i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Schaijk
Tags:

De verborgen kerktoren van Schaijk

vertelde op 2 oktober 2017 om 16:41 uur

Op zijn vijftigste verjaardag in oktober 1893 vindt de Schaijkse pastoor Carolus van Winkel het hoog tijd voor een nieuwe, maar vooral grotere en mooiere kerk. De oude, uit 1827, is te klein en bovendien bouwvallig; de toren, die nog uit de middeleeuwen stamt, ziet er veel beter uit.

foto Henk BuijksHet kerkbestuur stemt in met het voorstel van de pastoor en gaat in gesprek met de Wijchense architect Petrus Stornebrink. Die voltooide nog pas de nieuwe kerk van het naburige, Gelderse Hernen. En binnen enkele maanden presenteert hij het ontwerp voor de nieuwe Schaijkse kerk, met behoud van de oude toren. Jammer genoeg ontbreekt het geld om het plan ineens uit te voeren, maar gefaseerd kan het wel.

Eerst zullen het nieuwe priesterkoor en de twee dwarspanden gebouwd worden. Het schip van de oude kerk zal dus nog enkele jaren mee moeten. 15.000 gulden kost deze eerste bouwfase. Het kerkbestuur leent het grootste deel van dat bedrag tegen een matige rente. En de gemeente geeft vijftien jaar lang een subsidie van 120 gulden. In de lente van 1894 kunnen de bouwvakkers aan de slag. Twee jaar later zijn de steigers weggehaald en kan de hele kerk worden gebruikt. Wel liggen dwarspanden en priesterkoor vijf treden hoger dan het oude kerkschip.

Nieuwe toren om de oude heen

In 1901 en 1902 wordt de tweede en laatste fase van het project aangepakt, onder leiding van architect Wilhelmus van Aalst, die op dat moment ook werkt aan de nieuwe kerk van Berghem. Stornebrinks ontwerp blijkt niet helemaal te kloppen: de middeleeuwse toren is te klein van omvang in verhouding tot het nieuwe schip. Er komt dus toch een nieuwe toren…..om de oude heen gemetseld! Vooral Schaijkse ambachtslieden realiseren deze tweede bouwfase, onder leiding van Toon van der Sterren en Bertus van Berkel. De kosten bedragen ditmaal ƒ 25.200,-. Ook nu subsidieert de gemeente: 20 jaar lang jaarlijks 120 gulden. Verder collecteren Schaijkse “derkes” huis aan huis, want elke stuiver is welkom. De kerkwijding vindt later plaats. Op zondagmiddag 16 juni 1907 trekt een feestelijke stoet, begeleid door Harmonie “Zelandia”, naar de gemeentegrens om de Bossche bisschop Wilhelmus van de Ven in te halen. De volgende ochtend om half acht consacreert de bisschop de kerk. Feestelijke dagen, maar de Schaijkse café’s  mogen de 16e en 17e juni ’s middags geen sterke drank schenken!

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 3 oktober 2017 om 00:19 uur

De Schaijkse café’s mochten de 16e en 17e juni ’s middags geen sterke drank schenken!
Was dat met hoge kerkelijke feestdagen een eeuw geleden gebruikelijk of was dit plaatselijk en uitzonderlijk ?
Is van regelgeving en/of gebruik iets bekend hier-om-trend ?

Henk Buijks zei op 3 oktober 2017 om 13:08 uur

Helaas weet ik niets van een regel bij hoge kerkelijke feestdagen in Schaijk. Maar deze maatregel doet wel vermoeden dat men tijdens feestdagen drankmisbruik
kon verwachten.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 29 april 2009 om 13:04 uur

Krak boem, weg kerktoren

vertelde op 4 juni 2009 om 14:44 uur

Hoe erg wiebelde de kerktoren van Demen?