skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Vinkelse wieken in the States

Tranen met tuiten in Vinkel als in 1964 de molen De Zwaan naar de Verenigde Staten wordt verscheept. De Amerikaanse Nederlander Bill Wichers heeft het bouwwerk gekocht om in zijn nieuwe vaderland te laten draaien. Dat kan, omdat in Nederland niemand de rekening voor restauratie wil betalen.

Toen de molen nog in Vinkel stond...
Toen de molen nog in Vinkel stond...

Molen De Zwaan gaat in september 1964 - in zevenhonderd stukken, allemaal precies genummerd - per schip naar de Verenigde Staten om daar met minutieuze precisie weer in elkaar te worden gezet op Windmill Island in Michigan.

Een en ander tot groot verdriet van de inwoners van Vinkel. Het geplande molenfeest in juni van dat jaar - om het vertrek van De Zwaan te vieren - wordt op het laatste moment afgeblazen, omdat de Vinkelnaren het juist zien als 'droeve uitvaart'. Maar hoe heeft het dan zo ver kunnen komen?

Vinkel krijgt in 1884 een eigen bergmolen, nota bene gehaald uit Dordrecht, maar oorspronkelijk gebouwd in Krommenie. De molen draait jarenlang haar wieken rond, maar komt na de Tweede Wereldoorlog stil te staan. Eigenaar Van Schaijk kan de hoge rekening voor restauratie niet betalen.

De Zwaan in Amerika
De Zwaan in Amerika

Ook de gemeenten houden de hand op de knip, want wiens verantwoordelijkheid is het nu eigenlijk? Vinkel valt immers onder drie gemeenten; Geffen, Heesch en Nuland. De Zwaan staat op het grondgebied van de gemeente Nuland. Dus dat lijkt toch duidelijk.

Maar... Van Schaijk woont 100 meter verder op het grondgebied van Geffen en weer 100 meter verder aan de andere kant ligt de gemeente Heesch. Doordat de drie gemeenten de rekening als een hete aardappel onderling proberen door te schuiven, ziet Bill Wichers zijn kans schoon. Hij wil juist een molen naar de VS halen en het is duidelijk dat De Zwaan in Nederland weinig toekomst heeft.

De Zwaan in Holland City
De Zwaan in Holland City

Van Schaijk verkoopt het gebouw aan twee molenaarbroers uit Weert die De Zwaan doorverkopen aan de Amerikaan met de goedgevulde portemonnee. Een korte zoektocht op het internet leert dat ze in de VS goed voor De Zwaan zorgen. De molen draait vrolijk tussen de tulpenbollen en in de zomer wordt ‘ie omringd door lieftallige meisjes voor een 'old time klompen dance'.

Reacties (12)

Tonny van der Lee zei op 27 juli 2010 om 20:43
Sinds kort is er een stichting in Vinkel actief die als doel heeft een replica van molen de Zwaan in het dorp terug te plaatsen.
We zijn oa bezig met het in beeld brengen van de historie van de Zwaan.
Mochten u nog foto's, verhalen van en over de molen hebben dan houden we ons aanbevolen.
Binnenkort meer over info over website en e-mail adres.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 28 juli 2010 om 16:30
Dag Tonny,

Een heel leuk voornemen! Ik hoop ook echt dat dat gaat lukken.

Voor de tekst op onze site heb ik gebruik gemaakt van het boekje van Henk Buijks over Vinkel 100 jaar kerkdorp.

Als antwoord op je vraag wijst Henk mij ook op Albert van den Elzen (die je waarschijnlijk wel kent). Hij heeft enorm veel kennis in huis!

Bovendien is er ook een Nederlandse molensite (http://www.molens.nl/site/) waar je mogelijk nog informatie kunt vinden.

Mochten er nog mensen zijn die meer verhalen of foto's in huis hebben, dan kunnen ze zich hier uiteraard melden!
Rene zei op 23 augustus 2010 om 19:21
Op mijn website staan o.a. tientallen oude kranten artikelen over molen de Zwaan (Engelstalig). Verder zijn er ook een aantal foto's te vinden. Wellicht zijn jullie deze ook al tegengekomen tijdens jullie speurtocht naar informatie.

Link: http://www.globetrotternet.nl/amerika/zwaan/
Ton van Herpen zei op 19 april 2012 om 12:17
Graag willen wij als stichting de vinkelse molen in contact komen met familieleden van Bill Wichers of met direct betrokkenen van de huidige molen de zwaan in Holland Michigan, kan iemand ons helpen
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 20 april 2012 om 13:59
Hallo @Ton,
'k Mag aannemen dat je al op internet hebt rondgekeken. Misschien ben je toen ook deze link (http://www.cityofholland.com/windmillislandgardens) tegengekomen. Als ik jou was, zou ik via hen proberen verder te komen. Veel succes!
Gerben Kranenborg zei op 3 april 2015 om 03:59
Hallo, ik woon in de staat Michigan vlak bij Holland en heb de molen vaak gezien. Als ik hiermee kan helpen hoor ik het graag. Gerben
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 4 april 2015 om 13:31
Nou Ton, dat is toch een prachtig aanbod van Gerben! Daar kun je vast mee vooruit. Kan het BHIC bemiddelen in mailuitwisseling?
Ton van Herpen
Ton van Herpen zei op 7 november 2016 om 15:40
Beste Hanneke,
Graag, hebben het druk met bouwen van de molen, we zijn inmiddels aan de 2e fase bezig van de herbouw van molen De Zwaan. ik zou het fijn vinden als het bhic kan bemiddelen om in contact te komen met Gerben.
mocht er iets uitkomen kunt u ook mailen naar ons emailadres: info@vinkelsemolen.nl, tevens kunt u alle vorderingen omtrent herbouw molen De Zwaan volgen op onze website: www.vinkelsemolen.nl
Alvast bedankt voor uw medewerking
Ton van Herpen, secretaris stichting De Vinkelse Molen.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 8 november 2016 om 13:01
De contacten zijn achter de schermen gelegd!
AJM (Ton) van Herpen zei op 30 december 2019 om 10:01
Geachte lezers,
Inmiddels zitten we al bijna in het jaar 2020 en is er reeds weer een hoop gebeurd rondom de herbouw van Molen De Zwaan, aangezien wij louter en alleen met vrijwilligers bezig zijn aangaande bouw en alles wat er omheen gebeurt, zijn we reeds gevorderd tot het plaatsen van de Achtkant bovenop de Molenbelt. We hopen dat de molen in september 2020 klaar zal zijn en dus draaiende. Al het nieuws rondom de molen kunt U vinden op onze website: www.vinkelsemolen.nl U kunt de molen in aanbouw ook bezoeken, voorlopig zijn we alleen geopend op zondagen tussen 10.30-16.30 uur.
Rini de Groot. zei op 30 december 2019 om 19:23
Dit verhaal kende ik tot nu nog niet, maar ook de voor geschiedeins is droevig. Doordat de pastoor op de plaats waar de molen destijds stond zijn kerk wilde bouwen. De geestelijkheid was de baas in het dorp over zijn gelovige, de molenaar liet zelfs zijn werktuig verplaatsen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 januari 2020 om 21:09
Bedankt voor deze aanvullingen, Ton en Rini. En dank voor het linkje, Ton, zo kunnen we mooi op de hoogte blijven van de ontwikkelingen omtrent de molen. Hopelijk verloopt de herbouw voorspoedig!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen