i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oeffelt
Tags:

Overprikkelde fantasie in de bieb

vertelde op 27 april 2009 om 16:02 uur

Na ieder (bloedig) incident laait de maatschappelijke discussie weer op: brengen films en videogames kinderen niet op verkeerde gedachten? En dat gaat al heel lang zo. Zelfs in 1907 werd die discussie al gevoerd in Oeffelt (ook zonder bloedvergieten). In dat jaar opende namelijk de bibliotheek haar deuren in het dorp en ging het over de samenstelling van de collectie.

Welke titels er precies op de planken stonden, wordt niet direct duidelijk uit het krantenbericht in de Graafsche Courant van 19 januari 1907. Wél is duidelijk dat de Oeffeltse bieb ten doel heeft “gezonde, degelijke lectuur” te verspreiden. “Men is ervan overtuigd dat onze romans, waarin op elke bladzijde er twee vermoord worden (plus de brandstichting en beroving) niet heilzaam werken op de geest van onze jongens en meisjes.”

Dat geldt trouwens ook voor ouderen van dagen, merkt de krant op. “Men is ervan overtuigd dat de liefdesromans en roverhoofdmanromans ontzenuwend werken, omdat ze afmatten, door de overprikkelende fantasie, op geest en lichaam.”

Ruim een eeuw later heeft Oeffelt nog altijd een eigen bibliotheek, nu aan de Willem Alexanderstraat. De collectie is in die honderd jaar aanzienlijk uitgebreid, zo staat op de bibliotheeksite. Behalve voor boeken kunnen bezoekers er ook terecht voor strips, cd’s, dvd’s en speelleermaterialen. Dat laatste klinkt dan weer heel verantwoord…

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 24 april 2009 om 08:53 uur

De Dungense parochiebibliotheek

vertelde op 19 juli 2013 om 12:37 uur

Nellie van Kol (1851-1930), feministe en (kinderboeken)schrijfster

vertelde op 10 maart 2014 om 10:31 uur

Alléén goedgekeurde boeken lezen