
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Carolusvan Winkel werd op 29 oktober 1843 geboren in Roosteren (Limburg). Op z’n 23e werd hij tot priester gewijd. Na een periode als vicaris in Sint Anthonis, werd hij met ingang van 2 maart 1885 benoemd tot pastoor in Schaijk. Daar bleef hij tot z’n dood op 29 oktober 1927.
Bij zijn aantreden wilde hij twee doelen realiseren. Er moest een nieuwe kerk komen, want de oude was klein en vervallen. En er moest iets gedaan worden aan het lager onderwijs in het dorp. Er was namelijk “die gemengde openbare school”. Een school waar jongens en meisjes gezamenlijk onderwijs volgden en waar voor godsdienstonderwijs geen plaats was. Daar moest een einde aan worden gemaakt. Bij de bisschop van Den Bosch kreeg Van Winkel uiteindelijk toestemming om de Zusters van de Congregatie van Jezus, Maria en Jozef (J.M.J.) naar Schaijk te halen. Jarenlang hebben deze zusters het onderwijs aan meisjes verzorgd. Daarnaast hebben ze de ouderenzorg op zich genomen. Dit alles vond plaats in het Sint-Jozefgesticht.
Nadat de meisjes tijdens zijn pastoraat een eigen school hadden gekregen, waar goed Rooms-katholiek onderwijs kon worden gevolgd, beijverde de pastoor zich ook voor de oprichting van een Rooms-katholieke lagere jongensschool in Schaijk. Na de herziening van de Grondwet in 1917, waarbij de gelijkheid van bekostiging van openbaar en bijzonder onderwijs werd geregeld, gebeurde dat op veel plaatsen in Noord-Brabant.
Op 12 augustus 1919 was het zover. Op die dag besloot de gemeenteraad de openbare school op te heffen. Tegelijkertijd besloot het bestuur van de nieuwe “Vereniging tot Stichting en Instandhouding ener R.-K. bijzondere school voor jongens te Schaijk” een nieuwe school op te richten. De onderwijzers van de openbare school gingen over naar de nieuwe school. Dan kon des te makkelijker, omdat ze allemaal katholiek waren. Het enige verschil was, dat ze nu ook goed katholiek onderwijs konden gaan geven. Want dat hadden ze volgens pastoor Van Winkel tot dan toe niet gedaan. De nieuwe school zou dat veranderen.