skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Trammetje komt zo…

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 5 december 2012
bijgewerkt op 18 november 2013
Hij zou er inderdaad zo aan kunnen komen, puffend en stomend, de tram van Oss naar Uden en Veghel en vice versa. Toch vermoeden we dat de mensen op de foto niet op de tram wachtten, maar op de fotograaf. Dat was rond 1925 nog ’n gebeurtenis waar dagenlang over werd gesproken.

Even voor de oriëntatie: we staan op de toenmalige Nistelrodeseweg ter hoogte van het huidige Stationsplein, en we kijken richting Oss. De hoge eikenbomen horen bij de Rijksweg.

De uithangborden maken duidelijk dat op deze strategische plek, ’n kruispunt, twee cafés zijn gevestigd. Alle verkeer tussen Den Bosch en Grave en op het traject Oss-Uden komt er immers langs.

Wat is het hier veranderd! Wie dat ook vindt en dit vanuit de eigen herinnering kan navertellen, heeft nu een geweldige kans zijn of haar eigen verhaal te vertellen, via onderstaande reageerlink (of via de telefoon, als dat makkelijker is). 

Reacties (7)

A. Raaijmakers zei op 10 december 2012 om 13:57
Dat trammetje,"de "Goede Moordenaar" vanwege de blijkbaar vele ongevallen die er tijdens de rit plaats vonden...
zal hier in 1925 dit kruispunt genaderd zijn, laten wij dit voor het gemak aannemen, omstreeks het middaguur, gezien de lichtval...?
In het boekwerkje: Sporen rond de Reuver, geschiedenis van het vervoer per tram, trein en bus in en rond Oss, door Mark Scholten, 1997, staat de hele geschiedenis van de tram opgetekend, met prachtige foto's van oud-Oss en materieel.
Wellicht is dit boekje voor geinteresseerden nog te verkrijgen in Oss of op Marktplaats, bij Bol.com of ter inzage in het
Stadsarchief Oss in de Peperstraat. Of bij de modelbouwvereniging "De Wissel" zo die nog bestaat. Misschien kan daar iemand uitsluitsel over geven?
Volgens de afgedrukte dienstregeling van 1894 komt de tram in Heesch, richting Oss, bijvoorbeeld aan om 12.15 uur; om vijftien minuten later in Oss te arriveren bij de eindhalte tegenover de Paterskerk in de Molenstraat om aansluiting te geven op het Staatsspoor: 12 uur 44 richting Den Bosch en om 1 uur 20 richting Nijmegen....
Feiten uit genoemd boekje:
"De eerste rit werd gemaakt op maandag 19 januari 1885 vanuit Oss en op zaterdag 7 oktober 1933 om 09.00 uur vertrok van het tramstation in Oss de laatste paasagiersrit richting Veghel.
Het goederenvervoer bleef tot 14 november 1939; de tram zelf werd gebruikt bij de opbraak van het spoor in 1941......"
Als de foto uit 1925 is, zal er moeilijk nog iemand te vinden zijn die zich daadwerkelijk nog iets van dat jaar en de gefotografeerde stituatie ter plaatse kan herinneren... Wellicht kunnen er reacties komen van mensen uit de latere dertiger jaren.....
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 11 december 2012 om 11:06
Leuk, @meneer Raaijmakers, al dat moois over de tram Oss-Veghel! En inderdaad lijkt de lichtval te wijzen op een tijdstip rondom de klok van twaalf.
Hopelijk komen er ook nog reacties van mensen die iets weten van de café's op de beide straathoeken.
Wilhelm Ploegmakers Beusichem zei op 22 december 2012 om 00:12
Volgens mij is het cafe rechts van de weg het cafe van Van den Hurk. Toen ik een kleine jongen was ben ik daar ooit geweest met mijn vader. Ik weet niet meer waarom hij daar moest zijn. Volgens mij kwamen er wat Heesche boeren naar toe voor informatie of uitleg betreffende het boerenbedrijf. Het is volgens mij tussen 1950 en 1960 gesloopt en werd de weg daar gelegd. Als ik het goed heb is daarvoor in de plaats toen Hotel Heesch gebouwd. Door de sloop van het cafe werd het stationsplein groter en breder met de weg ernaast.
Of hotel Heesch ook van Van den Hurk was weet ik niet. Van den Hurk had later wel een slijterij aan de Rijksweg nabij de brandstoffenhandel(kolen) van den Akker, nu benzinestation.
Mogelijk weet Tini van den Hurk uit Heesch meer.

Mark Scholten zei op 13 oktober 2013 om 10:45
"Sporen rond De Reuver"...., ja dit boekje van mijn hand is nog steeds verkrijgbaar bij de Modelbouwvereniging De Wissel te Oss, achterzijde De Lievekamp, ingang Poppentheater Marag, elke donderdagavond vanaf 20.00 uur zijn we daar! Ook via bestuur@mbvdewissel.com zijn we te bereiken!
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 13 oktober 2013 om 14:54
@Mark: Dank voor je reactie! Liefhebbers van het boekje zullen zich ongetwijfeld melden.
ans mannaerts zei op 11 januari 2017 om 17:45
Deze ansichtkaart heb ik ook in mijn bezit. Hij is in 1928 verstuurd aan mijn vader door zijn broer. Laatstgenoemde vraagt zich af of de jongen naast het meisje in het wit " mijn vader " is "samen met Ziska van tante Bet." Geen idee.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 11 januari 2017 om 21:54
Bedankt voor je reactie Ans en dat zou wel heel erg leuk zijn; als het jouw vader zou zijn op de ansichtkaart. Dat zou deze kaart nóg meer bijzonder maken.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen