i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Maashees en Overloon
Tags:

Het raadhuis in Overloon

vertelde op 23 april 2009 om 11:12 uur

In de jaren ‘30 van de vorige eeuw was het oude raadhuis van Maashees en Overloon aan vervanging toe. Dat was voor de meeste Loners ook meteen een mooi moment om de “historische vergissing” recht te zetten, waardoor in 1878 het raadhuis in Maashees was neergezet en niet in Overloon.

Die “idiote beslissing” uit 1878 werd ook weer tijdens het maken van de nieuwbouwplannen telkens opgerakeld. Want het zat diep: de discussie had er in 1878 zelfs toe geleid, dat men zich van Maashees wilde afscheiden. Zover was het toen niet gekomen, maar Overloon voelde zich nog steeds ernstig tekort gedaan. Dat zou nu rechtgezet kunnen worden, want Overloon was immers groter en telde meer zielen. Daar hoorde het raadhuis nu eenmaal thuis.

Maar voor nieuwbouw heb je geld nodig en daar kwam de eerste kink al in de kabel. Door de economische crisis had de gemeente geen geld meer beschikbaar en moest het ambitieuze project in 1934 worden stopgezet, althans voorlopig. Het oude raadhuisje in Maashees verkeerde weliswaar in een deplorabele staat, maar daar was op dat moment even niets aan te doen. Men moest wachten op betere tijden.

Die kwamen een paar jaar later. Op 8 juli 1938 besloot de gemeenteraad tot de nieuwbouw van het raadhuis in Overloon. Op dat moment voor de Overloners een reden tot juichen. Maar helaas niet voor lang. Het geld was er, maar een nieuwe ontwikkeling gooide roet in het eten. Overal in het land werden grootschalige gemeentelijke herindelingen voorbereid, ook in het Land van Cuijk. En de nieuwbouwplannen verdwenen opnieuw van tafel, nu definitief.

Sommige raadsleden putten nog hoop uit het idee dat Overloon wellicht op “eigen benen” verder zou kunnen. De Peeldorpen Overloon, Stevensbeek en Twist (thans Westerbeek) zouden samen een sterke gemeente kunnen vormen, die elkaar bovendien beter zouden begrijpen, dan de dorpen uit het Maasdal. Maar dat bleek allemaal luchtfietserij. In 1942 ging de gemeente Maashees en Overloon op in het (in de ogen van veel raadsleden) veel kleinere en financieel zwakkere Vierlingsbeek.

Het oude raadhuis aan de Mgr. Geurtsstraat in Maashees bestaat intussen nog steeds. Het is na de oorlog opnieuw opgemetseld, omdat het door de gevechtshandelingen in de herfst van 1944 enorm was beschadigd. Een raadhuis is het al lang niet meer; tegenwoordig is het pand een gewoon woonhuis.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Jos van Kooij zei op 4 maart 2014 om 20:37 uur

Het Raadhuis in Maashees is ± 2004 afgebroken.

Jos van Kooij zei op 11 december 2018 om 14:01 uur

(Correctie) Het Raadhuis in Maashees is in 2009 afgebroken

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 11 december 2018 om 15:27 uur

Bedankt Jos, voor het doorgeven van de (exacte) datering van de sloop van het raadhuis.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 29 september 2009 om 09:52 uur

Raadhuis overvallen

vertelde op 16 maart 2012 om 11:01 uur

Bommelding in St. Tunnis

vertelde op 27 december 2011 om 09:44 uur

Actie tegen afbraak raadhuis