i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Grave
Tags:

Een eeuw Groeten uit Grave

vertelde op 29 oktober 2013 om 12:15 uur

Aan de Rogstraat in Grave is tegenwoordig Boekhandel Hurkmans van Hees gevestigd, waar je onder meer terecht kunt voor een prentbriefkaart uit Grave. Dat kan op deze zelfde plek al meer dan 114 jaar, want sinds het eind van de negentiende eeuw oefent hier een boekhandelaar /uitgever zijn vak uit.

De eerste boekhandelaar die hier prentbriefkaarten van Grave uitgaf, was A.F.G. van Dieren. Hij was geboren op 18 januari 1830 in Amsterdam en overleed op 24 maart 1893 te Grave. Hij was getrouwd met J.C. Daniels, geboren te Grave op 1 mei 1834. Dit echtpaar had aan de Rogstraat een boekhandel en drukkerij. Na 1893 werd de zaak waarschijnlijk voortgezet door de tweede zoon Jos (de oudste was in 1885 overleden). De derde zoon Antony trouwde in 1895 met de dochter van Henry H.H. Uyttenbroeck uit Venlo.

Dat laatste is belangrijk, omdat waarschijnlijk via de firma Uyttenbroeck de contacten zijn gelegd met Hermann van der Moolen uit Geldern, een maker van prentbriefkaarten. Uyttenbroeck had in 1898 al drie prentbriefkaarten bij Van der Moolen gekocht. Van Grave zijn er twee prentbriefkaarten bekend met zijn logo, genummerd 975 en 976. Hierop staat geen mede-uitgever vermeld, maar dezelfde prentbriefkaarten zijn ook uitgegeven door A.F.G. van Dieren, uitgevoerd in groen en blauw en met exact dezelfde afbeelding , maar zonder logo en met de naam A. van Dieren.

Zo bestaat er een ook kaart van het gezicht Maaszijde 1880. Al deze prentbriefkaarten dateren waarschijnlijk van 1899. Herdrukken met blauw onderschrift dateren van 1900. Er zijn zeker nog twee andere series/leveranciers van prentbriefkaarten geweest, onder andere van het stadhuis, die zijn uitgegeven onder de naam A.F.G. van Dieren. Het waren allemaal doorlopers (dat wil zeggen, de hele achterkant was gereserveerd voor de adressering).

Boekhandel/drukkerij Van Dieren werd begin twintigste eeuw overgenomen door Verhaak. Wanneer dat precies is gebeurd, is niet duidelijk. In ieder geval waren de Gebr. Verhaak al in 1907 actief, getuige een afgestempelde prentbriefkaart. Op prentbriefkaarten van rond 1914 staat als uitgever vermeld “Gebr. Verhaak”. Een Jospe-uitgave van een kaart van het gemeentehuis, met drukdatum 771 (dat is juli 1971; deze datum zegt niets over de ouderdom van de foto, hij geeft alleen aan wanneer de kaart is gedrukt), vermeldt nog “Uitg. Verhaak Boekhandel H.J.C. Zwartjens”.

De familie Verhaak heeft de boekhandel voortgezet tot in 1963. De twee zussen die de zaak in die tijd dreven, stonden bekend als “de twee stadsgezichten”. Toen ze trouwden, hebben ze de zaak verkocht. In 1973 verhuisde de drukkerij achter de winkel naar elders, zodat de winkel kon worden uitgebreid. Sindsdien is de winkel verschillende malen van naam en eigenaar veranderd, tot de huidige boekhandel Hurkmans van Hees.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

ton hurkmans zei op 1 november 2013 om 11:54 uur

Ik bedoel maar! Ruim 114 jaar tot uw dienst met boeken, tijdschriften, kantoorartikelen en wenskaarten. En tegenwoordig ook weer met drukwerk!

Leny van Lieshout zei op 1 februari 2014 om 18:01 uur

Sterker nog: de drukkerij/uitgeverij/boekhandel is al van 1791, toen Jan Alexander Krieger ermee begon. In 1795 deed hij zijn zaak over aan Adriaan van Dieren (1773-1831). Met het boek 'Van Haaren - van Dieren. De geschiedenis van een familie', aanwezig in het BHIC Grave, kan dit verhaal flink worden verbeterd en aangevuld.

Marilou Nillesen bhic zei op 3 februari 2014 om 08:13 uur

@Leny: Goeie tip, we gaan er naar kijken, Leny!

Maashoeven
Maashoeven zei op 4 oktober 2018 om 22:08 uur

Ik wil graag wijzen op een ander lid van de familie van Dieren: Johannes Petrus van Dieren. Van Dieren, zoon van een drukker en uitgever in Grave, is vele jaren een belangrijke uitgever te Antwerpen geweest van religieuze boeken, waaronder vele missalen en gebedenboeken. Hij heeft ook de werken van Hendrik 'Leeuw van Vlaanderen' Conscience uitgegeven. In Nederland is nogal kritisch naar zijn handel en handelswijze gekeken, omdat hij het niet zo nauw nam met het uitgeven van zogenaamde nadrukken, illegale drukken, waarvoor geen licentie was verkregen. Wellicht een van de redenen om zich in Antwerpen te vestigen, waar het een en ander door de vingers werd gezien.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 oktober 2018 om 08:52 uur

Fijn dat u ook deze Van Dieren voor het voetlicht brengt, meneer Maashoeven. Goed om op deze manier op de hoogte te worden gesteld van zijn importantie voor de drukkerswereld.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 7 december 2011 om 11:56 uur

Het leven van W.E.P. van Leeuwen in ansichten

vertelde op 27 april 2009 om 16:02 uur

Overprikkelde fantasie in de bieb

vertelde op 22 augustus 2007 om 14:38 uur

De Veghelse koekenbakkers Van den Boer