skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Fanfare te paard

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 15 juli 2008
bijgewerkt op 22 februari 2023
Van kort na de oorlog tot 1965 kende Rooi een muziekgezelschap te paard, de 'Staffanfare'. Die maakte furore in binnen- en buitenland. Ze is in Nijnsel opgericht en later ging het korps over naar de NCB. Misschien niet helemaal toevallig, want in die tijd waren vrijwel alle paardenbezitters boer.

Vanaf het begin kwamen muzikanten en ruiters niet alleen uit Nijnsel en Sint-Oedenrode, maar ook uit Eerde, Zijtaart, Mariahout, Lieshout en Beek en Donk.

Leden van de Rooise Heemkundekring hebben de geschiedenis van het korps beschreven en uitgezocht: (namen van) oud-leden, verhalen, foto’s en andere documentatie.

In 2009 verscheen het boek van Jan van der Aa en Piet van Alphen (samenst.), Staffanfare van de NCB Sint-Oedenrode 1938-1966 : Uniek muziekkorps te paard, uitgegeven door Heemkundige Kring De Oude Vrijheid .

Maar al wie nog extra informatie heeft, is natuurlijk welkom. We zijn benieuwd naar je reactie!

Reacties (4)

Gineke van der Ree, namens BHIC bhic zei op 27 augustus 2008 om 11:03
Het BHIC ontving de volgende bijdrage van mevr. E.C. Slegers-Toonders:

Onlangs las ik in het Zondagsnieuws van 27 juli 2008 jl. een oproep om te reageren op de vraag of iemand iets wist van voormalig muziekgezelschap te paard, de ‘staffanfare’. Bij deze wil ik daar op reageren.

Op de eerste plaats een vraag, waarom bij alle stukken die daar ooit over geschreven zijn, nooit iets is vermeld van de ‘Klaroenblazers’ van de afdeling Zeelst. Die toch altijd het voortouw namen en het sein moesten geven als de muziek ingezet moest worden. Ik heb dat altijd vreemd gevonden als ik over de staffanfare las, omdat mijn broer vanaf het begin al erbij was.

Vele reizen hebben ze gemaakt en heel veel opluistering gegeven, tot zelfs in Luxemburg toe. In Amsterdam zijn zelfs midden in de stad alle paarden afgeladen omdat er een paard door de bodem van de wagen trapte. Het was in een mum van tijd verholpen, terwijl de mensen er omheen niet wisten wat ze zagen hoe snel als de ruiters dat klaarden.
Met een andere opluistering, waarbij Koningin Juliana vermoedelijk de inspectie afnam, gebeurde het dat op het moment dat Hare Majesteit langskwam, twee paarden steigerden, die de ruiters met moeite hoog konden houden zolang zij niet voorbij was. De meeste omstanders dachten dat het bedoeld was als een extra groet voor Hare Majesteit, maar ze moesten eens weten hoe de ruiters zich toen voelden. Gelukkig liep het goed af.

De hoofdmoot van de fanfare zat in Sint-Oedenrode, zoals het bestuur; daar zullen toch nog wel mensen zijn die meer kunnen vertellen. Natuurlijk zijn er al enkele overleden, evenals mijn man, die trombone blies en als hoefsmid fungeerde als het nodig mocht zijn. Er werd zelfs misbruik van gemaakt: ze namen hoefijzers los mee, dan zou de smid deze er wel vlug even onder slaan en hoefden ze tenminste niet te betalen. Ze waren dan toch weer geholpen.

Er zijn heel veel foto’s van de staffanfare gemaakt, maar ik heb daar helaas geen foto’s van. Als iemand ze wel heeft zou ik daar graag iets van ontvangen, zoals één waar de Klaroenblazers allemaal opstaan en één van het korps zelf.

Hary van Aarle zei op 23 september 2009 om 19:06
Er is een boek over de "Staffanfare van de NCB" uitgekomen in maart 2009.

Dit is geschreven door Jan van der Aa en Piet van Alphen en uitgegeven door Heemkundige Kring "De Oude Vrijheid" Sint-Oedenrode.

Het boek gaat over de opkomst in 1938 t/m het einde in 1966; en bevat veel foto's.
Jan van der Aa zei op 2 februari 2019 om 19:54
Wij hebben als schrijvers van het boek de complete ledenlijst van de Staffanfare gezien en alle archiefstukken. De naam "Klaroenblazers" hebben wij niet aangetroffen. Uit Zeelst kwamen 5 trompettisten: H. van Hest, Toon Kouwenberg, Andre Toonders, Wim van der Vleuten en Tini Wijnen. Behalve uit Sint-Oedenrode en Nijnsel kwamen muzikanten uit nog 10 andere omliggende plaatsen.
Ons boek staat vol foto's, waarvan op 1 foto 3 muzikanten (Toonders, Wijnen en van der Vleuten) uit Zeelst.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.