i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Budel
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 18 december 2014 om 09:36 uur

In 1892 verrees op de hei bij Budel de zinkfabriek van de Waalse broers Dor. De arbeiders van de fabriek – aanvankelijk vooral afkomstig uit Wallonië – werden gehuisvest in een nieuw dorp bij de fabriek, dat alle nodige faciliteiten bood, behalve een kerk.

Dat was lastig, omdat de arbeiders dan in Budel of Hamont naar de kerk moesten – te voet. Daarom werd in 1896 in een van de fabrieksgebouwen een kapel geopend. Bij gebrek aan een kerkklok werden de diensten aangekondigd door de fluit van de fabriek.

Pas in 1952 kreeg Budel-Dorplein een echte eigen kerk, gewijd aan de H. Jozef, uiteraard. Hij was immers timmerman en is de patroon van de arbeiders. Vanaf die tijd werden de gelovigen niet meer met een fluit, maar met twee echte klokken naar de mis geroepen. Deze kregen de namen Emile en Lucien, naar de broers die eigenaar waren van de fabriek.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

Inmiddels is de zinkfabriek in 1973 gesloten, maar de kerk heeft het bedrijf van de gebroeders Dor overleefd. Een tijdlang, tenminste, want in 2012 maakte het bisdom bekend de kerk te willen sluiten. Hoewel de inwoners van Dorplein het daar niet mee eens waren was het in 2014 toch zover: als enige van de Cranendonkse kerkgebouwen werd de Sint-Jozefkerk gesloten.

Het gebouw is gebleven, maar de pastoors en kapelaans zijn verdwenen. Toch leven er aan hen vast veel herinneringen bij de parochianen van toen. Aan pastoor W. Thijssen bijvoorbeeld, die in 1950 naar de parochie kwam op 36-jarige leeftijd. Hij verzorgde vervolgens ook in de jaren zestig nog de heilige mis in de Jozefkerk. Wat weet jij nog te vertellen over deze en andere pastoors of kapelaans? Reageer hieronder!

Pastoor Thijssen  

1ste Communiekantjes voor de kapel in de Cantine samen met pastoor Thijsen en zuster Veronica, mei 1952. 1e rij 1. Riekie Saes; 2. Ria Bekelaar; 3. Rosemarie Jansen; 4. Marinet Elias; 5. Fransoise Tijsen; 6. Riekie Moors; 7. Annelies Kooken; 8. Lilian Vonken; 2e rij: 9. Leo Duisters; 10. Peter Fijen ; 11. Peter van Goor; 3e rij: 15. Jean Duisters; 16. Giel van Helmond; 17. Theo Duisters; 21. Pastoor Thijsen; 22. zuster Veronica. Andre Thirion; Frans Vos; Ton Broers; Dirk van Liempt. (Fotocollectie RHCe, 45093, Heemkundekring “De Baronie van Cranendonck")

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (8)

Annie Kooken v Deursen . zei op 31 mei 2018 om 17:46 uur

Ik was de eerste die daar gedoopt is in 1952

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 1 juni 2018 om 08:40 uur

Wat leuk om te lezen Annie. Ben je in de buurt van deze kerk blijven wonen? En heb je er soms ook je communie gedaan?

Saskia Wagenaar zei op 10 september 2019 om 16:55 uur

Ik zie mijn oom ook op de foto staan. Hoe leuk is dat! Bovenste rij, tweede van rechts :)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 september 2019 om 10:03 uur

Bedankt voor je berichtje, Saskia! Is je oom Frans Vos, koppel ik dan de juiste naam aan de juiste persoon?

Saskia Wagenaar zei op 11 september 2019 om 10:09 uur

Nee, ik kwam tot de ontdekking dat er een paar namen missen. Maar dat eigenwijze koppie op de bovenste rij, tweede van rechts, is toch echt mijn oom, Ton Broers!

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 september 2019 om 16:16 uur

Haha, prachtig omschreven, Saskia! En we noteren zijn naam erbij, dank je wel!

Saskia Wagenaar zei op 11 september 2019 om 18:07 uur

Super dat zijn naam er nu bij staat, bedankt hoor! Ik liet de foto net aan mijn moeder zien, en zij riep direct: dat is Ton!!!!! Toeval wil, dat de Ton in kwestie nét aan de telefoon was, hij vond dit hele verhaal ontzettend leuk. Hij woont al een eeuwigheid in Frankrijk, maar denkt met veel plezier terug aan zijn fijne jeugdjaren in Dorplein.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 september 2019 om 19:43 uur

Wat leuk zeg! En wat een toeval ook. Goed dat je hier hebt gereageerd zodat we zijn naam erbij hebben kunnen zetten. Bonsoir ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: