i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Heesch
Tags:

Feesttent?

vertelde op 12 april 2012 om 07:56 uur

Het was 1955, in het voor- of najaar, toen onze fotograaf rondstruinde over akkerland aan de rand van de dorpskom van Heesch. In de verte zag hij de kerk en daarvóór de huizen van de Wilhelminalaan en de Molenstraat.

Nog dichterbij stond een soort grote tent, wel stevig neergezet, met de mogelijkheid van luchtverversing bovenop het dak. Een feesttent? Of misschien een tijdelijke stalling voor vee?

Jammer genoeg was onze fotograaf niet zo geïnteresseerd in de tent. Hij moest de plek van het bouwplan van C. van de Hurk vastleggen.

Hij tekende nog aan dat het dichtbij De Wijst lag, verder niets. Wie herinnert zich na zoveel jaren deze plek nog, en de tent? Wie helpt ons deze ‘cold case’ op te lossen.

Reageren kan via onderstaande reageerlink. Maar je kunt ons natuurlijk ook altijd bellen. We zijn benieuwd!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (11)

De heer Theunissen, Heesch (telefonisch) zei op 12 april 2012 om 14:48 uur

Deze tent kan goed een tijdelijke stalling zijn geweest voor rundvee met schurft. De beesten werden daarbinnen tegen deze ziekte behandeld.

Henk Buijks bhic zei op 12 april 2012 om 15:54 uur

Zelfs zonder dat u de foto had gezien, kwam u vanuit uw geheugen tot deze veronderstelling, @meneer Theunissen. U vertelde ook dat u dergelijke tenten vaker had gezien, deze niet. Maar uw verklaring lijkt heel plausibel. Bedankt! En wij zijn benieuwd wat voor andere verhalen nog naar ons toe komen.

Fried van Rosmalen zei op 12 april 2012 om 20:35 uur

De foto laat de heesche opslagplaats zien van pootaardappelen. De wanden waren grotendeels van dik draadglas,waardoor veel licht naar binnen kon en voor de ventilatie staan daar de "schoorsteentjes" op het dak.
De pootaardappelen stonden in ondiepe (8 cm) aardappelkistjes in zo'n hoog mogelijke stapels. Boeren konden daar hun pootgoed in bewaring geven om in het voorjaar te gaan poten. Ik weet niet wanneer het geplaatst is maar in de oorlogstijd stond het er al. Vlak bij dit gebouw werden alle in Heesch gesneuvelde duitse militairen tijdelijk begraven (omstreeks maart 1944),later naar IJselstein in Limburg overgebracht.

Fried van Rosmalen zei op 12 april 2012 om 20:37 uur

Correctie :1944 moet natuurlijk 1945 zijn.
gr Fried

Henk Buijks bhic zei op 13 april 2012 om 15:30 uur

Beste Fried,
Die tent of opslagplaats heeft er dus veel langer gestaan dan we aanvankelijk vermoedden. Slimme oplossing trouwens voor het bewaren van het pootgoed, want dat zal daar redelijk vorstvrij hebben gestaan. En mooi dat je je dit herinnerde - hartelijk dank!

Henk Buijks bhic zei op 21 april 2012 om 18:41 uur

Vanmiddag, tijdens de feestelijke opening van de verbouwde Heemschuur van HKK De Elf Rotten in Heesch, stond een groep mensen te praten over de foto van de tent. Onder hen de 92-jarige Antoon van der Stappen, die jarenlang onder andere zaakvoerder van de Boerenbond was. Vanuit die functie kende hij de tent van de foto goed, want hij was verantwoordelijk voor de opslag van de pootaardappelen. Naar eigen zeggen heeft hij veel uren binnen de tent doorgebracht.

Oud-gemeentesecretaris Maricus van der Stappen vertelde over de graven voor de gedode Duitse militairen in 1944. Die lagen vlakbij de tent.

Jack Geurts zei op 8 juni 2012 om 00:18 uur

Hallo,

Dit was inderdaad de opslagplaats voor pootaardappelen.

Wij woonden bij de Witte Molen, familie Geurts.
Als je de Bergstraat uitliep kwam je bij de "feesttent" uit.

Henk Buijks bhic zei op 8 juni 2012 om 12:01 uur

Fijn, Jack, dat jij dit als buurtbewoner nog eens bevestigt! Uiteraard hoopten wij van het BHIC dat onze vraagtekens over deze tent zouden worden weggewerkt en dan is het plezierig te mogen constateren dat zoiets ook na meer dan 60 jaar nog mogelijk is.

mhven@kpnplanet.nl zei op 25 juni 2012 om 18:49 uur

dit gebouw heeft mijn inziens nooit dienst gedaan voor feesttent ,wel voor opslag van pootaardappelen het is ook gebruikt geweest voor verkoop van gebruikte meubelen door marienus van grunsven(de kunning) ook is er nog opslagplaats geweest van thomassen en drijver op het perceel van de aardappelbewaarplaats stond ook nog vanaf de kromstraat gezien het gemeentelijk slachthuis (wie heeft hier nog een foto van ik woon namelijk op dieplek) dan was er gemeente opslag voor stenen en zand ook lag er de kadaverput van de gemeente deze dode dieren werden dan opgehaald door een bedrijf (uit son?) dan de aardappelbewaarplaats en dan was er het duits kerkhof wat betreft het slachthuis dit is ook nog bewoont geweest door fam.v.d.akker en het is gebruikt geweest door welpen de vroegere akela (sjaan v hoek)zou dit nog kunnen bevestegen

Henk Buijks bhic zei op 25 juni 2012 om 20:52 uur

Zo te zien, beste @mhven, is deze tent in de loop van de tijd multifunctioneel geweest. Bedankt voor de aanvullingen!
En misschien komen er nu dus nog foto's van het gemeentelijk slachthuis en verhalen van de akela!

Bert Wijnen zei op 31 oktober 2013 om 23:16 uur

Deze (groen) aardappelschuur stond inderdaad ten oosten van de Witte Molen. De (tijdelijke) begraafplaats van Duitse gesneuvelde militairen zou oostelijk van de Kromstraat hebben gelegen. Dat was inderdaad achter het slachthuisje, waar daarna de welpen hun home hadden. Maar dat is dus op een andere plek in Heesch: wat meer naar het westen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 21 februari 2013 om 11:59 uur

Bouwplan in Sint Hubert

vertelde op 15 december 2011 om 12:53 uur

Sneeuw ruimen

vertelde op 25 maart 2011 om 12:03 uur

In Kennedy’s eerste jaar