skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Poffers

Ze zijn inmiddels uit het straatbeeld verdwenen, maar Brabantse poffers blijven intrigeren. Wat zou het verhaal zijn van deze twee mensen?

De namen van dit echtpaar zijn onbekend. De vrouw draagt een typische Brabantse poffer.

Vroeger droegen meisjes een zwarte poffer, en na hun 21ste verjaardag mochten zij een witte poffer dragen, omdat ze dan ‘huwbaar’ waren.

Inmiddels is deze dracht uit het straatbeeld verdwenen, maar wie weet wie ze droegen en wanneer? Heb je zelf nog een poffer gedragen? 

Ken je dit echtpaar?

Vertel het ons! We zijn heel benieuwd!

Reacties (10)

Mw Thijssen, Beers zei op 9 mei 2011 om 21:42
Van het oude echtpaar (met de poffer!) ken ik de namen. Het zijn mijn overgrootouders Hermanus (roepnaam: Hent) Bens en Gerdina Laurenssen. Hent is geboren in 1862 en overleed in 1934, Gerdina werd geboren in 1868 en stierf in 1950. Zij woonden lange tijd niet zo ver van kasteel Tongelaar, in de hoeve Klein Garisveld.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 9 mei 2011 om 21:55
Dank voor uw reactie, mevrouw Thijssen. Wat leuk dat u uw overgrootouders op deze manier weer tegenkomt. Goed dat we nu de namen hebben bij de foto en zelfs weten waar ze hebben gewoond.

Wie weet, zijn er nog meer mensen die herinneringen hebben aan het echtpaar Laurenssen. Of wellicht aan de hoeve Klein Garisveld? Vertel het ons!
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 22 mei 2011 om 17:29
@Nellie: Ah bedankt! Mooi dat <a href="http://www.stichtingdeoudeschoenendoos.nl/" target="_blank">De Oude Schoenendoos</a> weer een bron van informatie blijkt te zijn.
j.m.Strik zei op 21 juli 2012 om 13:52
Dat is wel leuk, ik was naar de familie Strik aan het zoeken en kom deze foto tegen van mijn grootouders. Het zijn de ouders van mijn moeder.
Ik heb alleen grootmoeder gekend.Het zijn Her manus Bens/Hent en Gerdina Laurenssen/Diena Hent geboren 1862 en overleden 1934 Diena geboren in 1868 en overleden in 1950. Ik Joke Strik ben van 1941. Mijn vader Bert Strik was getrouwd met Marie Bens. Mijn grootouders woonden in de hoeve Klein Garisveld van het landgoed tongelaar in Mill.
Mevr. J.M.Strik 21 juli 2012 te Wijchen.
. zei op 22 juli 2012 om 16:03
Een aantal jaren geleden hebben de gezusters vdMeerendonk met de brabantse poffers met de regelmaat tentoonstellingen georganiseerd.

In het boekwerk wat zij gemaakt hebben betreffende de familie vdMeerendonk (zie eerdere discussie van 4-febr-2010 hierover) zijn een aantal foto's van die poffers opgenomen.

MvG
Bert


Verstuurd via mijn iPad.
henrice zei op 18 april 2018 om 15:05
oh wat mooi en bijzonder om dit zo tegen te komen.
deze foto's hangen bij mij thuis aan de muur. het zijn de opa en oma van mijn moeder....Betsie van Oort lange.... haar moeder heette Bertha Bens met haar meisjesnaam en dit zijn haar ouders. Mijn Oma is getrouwd geweest met Piet Lange, daarna met Martien vd Heijden en toendertijd verhuisd van Escharen naar Mun (gehucht bij schaijk) heel bijzonder om zo nog iets over de familie geschiedenis te weten te komen.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 19 april 2018 om 09:45
Ik kan me goed voorstellen dat het voor jou heel bijzonder moet zijn om deze twee mooie portretten op onze website tegen te komen, Henrice! Wat leuk dat ze ook bij jullie thuis aan de muur hangen!

Volgens degenen die hierboven hebben gereageerd, zijn de namen van de opa en oma van je moeder Hermanus Bens en Gerdina Laurenssen. Werden er vroeger thuis weleens verhalen verteld over dit echtpaar?
Henrice zei op 19 april 2018 om 11:23
Goedemorgen
Ja ik wist de namen en mijn oma vertelde weleens over haar jeugd. ...dat ze gingen dansen en weggebracht werden met het rijtuig of veel plezier hadden als ze met de platte kar ergens heengingen. Ik was 16 en kon toen niet voorstellen dat mijn oma ook ging dansen. .....heerlijk al die mooie herinneringen
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 19 april 2018 om 13:08
Dat zijn inderdaad mooie verhalen en herinneringen, Henrice! Wat grappig dat je je niet kon voorstellen dat je oma ook ging dansen. Misschien denkt men later ook wel zo over ons :) Weet je toevallig ook wat je oma bedoelde met de 'platte kar'?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!