skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

De Oostenrijkse bleekneusjes van Pater Van der Bom

Cor Kerstens
Cor Kerstens
vertelde op 2 februari 2015
bijgewerkt op 2 november 2021
Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog zijn duizenden Oostenrijkse kinderen naar Nederland gekomen om aan te sterken. Initiator en organisator van deze actie was de pastoor van Oberhollabrunn, de in Oudenbosch geboren pater Anton van der Bom, een telg uit de bekende Oudenbosche boomkwekersfamilie Van der Bom.

Anton van der BomAntonius Johannes Maria van der Bom (1868-1919) had tien broers en zusters van wie er nog twee broers en twee zussen in het klooster intraden. In 1886 werd hij Minderbroeder in Zevenaar en in 1892 tot priester gewijd. Drie jaar later vertrok hij als missionaris naar Smyrna. Na vele omzwervingen als missionaris, overtuigde een Oostenrijkse geestelijke hem tijdens een zeereis op weg naar Amerika ervan in plaats daarvan naar Oostenrijk te gaan.

In 1902 meldde hij zich bij de aartsbisschop van Wenen. Deze benoemde hem als kapelaan in Kirchberg am Wagram. In 1910 werd hij pastoor in Oberfellabrunn en in 1913 van Oberhollabrunn.

Uit deze tijd dateert zijn brochure over het wonder van Pieter de Rudder uit Oostakker, waarin hij 1.000 Kronen uitlooft aan diegene, die de wonderbaarlijke genezing te Lourdes  van twee gebroken benen als wonder zou weten te ontzenuwen. Daar is overigens niemand in geslaagd.

OberhollabrunnPater Anton was een bezig baasje. Tijdens een verblijf in ons land deed hij een beroep op zijn vroegere dorpsgenoten om hem financieel te ondersteunen bij de bouw van een patronaat in zijn parochie. Het was hem namelijk een doorn in het oog dat er in Oberhollabrunn wel een socialistisch verenigingsgebouw was en geen rooms katholiek. Die actie leverde hem de benodigde 130.000 Kronen op, waarmee het patronaat Sankt Antoniusheim gerealiseerd kon worden.

Maar nu de bleekneusjes: naarmate de Eerste Wereldoorlog langer duurde, werd de voedselvoorziening in de omgeving van Wenen steeds nijpender. Van der Bom kon niet aanzien hoe de jeugd hieronder leed en ondervoed raakte. Hij vatte het plan op om groepen kinderen onder te brengen in het neutraal gebleven Nederland en hen daar gedurende zes weken aan te laten sterken. In 1917 vertrok hij, samen met zijn zuster die hem daarbij hielp, voor het eerst met 30 noodlijdende Oostenrijkse kinderen naar Nederland die ondergebracht werden in Oudenbosch, Etten-Leur en Langeweg. Dit herhaalde hij in 1918. Het jaar daarop vertrokken drie treinen naar Nederland. Op 28 oktober 1919 keerde Van der Bom voor de laatste keer naar Oberhollabrunn terug.

De laatste Oostenrijkse kindertrein vertrekt, 1924Pastoor Van der Bom leed die jaren aan een maagkwaal, die er door het slechte voedsel in Oostenrijk niet beter op werd. Zondagnacht 7 december 1919 kreeg hij een hevige aanval, waarop men besloot hem te opereren. De operatie verliep goed, maar er kwam een ernstige longontsteking bij ten gevolge waarvan hij op woensdagavond  10 december 1919 overleed.

Na zijn dood werd zijn werk in Nederland voortgezet door ’t R.K. Huisvestingscomité. Op 15 mei 1924 verliet vanuit ’s-Hertogenbosch de laatste trein met Oostenrijkse bleekneusjes Nederland. Duizenden Oostenrijkse kinderen waren in de jaren daarvoor in ons land ondergebracht. Velen kwamen in de jaren daarna nog terug bij hun voormalige gastgezinnen. Hechte vriendschappen waren er opgebouwd, die soms zelfs uitmondden in huwelijken.

Voor zijn grote verdiensten werd Anton van de Bom meermaals onderscheiden: met de Oostenrijkse Rode-Kruismedaille, de Franz-Josephmedaille en in 1918 met het Kruis van Verdienste met de Kroon.

Lees ook

De laatste kindertrein

Oostenrijkse kinderen opgevangen na de Eerste Wereldoorlog

Reacties (50)

Annie Heeringa-van der Lans zei op 3 november 2015 om 12:47
Mijn moeder kwam in WO 1 vanuit Wenen naar Nederland/Den Haag met de kindertrein. Ze werd ondergebracht bij een lieve familie in Wateringen. Ze is weer teruggegaan naar Wenen, maar ook weer hier teruggekomen. Ze is in 1928 getrouwd met een Hagenaar (mijn vader). Op hoge leeftijd is ze in 2001 overleden.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 4 november 2015 om 09:35
Dank voor uw spontane reactie. Heeft uw moeder nog ooit herinneringen aan haar verblijf in Nederland met jullie gedeeld of was zij daar nog te klein voor?
Joop van der ster zei op 6 juni 2017 om 04:50
Mijn moeder met twee zussen kwamen naar Nederland in 1919. Een zus is teruggekeert en de anderen zijn achter gebleven en getrouwd met nederlanders. Mijn moeder heeft haar moeder weer ontmoet in Dirksland na een afwezigheid van 31 jaren.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 juni 2017 om 08:45
Dag Joop, heeft je moeder wel eens verteld hoe het was om zo jong naar een ander land te gaan? Of hoe het was om haar moeder na zo lange tijd weer te zien?
Monique zei op 5 september 2017 om 14:59
Mijn oma Emilie Niedermayer kwam ook naar Nedeland, maar ik weet helaas niets van haar familie. Zij kwam in een pleeggezin bij de familie Kuiper ? in Meppel. Wie kan mij vertellen waar ik kan mee kan vinden over de familie van mijn Oma?
Norah zei op 5 september 2017 om 15:55
Hallo Monique,

Je vindt je oma terug bij www.alledrenten.nl Daarna niedermaijer invullen. Mogelijk ook nog een broer Anton?
In het bevolkingsregister Meppel staat zij vermeld * 11-08-1911 Ober Pensdorf ~~?(Oostenrijk). Ze zat in een pleeggezin bij de familie Kuipers-de Korte.
Ze heeft als het goed is, ook nog in Leeuwarden gewoond. Zoon Marten daar geboren die jong overleden is. www.wiewaswie.nl
Mvg.
Norah zei op 5 september 2017 om 16:12
Op 01-11-1935 zijn Gerrit Kijk in de Vegt en Emilie Maria Niedermayr in Leeuwarden getrouwd.
Emilie was in Pöndorf(Oost.)geboren, dochter van Anton Niedermayr en Emilie Jelinek. www.allefriezen.nl
En verder op de site www.delpher.nl hierna onder kranten.

Je kunt ook als je grootmoeder in 1939 nog in leven was, een persoonskaart van haar(en haar man) opvragen bij het CBG in Den Haag. Enige kosten aan verbonden.
Mvg.
Norah zei op 5 september 2017 om 16:44
Op www.delpher.nl is de achternaam ook te vinden onder -niedermayr-
Verschillende familieberichten.
Monique zei op 5 september 2017 om 19:31
Dank allen voor uw reactie!
Norah zei op 5 september 2017 om 19:43
Graag gedaan, ik tel niet voor twee;)
Monique zei op 5 september 2017 om 21:12
Oh haha, beste Norah, ik zag n aantal reacties, zag zo snel niet dat ze allen van jou waren.
Margreeth Rijkhof-Postma zei op 19 maart 2018 om 14:25
Mijn moeder, Kotilde Wallner, geboren in 1908 in Wenen, kwam kort na WO-I als hongerevacuee bij een pleeggezin in Leeuwarden en werd toen ze 14 jr was officieel als pleegkind ingeschreven in het bevolkingsregister.
Haar pleegouders hebben haar met veel liefde en zorg grootgebracht, een goede opleiding laten volgen.
Door haar huwelijk met mijn vader in 1933 kreeg ze de Nederlandse nationaliteit en behalve nu en dan met vakantie, is ze niet meer naar Oostenrijk teruggegaan.
Annie Heeringa-van der Lans zei op 19 maart 2018 om 14:53
Beste mevrouw Rijkhof, Uw kort verhaal gelezen en zowel uw moeder als de mijne zijn op dezelfde manier indertijd in Nederland gekomen. Uiteraard zal het verdere leven van uw moeder anders zijn verlopen dan de mijne, maar ze zijn beiden in Nederland gebleven. Daarvan zijn u en ik een levend bewijs.
Misschien leuk om met elkaar te mailen?
Hartelijke groeten Annie Heeringa-van der Lans aheeringa@casema.nl
Bovenaan heb ik al eens in 2015 een berichtje gestuurd.
Rini de Groot. zei op 19 maart 2018 om 22:49
Norah, bij ons op de afdeling Philips Röntgen werkte een man,Hr. Kijk in de Vegte, voor het werk vanuit Leiden naar Eindhoven verhuist.
Norah zei op 20 maart 2018 om 00:17
Rini, alles leuk en aardig, maar ik ben slechts de beantwoorder;) Dit is meer voor Monique, denk ik.
Mvg.
frank puylaert zei op 4 december 2018 om 19:08
Mijn moeder Marietje Temmerman ( 20 jaar) vertrok met haar zus Irma ( 18 jaar) naar Wenen met hun tante Mevrouw van Acker uit Westdorpe in, ik schat 1920.
Die tante had zoo veel heimwee naar dat meisje uit Wenen,dat haar gezondheid er onder leed; de jonge dames hadden de tijd van hun leven daar in Wenen bij de familie van dat 'adopt kind', een schat van een meisje van 10.
Toen ze geld nodig hadden en 100 gulden wisselden op de bank, kregen ze een koffer vol ( reeds sterk gedevalueerd ) geld mee…
Na een steeds uitgesteld vertrek uit Wenen, kreeg de tante onder weg een bloeding, ze overleed enkele weken later aan baarmoederkanker…
…………………………
In 1957 op bezoek bij vrienden in Wenen, werd ik in de kamer bij de ouders geroepen, waar ik in een kring kwam te zitten; Ze hieven het glas op Nederland, alle 10 aanwezigen waren eertijds in Nederland geweest ! Of ik heel Nederland
zeer hartelijk wilde bedanken namens hen allen en of ik dat ook echt hier wilde door geven...hetgeen ik bij deze doe... Frank Puylaert Sas van Gent, 2018.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 5 december 2018 om 11:27
Bedankt Frank voor je mooie verhaal. Wat fijn om te lezen dat deze tijd van beide kanten zo positief ervaren is: Je tante met heimwee naar 'haar adopt kind' en de 10 aanwezigen die alle in Nederland geweest zijn.
Anita Hamelink zei op 22 juli 2019 om 23:58
Mijn opa (alfred johann knapp) is ook in Drenthe terecht gekomen. Hoe kan ik er achterkomen, en waar staat het precies geregistreerd, wanneer hij exact hoe naar nederland is gekomen en bij welke familie hij verbleef voordat hij mijn oma trouwde? Ik heb wel wat aktes kunnen vinden over trouwen en geboorte van twee kinderen. Dank voor de reactie.
Norah zei op 23 juli 2019 om 00:39
Je zou kunnen zoeken op www.alledrenten.nl, dan naar -bevolkingsregisters-, vervolgens de achternaam invoeren.
Vind je niet waar je naar zoekt, kun je altijd het archief in Assen proberen.
Mvg.
Norah zei op 23 juli 2019 om 12:07
Dag Anita,

In de bevolkingsregisters staat onder de naam Knapp, Alpes(= foutief) geschreven dat je grootvader ambtshalve 10-04-1924 uit Wien gekomen is. Hij was toen 15 jaar oud, zijn geloof was R.K.
Dit is het enige wat ik eruit gehaald heb.
Norah zei op 23 juli 2019 om 12:19
Met bevolkingsregisters bedoelde ik van Hoogeveen, maar dat weet je wel;)
Andere mogelijkheden zoals gezegd www.drentsarchief.nl/contact

En als je grootvader in 1939 nog in leven was, een persoonskaart van hem bij het CBG in Den Haag aanvragen. Alleen hoop ik dat dit ook kan, omdat hij van origine geen Nederlander was.
Mvg.
Cor Kerstens
Cor Kerstens zei op 24 juli 2019 om 00:21
Beste Rini de Groot. Je artikel gelezen. Later traden diverse van deze kinderen met iemand uit Etten-Leur in het huwelijk. Misschien is dat in Uden ook wel gebeurd. Ik dacht, maar weet het niet zeker, dat er door de organisatie die de kinderen naar Nederland haalde, lijsten met namen werden bijgehouden.
Rini. zei op 24 juli 2019 om 08:15
Ja, Cor tijdens het schrijven van dit verhaal heb ik zo’n persoon in Uden opgezocht. Hij vertelde daar zelf een verhaal over te gaan schrijven dat ik jammer genoeg nooit tegen ben gekomen.
Norah zei op 24 juli 2019 om 11:34
Anita, je kunt ook twee persoonskaarten bestellen bij het CBG, en dan betaal je slechts voor één. Is te overwegen om van allebei je grootouders, of je grootvader en een ander persoon te bestellen.
Mvg.
Norah zei op 24 juli 2019 om 17:05
De huwelijksbijlagen, altijd belangrijk, zijn ook te lezen(scans via www.alledrenten.nl)
Vervolgens naar huwelijk Knapp-Benjamins in Hoogeveen 1932, en dan zie je direct wat je kunt aanklikken. Het zijn de pagina's 356 t/m 366.
Loek van der Heijden zei op 9 december 2019 om 14:40
Niet alleen na WO1 maar ook na WO2 kwamen Oostenrijkse kinderen naar Nederland. Wie weet hier meer over? Wie organiseerde deze reizen? Ik weet dat er bij mijn oma in Haarsteeg een kind was.
Henri Braakenburg zei op 16 april 2020 om 22:08
Mijn moeder Karola Katharina Martinek werd in 1909 in Wenen geboren. Vanaf 1924 heeft ze in Nederland gewoond bij haar, wat zij noemde, 'tweede vader en moeder', de familie Roeloffs In Den Haag/Wassenaar/Heemstede. Ik vermoed dat zij in 1922 voor het eerst in Nederland is geweest, mogelijk met een 'kindertrein'. Weet iemand of er nog passagierslijsten van die treinen bestaan? Zelf heeft zij altijd gezwegen over haar komst naar Nederland.
Monique Lubbers zei op 11 mei 2020 om 11:18
Hoi! Een late reactie, maar ook mijn oma kwam na WO1 van Wenen naar Nederland. Ze heeft contact gehouden met haar oudere zus, die ook mee kwam en vond later haar oudste broer terug. Maar ik weet verder niets van haar Weense familie. Ik zou heel graag hun adres in Wenen achterhalen, zodat ik in Wenen verder onderzoek kan doen. Ik heb gezien dat het 'comité ter verzorging van Oostenrijkse Arbeiderskinderen in Nederland' het transport en plaatsen van de kinderen verzorgde. Er moeten toch lijsten zijn met adressen van de kinderen? Heeft iemand dit misschien al eens onderzocht voor zijn of haar familielid? Ik ben blij met alle info en hulp!
Fred van Luit zei op 24 mei 2020 om 01:51
Hallo, ook mijn oma is na WO 1 bij een pleeggezin ondergebracht ik meen in Haarlem. Dit was de familie van Luit waar ze mijn opa heeft ontmoet. Mijn oma is teruggegaan naar Wenen waar mijn opa haar later ten huwelijk heeft gevraagd. Ze zijn naar mijn weten in Nederland getrouwd en hebben daarna in Zaandam gewoond. Een leuk weetje is dat mijn overgrootvader (de vader van mijn oma) op het hof van Kaiser Fransz Joseph (van Sisi) werkte en wij nog een foto hebben waar hij op te zien is samen met Fransz Joseph. Ik zou graag willen weten wanneer mijn oma naar Ned. is gekomen. Haar naam was Windmaiser. Bij voorbaat dank.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 mei 2020 om 21:15
Dat is zeker een heel leuk weetje, Fred! We zetten de foto er graag bij als je die naar ons mailt (via info@bhic.nl)

Wat betreft je oma: ik vind wel haar naam, Sophia Maria Anna Windmaisser (geboren 28 januari 1902 in Oostenrijk) maar niet de exacte datum wanneer ze naar Nederland is gekomen. Maar misschien kan het archief Zaandam je verder helpen? Probeer het eens via https://archief.zaanstad.nl/

Succes ermee!
Sjeng Ewalds zei op 30 maart 2021 om 21:24
In het dorp Tegelen zijn ook meerdere Oostenrijkse en Hongaarse kinderen opgevangen na WO-I
Op een familiefoto van rond 1920 staat Gustav Horvath uit Wenen tussen de 10 kinderen van de familie Ewalds-Bouwman. Gustav staat ook op een foto met een 40 tal kinderen die ik heb. Ik heb er enkele terug kunnen vinden in Teglen. Welke van de comite's plaatste deze kinderen in Noord-Limburg? Is dat het "Nederlandsch RK huisvestingscomite"? Het archief hiervan ligt in Nijmegen bij het KDC maar Limburg kom ik niet tegen in de inventarislijst. Hebben jullie suggesties?
Norah zei op 30 maart 2021 om 23:49
Mogelijk de parochie.
Sabine Veenendaal zei op 31 juli 2021 om 22:58
Mijn oma (Rosalia Diwis) is op 6 jarige leeftijd als wees uit Wenen naar NL gekomen. Ze is in een pleeggezin terecht gekomen in Amsterdam. Ze is tot haar 20e bij dit gezin gebleven. Daarna heeft zij af en aan in Oostenrijk en NL gewoond. Doordat zij een Oostenrijks paspoort had is zij rond haar 27e opgeroepen voor WOll Na de oorlog is zij terug gekomen naar Amsterdam en heeft zij mijn opa ontmoet. In 1952 werd ze zwanger van hem en in ‘53 werd mijn moeder geboren. Omdat mijn opa getrouwd was met een andere vrouw, mochten mijn oma en m’n moeder niet in NL blijven. De vrouw van mijn opa weigerde te scheiden waardoor uiteindelijk een ‘papieren’ huwelijk tussen mijn oma en een vriend van mijn opa er toe leidde dat mijn oma en moeder in NL konden blijven.
Dit verhaal ken ik van de overlevering, maar ik zou graag meer willen weten. Bijv over de familie (ws een broer en een zus) die destijds mijn oma in huis heeft genomen. Ook zou ik willen weten of er destijds onderling contact was tussen de kinderen. Wie heeft ervoor gezorgd dag mijn oma in Amsterdam terecht kwam? Ik heb al vele tips voorbij zien komen over sites en artikelen etc Dank daarvoor. Mocht iemand nog meer weten dan zou ik graag met je in contact komen.
Cor Kerstens
Cor Kerstens zei op 31 juli 2021 om 23:21
Beste Sabine, Op de website genealogieonline staan o.a. de geboortedatum van Rosalia Anna Dewis (Wenen 7 september 1913). Verder haar trouwdatum en huwlijkspartner.
Norah zei op 1 augustus 2021 om 12:37
Hallo Sabine,

Het verhaal dat je gehoord hebt, klopt niet helemaal zoals we dit wel meemaken in heel veel families;)
Jouw grootvader Franciscus A.L. van Iersel(afkomstig uit Tilburg) trouwde te Amsterdam 28-10-1931 met Georgina Martha Geek. De laatste was toen gescheiden van Arnoldus Spierings. Georgina Martha overleed echter in Amsterdam op 02-07-1945.
M.a.w. toen je grootouders elkaar ontmoetten en een relatie kregen was je grootvader al lang weduwnaar.
Daar dit zich allemaal in Amsterdam afspeelde, wordt het toch zoeken in het Stadsarchief Amsterdam zelf, of online. >>> -indexen Amsterdam-
www.wiewaswie.nl
Mvg.
Norah zei op 1 augustus 2021 om 12:51
Verder woonde ze vanaf 1934 bij de familie Vrieling in, en met tussenpozen vanaf 1939 bij de familie Blasberg, allemaal in Amsterdam. Andere namen ontdekte ik niet.

Je kunt ook altijd proberen om een persoonskaart van iemand aan te vragen bij het CBG in Den Haag, men moet wel in 1939 nog in leven zijn geweest.
Mvg.
Norah zei op 1 augustus 2021 om 13:04
Uit het eerste huwelijk van je grootvader zijn nog een zoon en een dochter geboren. Ik kan dit hier niet doorgeven vanwege hun privacy.
Sabine zei op 1 augustus 2021 om 13:18
Dag Norah, dank voor je reactie. Dhr van Iersel, waar mijn oma mee getrouwd is, was de vriend van mijn opa (dhr Henk Oet), omdat mijn opa nog getrouwd was en dus niet kon scheiden om te trouwen met mijn oma. (zie hierboven). Dhr van Iersel is dus niet mijn opa. Maar nogmaals dank voor de andere info!
Cor Kerstens zei op 1 augustus 2021 om 13:54
#Norah, meestal kun je ook via wiewaswie de gezinskaart downloaden. Dan hoef je niet naar het CBG, want daar moet je eerst lid van zijn.
Norah zei op 1 augustus 2021 om 14:56
Beste Cor, dat is me bekend. Ik ben zelf lid van het CBG(incl. wiewaswie), maar dat gaat niet altijd op. En men kan sowieso bij het CBG een kaart bestellen, je hoeft géén lid te wezen, alleen het is wat duurder.
En aan Sabine, ik ga straks voor je verder kijken.
Mvg.
Norah zei op 1 augustus 2021 om 20:17
Opnieuw een poging >>>

Hendricus Christiaan Oet(1902-1984 A'dam), trouwt te Amsterdam 30-09-1926, met
Hendrica Gerritdina van Es(1901-1975 A'dam).
Uit dit huwelijk kwam een? kind Henk Oet * 05-05-1933 A'dam. Hij trouwt op 14-11-1957 met L.H. Groen.
Vader Henk Oet was vishandelaar. Je vindt hem ook terug op een marktkaart met foto. www.wiewaswie.nl
Je grootouders zijn naar ik begrijp nooit met elkaar getrouwd, ook niet op oudere leeftijd.
Mvg.
Anneke de Vries-Stoffer zei op 7 augustus 2021 om 22:10
Mijn moeder ANNA STRUSSNIG werd geboren op 29 maart 1917,
in Zollfeld, Klagenfurt te Waiern (Oostenrijk), als kind van Anton Strussnig en Maria Anna Strussnig - Meijer,
Op 29 juli 1924 toen 7 jaar oud is ze samen met haar oudere zus Margaretha Strussnig, geboren op 11 juli 1912 vanaf Waiern (Karinthië Oostenrijk)
met de trein naar Amsterdam en daarna Hilversum gekomen.
en opgevangen door de pleegouders Johannes F. Ekkeveld en Catharina Donkel.
maar ze hadden geen foto's niks alleen 1 foto van hun vader,
werd nooit gepraat door verzorgers over Oostenrijk, mijn moeder had altijd heimwee na haar land ze wist dat ze ook half zus had die daar gebleven is in Oostenrijk,
ze is getrouwd met een Nederlander, mijn vader dus met Nederlands paspoort
er na moest zij wel toestemming van voogd van Oostenrijk
vind wel raar dat je niet weet wie voogd is en familie is,
ben nu al wat verder aan zoeken, kom wel wat meer te weten van haar vaders en moeders kant klein stukje , misschien zijn daar meer mensen die in die tijd haar kennen
Norah zei op 8 augustus 2021 om 12:12
Beste Anneke,

Op --stamboomforum-- is bovenstaand gezin zoals je wel weet, uitvoerig besproken.
Mensen uit die jaren(bijna een eeuw geleden) zijn in het algemeen niet meer in leven. Maar ik hoop voor je dat iemand van dit forum nog wat weet uit die tijd.
Mvg.
Toon Cornelissen zei op 27 november 2022 om 14:24
Vandaag vond ik op de beeldbank van Heemkring Gilze (object 08096) een foto van Oostenrijkse kinderen die kort na de eerste WO bij gastgezinnen in Gilze werden ondergebracht. Ook bij mijn opa en oma (Norbert van Gool) aan de Oranjestraat 25 te Gilze. Het betreft Kate Lochmann (wellicht is hier de naam foutief gespeld).
Onze familie heeft lang gedacht dat het om een meisje uit Duitsland ging…. ja, Kate sprak natuurlijk Duits. De Heemkring Molenheide heeft mij nu op het juiste spoor gebracht.
Op hun beeldbank onder 08255 het gezin van opa en oma met naast oma het meisje Kate Lochmann.
Veel dank aan Heemkring Molenheide!
Groet, Toon Cornelissen
Rini de Groot zei op 8 februari 2023 om 10:13
Ook na de Tweede Wereldoorlog werden er Oostenrijkse kinderen opgevangen om hier aan te sterken. Zie dit bericht uit de Udensche Courant van 27 januari 1950.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen