skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Genealogische schatkamer van Coudewater Rosmalen gaat open

Was jouw voorouder een patiënt in het krankzinnigengesticht Coudewater te Rosmalen? Grote kans dat je nu veel meer over deze persoon te weten kunt komen. Onderzoekster Marita van Brussel is er in geslaagd om bijna 240 patiënten uit de periode 1870-1885 te identificeren. Een genealogische schatkamer voor mensen die voorouders hebben, die in het gesticht opgenomen zijn geweest.

Toen Coudewater vijftien jaar bestond schreven de doktoren L.Th. Pompe en F.J. van der Kroon het Verslag van het geneeskundig gesticht voor krankzinnigen Coudewater te Rosmalen over het vijftienjarig tijdvak van 1870-1885. Hierin werden 273 patiënten min of meer geanonimiseerd beschreven. Ze dienden meestal als casus om een bepaald ziektebeeld te illustreren. Elke casus bevat specifieke informatie, zoals initialen, leeftijd, religie, woonplaats, burgerlijke staat en/of beroep van de patiënt. Sommige beschrijvingen bevatten hele levensverhalen, citaten uit correspondentie, opmerkingen van of over gezinsleden of observaties van andere instanties. Andere casussen zijn heel beknopt. Ongeveer 75 personen staan als geval op de lijst binnen het Verslag: “overzicht van de paralysis cerebri in 15 jaren”.

Van Bussel: “Door genealogische gegevens te combineren met details uit hun casus heb ik nu van 237 personen de identiteit kunnen vaststellen. Het resultaat van maandenlang genealogisch puzzelwerk! Waar mogelijk, heb ik geboorte- en/of overlijdensdatum toegevoegd. Bij twijfel over de identiteit heb ik personen niet opgenomen in de lijst. Hierbij ging het voornamelijk om ongehuwden, die kort in Coudewater verbleven en een andere geboorteplaats hadden dan de genoemde woonplaats. Er waren dan te weinig genealogische aanknopingspunten.”

“De details over voorouders die je in het Verslag kunt lezen, gunnen je een wel heel bijzonder inkijkje in het leven van een voorouder. Ruim een derde van de patiënten was getrouwd en/of had kinderen ten tijde van de opname. Er is dus zeker een kans om voorouders aan te treffen. Coudewater was overigens zeker niet alleen exclusief bedoeld voor Noord-Brabantse katholieke patiënten; ze kwamen uit heel Nederland.”

Waarschuwing

“Hoewel ik de lijst met de grootste zorgvuldigheid heb gemaakt, verzoek ik je dringend alle genealogische gegevens zelf te controleren aan de hand van originele akten, mocht je een voorouder in Coudewater gevonden hebben! Want vergissen is menselijk en ook een tikfoutje is snel gemaakt. Neem dus nooit zo maar data over uit de lijst”, benadrukt Van Bussel.

Meer weten? Klik dan hier, en ga op de site van Marita van Brussel op zoek.

 Archieven van Coudewater vind je bij Erfgoed 's-Hertogenbosch

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen