skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

De Rode Haan bestrijden

Gaat het hier om een ziekte, om socialisten, om een dolgeworden stuk pluimvee? Niets van dat al: in deze bewoordingen heeft de brandweercommandant van Dinther het over het bestrijden van brand in zijn gemeente. We gaan terug naar 1952.

Over dat jaar rapporteert de brandweer van Heeswijk en Dinther, bij monde van de plaatselijke commandant A. van Driel, over in totaal drie branden. Ondanks herhaaldelijk verzoek van de Rijksinspectie voor het Brandweerwezen, District IV Noord-Brabant en Zeeland en de burgemeester zelf, heeft de commandant dat jaar geen tijd gehad om een jaarverslag te maken. We moeten het dus doen met de informatie uit die drie losse brandrapporten.

De eerste brand is op 28 maart. Het gaat slechts om een kleine schoorsteenbrand in een schuur die tijdelijk als noodwoning dient. De schade aan de schuur van de heer Van de Wetering is minimaal. Oorzaak was het rookkanaal, dat verweerd en vuil was. Na 50 minuten kan de brandweercommandant met zijn 15 spuitgasten weer huiswaarts gaan.

De tweede en derde brand van dat jaar voltrekken zich op een en dezelfde dag, namelijk op 4 juli. Brandweercommandant Van Driel ziet zo rond 2 uur ‘s nachts richting Loosbroek een rode gloed aan de hemel. Hij belt met het poststation Loosbroek, waar men hem vertelt dat er vanwege een telefoonstoring vanuit Loosbroek niet gebeld kan worden. Wél weten ze, dat de boerderij van de weduwe Petronella de Mol-van der Heijden in brand staat.

Juist als de brandweerauto in Loosbroek aankomt, slaat de bliksem in in de boerderij van J.M. van Lieshout. Omdat de brandweer net op dat moment langs deze boerderij rijdt, en omdat het een beginnende brand is, besluit de commandant om eerst deze brand te blussen. Voor deze boerderij is dat een prima besluit: slechts het dak loopt wat schade op en er is waterschade.

Na een blustijd van 40 minuten kan de brandweer door naar de boerderij van de weduwe De Mol. Ook in deze boerderij is de bliksem ingeslagen. Maar hier is de situatie geheel anders dan bij Van Lieshout. Het gebouw is van steen, met een dak van stro en een klein gedeelte pannen. Doordat de bliksem is ingeslagen in het achterhuis, waar veel stro ligt opgeslagen, kan het vuur razendsnel om zich heen grijpen.

Als gevolg van de telefoonstoring staat de boerderij al volop in brand op het moment dat de Dintherse brandweer uitrukt. Eenmaal ter plekke, blijkt er een tekort aan bluswater te zijn. Hulp van buiten is dringend nodig, maar door de telefoonstoring kan de regionale brandweer van Veghel niet op tijd bereikt worden.

Tegen de tijd dat de neveltankwagen van Veghel uiteindelijk toch verschijnt, kan men enkel nog nablussen. Daarmee zijn vervolgens zo’n twaalf mannen nog bezig tot half zes in de ochtend. De boerderij is dan nagenoeg geheel uitgebrand, inclusief een groot gedeelte van het huisraad en de gehele landbouwinventaris. Van de levende have zijn er 100 kippen bij de brand omgekomen.

 We hebben ook nog een filmpje van de Dintherse brandweer uit 1956 (met dank aan Nadja van Driel):

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen