te weinig substantieels van het complex meer over was om de status van monument te handhaven. Daarmee lijkt het einde van de Keersopper molen definitief.

Onderstaande prachtige foto's van de molen ontvingen wij van Pauline via de e-mail. Pauline, ontzettend bedankt voor deze foto's en ook voor het delen van jouw persoonlijke herinneringen!

Op bezoek bij tante Jans, weduwe molenaar Verhoeven (ik ben het meisje helemaal links) met mijn 2 zussen en moeder (met stoel)
Op bezoek bij tante Jans, weduwe molenaar Verhoeven (ik ben het meisje helemaal links) met mijn 2 zussen en moeder (met stoel)


De molensteen in gebruik als tafel bij de molen
De molensteen in gebruik als tafel bij de molen

Tante Jans en haar poezen
Tante Jans en haar poezen


Schilderij van de molen
Schilderij van de molen

Bekijk ook

Watermolens in Brabant

Water in Brabant

Reacties (57)

Hans Verdonk zei op 4 juni 2014 om 09:09
Deze watermolen staat niet in Westerhoven, maar in Riethoven
Adrie Smolders zei op 24 februari 2015 om 19:26
Deze watermolen staat in Riethoven. Die van Westerhoven is al jaren geleden gesloopt en daar is nu een stuw. De familie Van der Zanden exploiteerde tot in de jaren vijftig deze molen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 februari 2015 om 09:18
Hee Adrie, wat leuk je hier weer tegen te komen. Als jij zegt dat dat zo is gebeurd in Westerhoven (en Riethoven), dan weet ik zeker dat het klopt :-)
Peter Hoeks zei op 6 januari 2016 om 23:02
De Linkse foto van de twee bovenste foto's betreft de watermolen van Westerhoven. De beide andere foto's zijn van de Keersoppermolen "de Kerspe" te Riethoven. Ik ben geboren en opgegroeid in het gehucht Keersop te Dommelen op korte afstand van de molen.
Peter Hoeks zei op 6 januari 2016 om 23:12
Rectificatie van mijn vorige bericht. Na wat navraag blijken alle foto's van de Keersoppermolen te Riethoven te zijn. Ik herkende echter niet de complete overkapping tegen aanvriezing van het rad op de foto linksboven. Deze was al voor mijn tijd gesloopt tot het kleinere dakje op de foto rechtsboven.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 januari 2016 om 10:25
Bedankt voor je aanvulling Peter. Zo'n overkapping kan meteen een heel ander gezicht geven aan een molen en je dus geheel op het verkeerde been zetten.
Frans Brouwers zei op 19 mei 2016 om 13:39
De laatste jaren voert het waterschap "De Dommel" geregeld onderhoudswerkzaamheden uit aan het stuw in Westerhoven. Ook is de in de volksmond gangbaree naam "'t Sluiske" op het gebouwtje bovenop het stuw aangebracht. De naaste omgeving is, mede door een vispassage en een klein ven, een mooi en rustig rustig natuurgebied waar de ijsvogel, buizerd, uil, eekhoorn en koekoek zich thuisvoelt.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 19 mei 2016 om 14:09
Mooi om te lezen dat het waterschap zorg draagt aan de stuw en zijn omgeving, Frans. Ik kan me voorstellen dat het nu een fijne plek is om even tot rust te komen.
Frans zei op 20 mei 2016 om 16:33
Lisette, dank voor je reaktie. Ik heb vlakbij eeen heel grote tuin. Is daar in alle rust op genieten en relaxen daar. Gisteren een fasant en later een buizerd heel dichtbij. Fijn weekend :-)
Liesbet Heuvelmans zei op 25 juni 2017 om 21:08
Klopt het dat één van de molenaars eind jaren 1600 Andries Dierck Corstiaan Heuvelmans was? Hij was de tweede echtgenoot van Maria Donckers (Thielmans), weduwe van Jonkheer Prouveur...
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 juni 2017 om 09:47
Ik durf het zo niet te zeggen Liesbet, maar mogelijk zijn hier mensen aanwezig die dit wel kunnen bevestigen?
Alie smets zei op 31 oktober 2017 om 19:18
Ik heb er altijd tegen aan gewoond op keer op 1 ik vind het nog steeds jammer dat het weg is wat was dat een mooi plekje
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 november 2017 om 08:55
Dat kan ik me voorstellen, Alie. Heb je toevallig nog foto's uit de tijd dat je er woonde?
alie zei op 1 november 2017 om 09:36
dat zou ik een keten nakijken maar ik geloof niet dat de molen erop staat
Pauline zei op 31 december 2017 om 16:49
Wat leuk om dit te lezen! Mijn ouders hebben nog het boek van molenaar Verhoeven waarin alles werd bijgehouden van deze molen. Ook een schilderij waar deze molen op staat. Als kind kwam ik regelmatig bij tante Jans Verhoeven en ik heb hier hele goede herinneringen aan!!!! Is er interesse in de info die mijn ouders nog hebben over deze molen?
alie smets zei op 31 december 2017 om 17:22
Pauline wat om te horen bij tante Jans kwam ik ook heel veel ik heb zeker interesse lijkt mij super om te zien graag hoor ik van jou
Pauline zei op 31 december 2017 om 17:43
Ik ga zoveel mogelijk verzamelen zodra ik bij mijn ouders ben! Ik zal alles scannen en fotograferen. We zijn al aan het plannen om te gaan wandelen in de buurt van Keersop en natuurlijk Keersop te bezoeken! Wie weet leuk om elkaar dan te ontmoeten mocht dit mogelijk zijn ;-). Het is allemaal naar weer naar boven gekomen toen mijn ouders besloten de grafrechten van tante jans weer voor 10 jaar te verlengen. Een fijne jaarwisseling en tot volgend jaar!
Alie Smets zei op 31 december 2017 om 22:48
dat vind ik super leuk hopelijk willen jullie dat in een weekend doen zodat ik ook tijd heb om mee te wandelen een fijne jaarwisseling voor jou en tot volgend jaar
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 januari 2018 om 09:03
Wat vermakelijk om je reacties te lezen, Pauline en Alie. Duidelijk is dat de molen heel wat reacties bij jullie los maakt. Het spreekt voor zich dat wij ons aanbevolen houden voor mooie verhalen en foto's ;)

Hoe dan ook, veel plezier!
Alie Smets zei op 2 januari 2018 om 12:59
dank je ik heb daar ook een hele mooie tijd gehad
Frans zei op 2 januari 2018 om 21:55
Hallo en goede avond. Leuk die belangstelling voor de molen. Jammer dat die er al heel lang niet meer bestaat. Ik huur vlak bij een stuk grond waar ik biologisch tuinier. Op weg naar de tuin kom ik steeds langs het stuw dat nu op de plek van de molen in de Keersop staat. Het blijft een mooi plekje temidden van prachtige natuur. Van de molen is er helaas niets meer te vinden. Ik heb geprobeerd e.e.a. te weten te komen over de molen maar helaas... Het schut dat er nu staat heet " t Sluiske ". Er is voor gezorgd dat die naam op het schut vermeld staat. Ik blijf proberen om meer gegevens van de voormalige molen te weten te komen. Ik stel jullie op de hoogte zodra ik weer wat informatie gevonden heb. Zou het fijn vinden al jullie dat ook doen. Laat me weten als jullie er heen gaan, dan zorg ik voor koffie, thee of ander lekkers mijn tuin. Ik wens jullie nog een top 2018 toe. Groetjes,

Frans
Frans zei op 2 januari 2018 om 22:02
Hoi, nog een keer ik. Foutje van mij. Zie nu na goed lezen dat het om de Keersopper in Riethoven gaat en niet om de voormalige watermolen in Westerhoven. Mijn excuses. Maar toch welkomin Westerhoven.m
Alie Smets zei op 3 januari 2018 om 07:50
dat kan gebeuren Frans de keersoppermolen is ook al een hele tijd weg
Jurgen zei op 13 november 2018 om 00:22
Dag Pauline,
Ik lees je verhaal van Tante Jans van vorig jaar. Over welke jaren praat jij dat je daar kwam?. Voor mij was dat tot mijn 13e elk weekend efkes heen gaan. Kwam weer thuis met kauwgomballen. Toen stonden de restanten van de molen er nog met in de Keersop de wilde stroming (zag er gevaarlijk uit) bij de molen.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 15 november 2018 om 15:38
Bedankt voor het delen van jouw herinneringen, Jurgen! Wie weet hebben Pauline en jij elkaar weleens ontmoet bij de molen. Rond welke jaren kwam jij er regelmatig?
Pauline zei op 15 november 2018 om 17:34
Dag Jurgen, ook dag Frans en Alie,
Zo mooi dat het zo leeft en deze berichten had ik even nodig om mijn belofte te herinneren. Graag ga ik op jullie aanbod in, wanneer weet ik nog niet.
Ik heb foto's gemaakt van de originele foto's uit de boeken van mijn ouders waar de molen op staat, Tante Jans (de weduwe) en ons bezoek aan tante Jans met een roodharige jongen. Wie weet Jurgen, ben jij dat? Ook wij kregen de gekleurde kauwgomballen en probeerde de hele strip in ons mond te krijgen voordat we thuis aankwamen. Gelukkig mocht dit van mijn moeder. Heel af en toe mag je ondeugend zijn, vond ze. Tja...de wilde stroming, daar moesten wij van mijn ouders uit de buurt blijven! Kortom; daar waren we altijd aan het spelen ;-). Vlak langs de brug gingen we naar beneden naar de wilde stroom, spannend! Dit speelde zo'n 42 á 45 jaar geleden. Ook heb ik een paar foto's van het molenaarsboekje wat nog volledig intact is en zuinig wordt bewaard door mijn ouders. Waar kan ik de foto's naartoe sturen? Tot slot; mijn ouders hebben net de grafrechten van Tante Jans verlengd. Wij kunnen het nog niet aan dat het graf geruimd zou worden...
Alie smets zei op 15 november 2018 om 18:18
Wat leuk al die reacties ik herinner mij dat goed van die strip kauwgomballen en weet je wat ze ook altijd deed brood kruimelen en strooien voor de katten en vogeltjes ik ben ook naar haar toe gegaan toen ze op kempenhof woonde en jahoor ook daar maakte ze broodkruimels en strooide ze voor haar beestjes dacht ze wat was ze altijd een aardige vrouw en er stond altijd een lach op haar gezicht als je aan het poortje stond
Jurgen zei op 15 november 2018 om 22:35
Dag Pauline, Alie,

Wat bijzonder zo te horen. Ik kwam al kinds af aan op de Keersop. (zoals wij het altijd zeiden) Dus eigenlijk van 1968 tot aan ongeveer 1982. Toen mijn oma vertrok op de Keersop ben ik er nooit meer zoveel geweest. Ik was niet echt roodharig. Wel met een rode gloed. Maar of dat telt. ;-) Grappig dat dat blijft hangen met die brug en die stroming en die alle kleuren van regenboog kaugomballen. Een stuk of tien in zo'n strip Aan de veilige kant van de brug was het een kalm riviertje waar we veel gekanood hebben. Ik weet nog wel dat er veel ratten zwommen. ;-) Ook heel bijzonder dat het graf van Tante Jans er nog is. Dat is toch bij de kerk in Riethoven. Mijn oma is jaren geleden daar geruimd. Heel veel komt nu weer naar boven of als ik weer op de Keersop rij. Alie: jij woonde toch op de hoek in de boerderij? Overigens ik ben wel heel benieuwd naar foto's van die tijd. Grtn Jurgen
Pauline zei op 18 november 2018 om 08:21
Geweldig al die verhalen! Ik zal n album online maken zodat iedereen ze kan zien.
alie smets zei op 18 november 2018 om 08:39
geweldig wat fijn
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 20 november 2018 om 15:37
Wat mooi dat jullie zoveel gezamenlijke herinneringen hebben aan deze molen en aan tante Jans! Ik kan het helemaal voor me zien, die kinderen spelend bij de stroming met al die kleurige kauwgomballen.

Mocht je de foto's ook op deze pagina willen delen, dan kun je ze ook sturen naar info@bhic.nl, Pauline. Wij kunnen ze dan eventueel bij dit verhaal plaatsen als je dat wilt.
Pauline zei op 20 november 2018 om 20:30
Bedankt voor je leuke reactie Lisette! Ga ik morgen gelijk doen!
Jurgen zei op 20 november 2018 om 20:38
Klinkt goed. Ben heel benieuwd.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 21 november 2018 om 10:40
Wij zijn ook heel benieuwd! Bedankt alvast Pauline!
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 21 november 2018 om 15:52
De prachtige foto's van Pauline zijn hierboven in het verhaal opgenomen. We zijn benieuwd of de rest van jullie de afbeeldingen herkennen en of er misschien nog meer herinneringen loskomen. Pauline, bedankt voor je waardevolle bijdrage!
Pauline zei op 21 november 2018 om 17:02
Bedankt Lisette, voor je enthousiasme! Heel benieuwd of het die jongen Jurgen is ;-). Leuk dat de foto's geplaatst zijn.
Jurgen zei op 21 november 2018 om 17:17
Dag dames, ik zie het echt weer helemaal voor me. Dat opstapje bij de achterdeur. De katten rondom het huis. De bloembak die er staat als je de poort achterom kwam met in het velengde de pad naar beneden naar de Keersop. Super. Ik ben helaas niet de jongen met het rode haar. Qua gezicht zou het kunnen. Wellicht mijn neef. Ik zal mijn zus vragen. Die is een stuk ouder en wellicht meer herinnering van die tijd. Mag ik concluderen dat die familie op de foto zitten en staand bij jou horen Pauline? Maar het is nu al geweldig. Zeker Tante Jans die er geweldig op staat. Proef de kaugom al weer uit die blisters.. mooi.
Pauline zei op 21 november 2018 om 17:36
Klopt! mijn 2 zussen en mijn moeder die met de klapstoel aan komt zetten.
mijn ouders weten ook vast nog wie die mijnheer is met de dikke sigaar ;-)
Ik heb nog meer foto's van het huis van Tante Jans, maar deze niet gestuurd omdat het om de molen gaat. Ik kan altijd de foto's ook nog naar jou sturen. Of misschien kan Lisette dit doen. Nog genoeg herinneringen! En ik geniet van jouw schrijven. Wat mooi dat er ruimte en gelegenheid is op dit blog om dit te delen. Ooit elkaar ontmoeten zou mooi zijn. Benieuwd naar de verhalen van Alie, die haar nog opgezocht heeft in het tehuis. Een fase die ik gemist heb....Fantastisch zoals Tante Jans nog steeds in een bedstee sliep en dat we naar de toilet moesten in de varkensstal. Altijd bang dat ik misschien erin zou vallen. En dan naar de opkamer, de luxe kamer! Waar we de lunch kregen en het mooie servies uit de kast kwam.
Jurgen zei op 21 november 2018 om 19:08
Pauline, Ik ben heel benieuwd naar de historie en foto’s rondom de Keersop. Zelf kwam ik als klein manneke op de keersop bij oma. Het was zoals je verteld. De opkamer met daaronder de kelder. Weet jij zo uit welk jaar de foto is waar jullie aan tafel zitten. Er zit nog een persoon achter de man met de sigaar. Het lijkt erop dat dat een oom is van mij. Die rookte sigaren en had zwart golvend haar. Hoedjes kan ik niet herinneren. Is helaas vroeg gestorven dus ik kan niet veel meer van herinneren. Ook benieuwd naar het verhaal van Alie en volgens mij woonde zij vroeger ook in de buurt van de molen. Grtjes Jurgen.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 22 november 2018 om 10:24
Jurgen en Pauline, als jullie het leuk vinden, kunnen wij achter de schermen jullie e-mailadressen met elkaar uitwisselen. Op die manier kunnen jullie foto's naar elkaar versturen en nog meer herinneringen met elkaar delen. Al vinden we het natuurlijk geweldig als ze ook op deze pagina gedeeld blijven worden! Laat het gerust weten als we hierin iets voor jullie kunnen betekenen.
Jurgen zei op 22 november 2018 om 19:21
Dag Lisette, van mij mag het als het voor Pauline ook oke is. De personen aan de rechtse kant van de tafel blijven voor mij nog een raadsel. Mijn zus die een stukje ouder is wist daar ook geen verandering in te brengen. Allerlei namen paseerde de revue die in die tijd leefde. Ik ben benieuwd wat het nog meer oplevert aan namen. Grtn Jurgen
Jurgen zei op 22 november 2018 om 19:21
Dag Lisette, van mij mag het als het voor Pauline ook oke is. De personen aan de rechtse kant van de tafel blijven voor mij nog een raadsel. Mijn zus die een stukje ouder is wist daar ook geen verandering in te brengen. Allerlei namen paseerde de revue die in die tijd leefde. Ik ben benieuwd wat het nog meer oplevert aan namen. Grtn Jurgen
Pauline zei op 22 november 2018 om 21:17
Beste allemaal, één mysterie opgelost. Ik zit nu bij mijn ouders en weten zekerheid te vertellen dat het Jan Vegt is. Hij was een knecht van de Mulder. Ofwel Frans Verhoeven. Email adressen uitwisselen is prima!
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 23 november 2018 om 17:06
Wat fijn dat er al één mysterie is opgelost! Komende dinsdag is mijn eerstvolgende werkdag en dan zal ik jullie e-mailadressen met elkaar uitwisselen. Een fijn weekend!
Smets zei op 15 oktober 2019 om 11:54
Als ik alle reacties hierboven terug zie, zie ik dat er gevraagd is naar de mogelijke eigenaars/ huurders van de keersoppermolen eind 17e eeuw ( ca 1680-1700). Ik ben daar benieuwd naar. Een van mijn voorvaderen was namelijk joannes jannsen getrouwd met Catharina Stoffels (1672 in dommelen). De familienaam is even later Smets geworden. Weet iemand of zij huurders zijn geweest?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 oktober 2019 om 09:23
Bedankt voor je berichtje en je vraag. Een korte zoektocht heeft bij mij niets opgeleverd, hopelijk kan iemand hier vertellen of de familie Smets huurders zijn geweest?

Wie weet meer? We zijn benieuwd!
Ing. J.M.A. (Sepp) Heuvelmans
Ing. J.M.A. (Sepp) Heuvelmans zei op 7 januari 2021 om 16:49
Frans (Jhr. Francois) PROUVEUR, RK, Molenaar Mulder op de Keersopper molen die zijn familie reeds lange tijd in bezit hadden en welke hij nu zelf exploiteerde, ovl. voor 1695, tr. met Maria DONCKERS THIELMANS, dr. van Bartholomeus THIELMANS (Molenaar te Riethoven) en Nn NN, RK, Molenarine, ovl. te Riethoven [NB] voor 21 jan 1744.
Men vergelijke Brab. Leeuw jrg. 1955, blz. 26 ev. In N 346.
dd. 23-8-1737, troffen we het testament van Andreas en Maria aan, in Bergeyk R 82, f. 149v, dd. 1-1-1743, de boedelscheiding hunner kinderen en in Bergeyk R 82, f. 204v, dd. 21-1-1744 een uitvoerige descriptie harer a-en descendenten, (Kinderen Franciscus Heuvelmans en beide vrouwen, kinderen Hendrina Prouveur en haar man, Hendrik Verhoeven, tw. Bartel, Frans en Anneke Verhoeven, Marten Botbergen en vrouw, Catharina Heuvelmans, Joannes - en Jacobus Heuvelmans.
Uit dit huwelijk een dochter.
1. Jkvr Hendrica PROUVEUR, ged. RK te Riethoven [NB] op 1 apr 1690 (getuigen: Doopgetuigen: Wilhelmus Donckers en Barbara Prouvreur), Jonkvrouwe (Molenarinne), ovl. (hoogstens 52 jaar oud) te Riethoven [NB] voor 1 jan 1743, kerk.huw. (beiden ongeveer 21 jaar oud) (RK) te Riethoven [NB] op 31 mei 1711 met Hendrick VERHOEVEN, geb. te Asten [NB] circa 1690, RK.
Hendrica was de laatste van haar geslacht. Huwende met Hendrick Verhoeven zette haar familie zich slechts in de zijne voort. (Zij wordt ook wel de stammoeder van de familie Verhoeven genoemd.)

Maria DONCKERS THIELMANS, dr. van Bartholomeus THIELMANS (Molenaar te Riethoven) en Nn NN, tr. (2) met Andries (Andreas Dirckx) HEUVELMANS alias Vercoijen, zn. van Dierck (Dierck Corstiaenz) HEUVELMANS (Molenaar te Zeelst, tevens Borgmeester) en Jenneken LAURESSEN, geb. te Zeelst [NB] circa 1664, RK, Molenaar te Zeelst, molen Keersopper. Vanaf zeker 1724 pachtte Andreas de watermolen genaamd de Steevoirt in Steensel van de weduwe Cornelis Dirk Pellemans uit Eersel, die met haar 3 kinderen eigenaar was van de watermolen. De Steevoirtse watermolen aan de Run te Steensel wordt in 1340 voor het eerst vermeld. Andreas is overleden in 1743, hij was toen molenaar op de molen van de Keersop te Westerhoven. De Westerhovense watermolen op de Keersop was een graanmolen. Deze molen was van de Staten Generaal en werd door Andreas gepacht. De oudste vermelding is uit 1228 toen de Sint Jansabdij van Luik toestemming verleende voor de bouw van de watermolen. Later is de molen in bezit gekomen van de abdij van Postel. Vanaf 1817 heeft men er ook boekweit gemalen en in 1892 werd er een oliemolen bijgebouwd aangedreven door een dieselmotor, de oliemolen werd in 1917 stil gezet. In 1950 stopte de laatste molenaar en verkocht de maalvergunning aan de Boerenbond van Westerhoven, de watermolen werd in 1950 gesloopt.
Bron: Hendrik de Achtste, pseudoniem (Genealogie Heuvelmans alis Vekooijen), ovl. (hoogstens 79 jaar oud) voor 1 jan 1743.
Volgens Veldhoven,Zeelst en Blaerthem R.15,f.206 was hij op 19-01-1684 nog onmondig. In de acten Bergeijk R.82,f.149v is hij overleden voor 1-1-1743. De acten Veldhoven,Zeelst en Blaerthem R.82,f.204 geven aan dat hij voor 21-1-1744 is overleden. Andreas was mulder te Zeelst 1724-1730 op de Keersopsemolen onder Riethoven. Vanaf 20-3-1724 tevens mulder op Stervoirt 1674, borgmeester van Zeelst.
Uit dit huwelijk 7 kinderen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 januari 2021 om 11:22
Beste meneer Heuvelmans, veel dank voor deze uitgebreide aanvulling. Waardevol voor een ieder die meer wil weten over dit geslacht.

Dank daarvoor!
Frans Brouwers zei op 8 januari 2021 om 12:46
Van de Riethovense watermolen is alleen nog de plek te zien waar de Keersop langs het molenrad stroomde. Van de doorloop van de Kerrsop is nog wat stenen metselwerk in het riviertje te zien.
Frans Brouwers zei op 8 januari 2021 om 12:54
Het stuw in de Keersop in Westerhoven, waar ooit de watermogen heeft gestasn, heet "'t Sluiske". Sinds een aantal jaren staat de naam oo het stuw aangegeven
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 januari 2021 om 13:24
Veel dank voor deze reacties, Frans. Fijn dat je ons zo op de hoogte houdt van deze situatie!
Jan van den Dungen zei op 14 juni 2022 om 19:03
Er is na lange tijd weer goed nieuws te melden over de Keersoppermolen. Bij mijn passage vandaag zag ik, dat er een geheel nieuwe molen (in hout) wordt gebouwd op de oude fundamenten en zo aan de dakconstructie te zien, lijkt de nieuwe molen bij gereedheid verdacht veel op het oude 'exemplaar'. Bij verdere voortgang houd ik de lezers van deze rubriek op de hoogte.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juni 2022 om 09:00
Ah, veel dank Jan! Erg waardevol dat je ons zo meeneemt in dit traject, zo blijven we mooi op de hoogte.
Pauline zei op 15 juni 2022 om 09:54
Zeker waardevol! Heel erg blij mee! We gaan het volgen en komen zeker kijken. Inmiddels ons ouderlijk huis leeggehaald waar een doos vol oude papieren kwam uit deze molen. O.a. uit de 19e eeuw. De historische vereniging is al ingelicht en gaat mij helpen.
Jan van den Dungen zei op 8 juli 2022 om 10:41
Dat deze herbouw zo lang onder de radar heeft kunnen blijven, komt uit de – al dan niet bewuste- redactie van de openbare omgevingsvergunning door het college van b&W van Bergeijk van 30-09-2021 nr 338868: letterlijk geciteerd: Omschrijving: Keersop 2 in Riethoven, (her)bouwen van een bijgebouw.
N.B. Bijgebouw voor een oorspronkelijk zo’n zeven eeuwen oude watermolen.
Jan van den Dungen zei op 18 oktober 2022 om 18:46
Het begint na maandenlang bouwen veel te lijken op de “(her)bouw van een bijgebouw” [ zie hierboven 8 juli 2022, hoewel het verdacht veel kenmerken heeft van een echte Kersper-watermolen en ook nog eens precies past op de fundamenten van zijn voorganger(s) uit de 14e eeuw. (foto bijgevoegd)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 oktober 2022 om 09:57
Inderdaad Jan, bijzondere overeenkomsten! Bedankt voor de foto, deze is inmiddels toegevoegd aan je bericht.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen