i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Heusden
Tags:

Gevelstenen

vertelde op 12 februari 2009 om 09:37 uur

Ongeveer tweeduizend geregistreerde gevelstenen telt ons land. Een aantal is te vinden in Heusden. Gevelstenen vertellen doorgaans iets over de (vroegere) bewoners van een pand. Zo zou de gevelsteen met de bijl, op Oudheusdensestraat 15, kunnen verwijzen naar de stadsbeul, maar ook naar een rietsnijder, terwijl ook het roer van een schip kan zijn bedoeld.

Heel leuk is de gevelsteen Geef me de Vijf aan de Vismarkt, gemaakt door vijf beginnende ondernemers. Hun attributen staan afgebeeld, onder andere een schoen, een fles, een molen en een beeldhouwer.

Aan de Putterstraat zijn respectievelijk Het Putterke – huisnummer 21 – en de kop van een vreemd wezen – nummer 41 – te zien. Ook in de Putterstraat is Sint Joris met de draak, symbool van het Jorisgilde.

Tegen een gevel in de Wittebroodstraat zit gevelsteen In ’t Fortuijn en in de Hoogstraat Boter bij de vis. Het valt op dat de gevelstenen in Heusden er keurig opgeknapt uitzien.

Vaak heeft de achtergevel ook een gevelsteen, zoals Het Paradijs aan de Breestraat. In de Burchtstraat zit nog een steentje.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 28 juli 2007

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 12 juni 2012 om 13:17 uur

Plaquette op de kerk

vertelde op 27 november 2006 om 12:01 uur

Het Sint-Paulusgasthuis

vertelde op 14 maart 2009 om 15:21 uur

Simon van den Bergh (1819-1907)