
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
In september 1944 lag Vierlingsbeek namelijk in de frontlinie van de slag om Overloon. En net als Overloon en Maashees kreeg Vierlingsbeek het tijdens de gevechten tussen de geallieerde en Duitse troepen zwaar te verduren.
Eind september 1944 moesten de inwoners van Vierlingsbeek op bevel van de Duitse bezetter hun woningen verlaten. Een deel van de bevolking werd ondergebracht in Holthees, anderen vonden onderdak in Maashees. Kort daarop begonnen de beschietingen en de artilleriebombardementen die enorme schade aanrichtten in het dorp. Van kasteel De Hattert bleef niets meer over. De kerk werd verwoest samen met bijna een derde van alle woningen. Nog eens bijna 300 woningen werden zwaar beschadigd, maar die konden na de bevrijding weer worden hersteld.
Het duurde tot het voorjaar van 1945 voor de storm in deze contreien zover was geluwd dat de bevolking naar het dorp kon terugkeren. Maar de blijdschap het allemaal te hebben overleefd zal een flinke domper gekregen hebben bij de aanblik van wat men thuis aantrof. De mensen moesten niet alleen het verlies verwerken van relatief veel familieleden, vrienden, buren en kennissen, maar nu ook in het reine zien te komen met de verwoesting van hun dorp.
Afgezien van de schade als gevolg van beschietingen, was er ook veel geplunderd tijdens de afwezigheid van de bevolking. Langstrekkende troepen hadden van de gelegenheid gebruik gemaakt om zichzelf van alles toe te eigenen. Veel huisraad was meegenomen en het paardenbestand was voor de helft uitgedund. Ook het merendeel van de runderen en varkens was meegenomen en van de landbouwgereedschappen was bijna alles gepikt. En alsof dat nog niet genoeg was, bleek de omgeving bezaaid te zijn met landmijnen.
Onder deze traumatische omstandigheden moest men als het ware helemaal opnieuw beginnen. De wederopbouw van Vierlingsbeek heeft dan ook bijna tien jaar geduurd. Eerst kwam er noodhuisvesting of woonde men tijdelijk bij elkaar in. Gelukkig kon Vierlingsbeek bij dit herstel op anderen rekenen. Een belangrijke partner was de gemeente Uithoorn, die Vierlingsbeek financieel en materieel enorm heeft geholpen. Daarnaast sprongen ook andere gemeenten, zoals Zwolle, Castricum en Den Helder bij.
![]() |
![]() |
Vierlingsbeek in 1915 en in 1965