i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Vinkel
Tags:

Eerste steenlegging, met inzegening van boven

vertelde op 1 augustus 2016 om 09:37 uur

Wind- en watermolens, aangedreven door natuurkracht hebben mijn belangstelling. Zij draaien zoals ambtelijke molens, langzaam. In “Het Huisgezin” van juni 1964 vermeldde een artikel: “Watermolen De Zwaan zwaait al tachtig jaar zijn wieken.” Het boeide mij.

Vinkelse molen, 13 juni 1964 (foto: Rini de Groot)Voor het malen bracht ik in mijn kinderjaren een zak rogge op de kruiwagen naar de molen van Toon v. Heeswijk op Den Hoenderbosch in Uden, zag hoe de strop om de zak werd gelegd en naar boven verdween. Dat beeld staat geprent, ik ruik en proef altijd het verse warm gemalen meel van de molensteen. Misschien wel door een grap. Toon liet mij een zak gemalen rogge ruiken, op het ogenblik dat ik in de zak keek drukte hij mijn gezicht erin, hij met een grijnzende lach, ik een bleek gezicht, maar ik liet geen traan.

Zaterdagmorgen 13 juni 1964 stapte ik na nachtdienst en ontbijt op de fiets, van Uden via Nistelrode naar de Vinkelsestraat 13 Vinkel. De bovenkruier werd niet, zoals het artikel vermeldde, voor waterverplaatsing gebruikt, maar voor graan.

Ik zag dat de molen in rouwstand stond, hij zou na de sloop naar Amerika verscheept worden en daar weer opgebouwd. Maakte een praatje met molenaar van Schaijk; hij vertelde o.a. over de 25,5 meter vlucht van de molenwiek. Ik beklom de trapjes tot in de molenkap, keek naar buiten, genoot van het landschap en maakte plaatjes tussen het opgeschoten golvende graan. Daarna nam ik afscheid van molen en molenaar, want thuis wachtte het warme middagmaal. 

Vinkelse molen, 13 juni 1964 (foto: Rini de Groot)Vinkelse molen, 13 juni 1964 (foto: Rini de Groot)Bij het Oogstfeest in Vinkel, augustus 2011, stond ik verbijsterd over de bouw van een nieuwe windmolen en vond het een schitterende invulling van het lege landelijk gebied. Ik steunde het plan met een gift om daarna met de nieuwsbrief op de hoogte te worden gehouden. Toch was ik verrast, binnen vijf jaar! met de uitnodiging voor 12 juni jl. de officiële ingebruikneming van de  Multifunctionele Ruimte én de Eerste steenlegging.

Mevrouw Habes-van Schaijk vertelde herinneringen over de molen, o.a. de volgende anekdote: Er was eens een jongen uit de buurt, verliefd op mij maar ik niet op hem, en kreeg een briefje in de bus waarop stond: Uren heb ik zitten turen op de hoeken van ons huis, als de wieken van haar molen zó groot is mijn kruis! Ja toen was er nog romantiek!

Foto: Rini de Groot, 2016Nellie eindigde met een hoop en vraag: Beste mensen, ik wens jullie heel véél moed en doorzettingsvermogen toe en probeer een beetje haast te maken, want ik wou hem toch nog zo graag zien draaien. Een aanwinst voor natuur en cultuur van Vinkel!! Veel succes en geluk, van de familie van Schaijk krijg je de wind mee!

In het Rijke Roomse Leven zou zo’n steenlegging door de geestelijkheid ingezegend zijn. Maar ook nu werd er Boven toch aan gedacht. Terwijl de felle zon zijn stralen liet voelen vielen er tijdens de officiële handeling warme regendruppels i.p.v. het gewijde water!

Bij de ingang van de  Functionele Ruimte was een proost met graanjenever en koffie met een toepasselijke traktatie, een warm onthaal door Stichting de Vinkelse Molen. Oók ik zie hem nog graag draaien.

 

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Ton van Herpen
Ton van Herpen zei op 7 november 2016 om 15:32 uur

Beste Rini,
Een mooi geschreven verhaal door jou, we hopen je nog vaak te mogen ontmoeten, kom gerust langs, we zijn inmiddels volop bezig met de realisatie van de 2e fase van de bouw, het vordert gestaag,
mvg
Ton van Herpen, secretaris stichting De Vinkelse Molen.

Rini. zei op 17 april 2017 om 20:14 uur

Bij een aantekening in mijn dagboek lees ik op 10 april 1965.
"ZKH Prins Bernard heeft vandaag de uit Vinkel afkomstige molen
officieel geopend." Dat was wel heel snel.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 16 februari 2010 om 15:24 uur

Vinkelse wieken in the States

vertelde op 17 februari 2010 om 10:22 uur

Amerikaanse molenaarster