
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Jongen was daar niet blij mee: hij had een sterke band met het dorp, en vooral ook met de harmonie Sint Jozef waarvan hij dirigent was.
Want muziek was zijn grote liefde. Zijn ouders zagen liever dat hij een vak leerde en dat werd het vak van onderwijzer. Met zijn diploma eenmaal op zak nam hij vioollessen aan de muziekschool in Aken. Hij haalde diploma’s en leerde ook andere instrumenten bespelen. En zo kwam hij bij de Voerendaalse harmonie terecht.
Na zijn ontslag in Voerendaal, kwam Jongen in de winter van 1937 vanuit Zuid-Limburg naar Sint Hubert. Het dorp had in die jaren weinig te bieden op muzikaal gebied. Jongen haalde daarom in de zomer zijn vertrouwde harmonie naar Sint Hubert en gaf daarmee een concert in de tuin van hotel Erica.
Honderden mensen kwamen daar op af, de krant was vol lof. Als er dan niks is, moet ik het zelf maar doen, zal hij wel gedacht hebben, want al snel richtte Jongen het kinderkoor in Sint Hubert op, met natuurlijk hemzelf als dirigent. En het bleef niet bij het kinderkoor alleen: de harmonie (Ons Genoegen), de fanfare en het dameskoor, het worden allemaal projecten van Jacques Jongen. En met succes!
Een van de succesfactoren van Jongen was zijn doortastendheid en de discipline die hij van zijn muziekgezelschap eiste. (Al hebben sommigen dat ervaren als een ijzeren vuist). Maar zijn houding van hoge eisen stellen wierp wel zijn vruchten af: de prijzenkast raakt al snel vol. Zie bijvoorbeeld het verslag in de Cuijksche Courant van een zangwedstrijd in Nijmegen in 1941.
De pastoor zag het grote talent van Jongen en voerde met de onderwijzer de volkszang in het Gregoriaans in. Sint Hubert was daarmee de eerste parochie in Nederland, waar dat gebeurde. Meester Jongen liet zijn kinderen ook met groot succes toneelstukjes opvoeren. Zijn gedrevenheid had overigens wel een schaduwzijde: als het hem niet zinde, kon hij streng straffen en zijn prestatiedwang zorgde ervoor dat minder begaafden met weinig plezier naar school gingen. Hij was als onderwijzer dan ook niet altijd even geliefd.
Op 1 januari 1954 verliet Jacques Jongen Sint Hubert om onderwijzer in Mill te worden. Ook daar bemoeide hij zich met verschillende muzikale verenigingen, zoals de Harmonie St. Willibrord. Op 8 november 1981 stierf hij in het ziekenhuis te Boxmeer.