skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De Sint-Jozefkerk in Budel-Dorplein

In 1892 verrees op de hei bij Budel de zinkfabriek van de Waalse broers Dor. De arbeiders van de fabriek – aanvankelijk vooral afkomstig uit Wallonië – werden gehuisvest in een nieuw dorp bij de fabriek, dat alle nodige faciliteiten bood, behalve een kerk.

Dat was lastig, omdat de arbeiders dan in Budel of Hamont naar de kerk moesten – te voet. Daarom werd in 1896 in een van de fabrieksgebouwen een kapel geopend. Bij gebrek aan een kerkklok werden de diensten aangekondigd door de fluit van de fabriek.

Pas in 1952 kreeg Budel-Dorplein een echte eigen kerk, gewijd aan de H. Jozef, uiteraard. Hij was immers timmerman en is de patroon van de arbeiders. Vanaf die tijd werden de gelovigen niet meer met een fluit, maar met twee echte klokken naar de mis geroepen. Deze kregen de namen Emile en Lucien, naar de broers die eigenaar waren van de fabriek.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

Inmiddels is de zinkfabriek in 1973 gesloten, maar de kerk heeft het bedrijf van de gebroeders Dor overleefd. Een tijdlang, tenminste, want in 2012 maakte het bisdom bekend de kerk te willen sluiten. Hoewel de inwoners van Dorplein het daar niet mee eens waren was het in 2014 toch zover: als enige van de Cranendonkse kerkgebouwen werd de Sint-Jozefkerk gesloten.

Het gebouw is gebleven, maar de pastoors en kapelaans zijn verdwenen. Toch leven er aan hen vast veel herinneringen bij de parochianen van toen. Aan pastoor W. Thijssen bijvoorbeeld, die in 1950 naar de parochie kwam op 36-jarige leeftijd. Hij verzorgde vervolgens ook in de jaren zestig nog de heilige mis in de Jozefkerk. Wat weet jij nog te vertellen over deze en andere pastoors of kapelaans? Reageer hieronder!

Pastoor Thijssen  

1ste Communiekantjes voor de kapel in de Cantine samen met pastoor Thijsen en zuster Veronica, mei 1952.

1e rij 1. Riekie Saes; 2. Ria Bekelaar; 3. Rosemarie Jansen; 4. Marinet Elias; 5. Lilian Vonken; 6. Riekie Moors; 7. Annelies Kooken; 8. Francoise Tijsen;

2e rij: 9. Leo Duisters; 10. Peter Fijen ; 11. Peter van Goor; 12. André Thirion (witte blouse), 13. Frans Vos, 14. Dirk van Liempt

3e rij: 15. Jean Duisters; 16. Giel van Helmond; 17. Theo Duisters; 21. Pastoor Thijsen; 22. zuster Veronica. 23. Ton Broers; 24. Frans Schroeten

(Fotocollectie RHCe, 45093, Heemkundekring “De Baronie van Cranendonck")

 

Reacties (21)

Annie Kooken v Deursen . zei op 31 mei 2018 om 17:46
Ik was de eerste die daar gedoopt is in 1952
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 juni 2018 om 08:40
Wat leuk om te lezen Annie. Ben je in de buurt van deze kerk blijven wonen? En heb je er soms ook je communie gedaan?
Saskia Wagenaar zei op 10 september 2019 om 16:55
Ik zie mijn oom ook op de foto staan. Hoe leuk is dat! Bovenste rij, tweede van rechts :)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 september 2019 om 10:03
Bedankt voor je berichtje, Saskia! Is je oom Frans Vos, koppel ik dan de juiste naam aan de juiste persoon?
Saskia Wagenaar zei op 11 september 2019 om 10:09
Nee, ik kwam tot de ontdekking dat er een paar namen missen. Maar dat eigenwijze koppie op de bovenste rij, tweede van rechts, is toch echt mijn oom, Ton Broers!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 september 2019 om 16:16
Haha, prachtig omschreven, Saskia! En we noteren zijn naam erbij, dank je wel!
Saskia Wagenaar zei op 11 september 2019 om 18:07
Super dat zijn naam er nu bij staat, bedankt hoor! Ik liet de foto net aan mijn moeder zien, en zij riep direct: dat is Ton!!!!! Toeval wil, dat de Ton in kwestie nét aan de telefoon was, hij vond dit hele verhaal ontzettend leuk. Hij woont al een eeuwigheid in Frankrijk, maar denkt met veel plezier terug aan zijn fijne jeugdjaren in Dorplein.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 september 2019 om 19:43
Wat leuk zeg! En wat een toeval ook. Goed dat je hier hebt gereageerd zodat we zijn naam erbij hebben kunnen zetten. Bonsoir ;)
J.A smits zei op 3 februari 2020 om 13:06
Op oude jaarsavond 2013 hebben K.S. de heiknuuters met de parochianen pastoor Cornelissen met een plechtige H .Mis deze mooie kerk gesloten
Annie kooken zei op 3 februari 2020 om 13:35
Ik heb er mijn communie gedaan ,mijn vormsel en ben er in 1973 getrouwd .Ben toen naar Budel gaan wonen .
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 februari 2020 om 21:19
Bedankt voor uw reactie, J.A. Smits, was u daarbij aanwezig bij die laatste mis?

En fijn dat je hier een berichtje achterlaat, Annie. Ik kan me voorstellen dat je dan een speciale band hebt gehad met deze kerk. Wat is je meest dierbare herinnering hier aan?
Annie kooken zei op 3 februari 2020 om 23:10
Mijn trouwdag
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 februari 2020 om 08:53
Dat kan ik me voorstellen, Annie, bedankt voor je antwoord. En als je nog foto's hebt van de kerk die je wil delen, dan mag dat altijd natuurlijk ;) Die kun je dan mailen naar info@bhic.nl ovv Sint-Jozefkerk in Budel-Dorplein
J. A Smits zei op 6 februari 2020 om 22:56
uiteraard was ik als bestuurs lid daarbij aanwezig met de hele raad van elf en niet te vergeten de dames van de raad van elf Wij hebben daar samen met pastoor Cornelissen een afscheids spel op gevoerd Ik zelf ben daar ,vandaag 50 jaar geleden getrouwd met Jeantte Stevens(jongste zus van verzetsstrijder Theo Stevens) door pastor Thijssen mij n zoon e n klein kinderen zijn er er gedoopt ,communie gedaan mijn zoon daar getrouwd ,mijn vrouw daar de uitvaard gedaan Tien jaar de kerst viering als figurant gedaan Karnavals missen gedaan
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 februari 2020 om 08:58
Wat bijzonder dat uw trouwdag precies een halve eeuw geleden daar was, J.A. Smits. En zo te lezen heeft u heel wat banden met deze kerk. Ik kan me voorstellen dat deze u na aan het hart ligt.
dirk van liempt zei op 10 oktober 2020 om 01:50
wat grappig die foto weer te zien, ik ben het kereltje helemaal rechts onder, naast frans vos, en voor de ton broers hier boven genoemd. met hem zat ik later op het bisschoppelijk college in weert en na eindexamen met hem en anderen in frankrijk op vakantie geweest, de boer op, zakken vullen met rogge die uit de maaier/dorser spoot, heeft hij daar zijn liefde voor frankrijk opgedaan? small wonder natuurlijk, hij ging in nijmegen frans studeren. bij de pastoor achter, die toen trouwens rector was, geen pastoor nog, was ik jarenlang misdienaar. Van jean duisters leerde ik dat een hoekschop bij voetbal een corner heette, met andre thirion klom ik in de bomen en tistte het dunne ijs na 2 nachten vorst. ochochoch, hoe is het mogelijk!
dirk van liempt zei op 10 oktober 2020 om 02:01
de namen zijn niet allemaal juist en op volgorde, boven bij staat frans schroeten (niet genoemd), die weer naast ton broers met donker haar staat.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 oktober 2020 om 15:29
Hallo Dirk, wat mooi om jouw reactie te lezen, en te zien dat je bij iedere naam weer een nieuwe herinnering hebt. Zo te lezen vooral leuke herinneringen! Weet je nog dat de foto werd gemaakt, staat je dat nog bij?

En dank voor je opmerking wat betreft de namen. Misschien werkt het het best als je de juiste namen op een rijtje doorgeeft? Dan passen we ze vanzelfsprekend aan. Alvast dank voor de moeite!
dirk van liempt zei op 12 oktober 2020 om 13:58
Om met de onderste rij te beginnen; het meisje middenin met donker jurkje is Lilian, het grootste meisje helemaal rechts is Francoise. Ik had weinig herinneringen aan de meiden hierboven, dat kwam ook omdat de wereld van kleine jongens en meisjes toen veel meer gescheiden waren dan nu, wij voetbalden, zij tolden of knikkerden, wij kregen banden plakken, zij handwerken en breien. Van Rosemarie herinner ik me dat ze de dochter van de bovenmeester was die later door meester Bekkers opgevolgd werd. Over de jongens: frans schroeten dus helemaal rechts boven, van de jongen in het midden ,links van jongen met donker haar(=ton broers), (niet genoemd, net als schroeten), herinner ik me de naam niet, naast mij, helemaal rechts voorste rij jongens, eerst frans vos, dan andre thirion (witte bloes) .
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 oktober 2020 om 09:54
Hallo Dirk, bedankt voor je berichtje. Mooi hoe je duidelijk maakt hoe die werelden van de jongens en meisjes gescheiden was.

Ik heb de namen aangepast, wil je kijken of het zo klopt?
dirk van liempt zei op 17 oktober 2020 om 13:50
Bijna goed, jongens kloppen, blijft wel die ene naast ton broers als de onbekende soldaat! Bij de meiden (ken ik wat minder goed, na 70 jaar misschien vergeeflijk) heb ik er twee verwisseld, Francoise (nu helemaal rechts, en nu goed dus) en Lilian (in donkere jurk), maar denk toch dat dat niet juist is. Francoise is wel goed, die kende ik nog van veel later, huisvrienden gebleven, maar die Lilian? Denk toch dat ze plaatsje naar rechts moet opschuiven, dus wit bruidsjurkje krijgt, en uitkomt links van Annelies, vraag het haar eens? Ze was de eerste die antwoordde! Die moet het beter weten dan ik, zat met haar op handwerken, dus...!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!