i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Willemstad
Tags:

Huis aan de Voorstraat

vertelde op 27 november 2018 om 15:59 uur

Deze foto's behoren tot een serie foto's die mijn grootouders bij hun verhuizing in 1919 uit Willemstad naar Rotterdam meenamen. De eerste is van een huis aan de Voorstraat in Willemstad, gebouwd rond 1889. De fotograaf was J. Stok uit Rotterdam.

Mijn grootvader Meeuwis Jan Lodder (1880-1957) was omstreeks 1892 begonnen als opperman, daarna werkte als hij metselaar samen met Jacob (Jaap) van den Hout (Fijnaart 1854 - Willemstad 1911). Na diens dood zette mijn grootvader het bedrijf voort als zelfstandig metselaar-aannemer.

Het huis aan de Voorstraat dateert van 1889, of in ieder geval de gevel is uit dat jaar. Mijn grootvader is op 12-jarige leeftijd begonnen met werken, dus hij zelf heeft niets te maken gehad met de bouw of verbouw van dit pand.

Het is mij niet bekend waar deze foto aan moest herinneren. Misschien is hij in het bezit geweest van Cornelis Lodder (1844-1909). Dat was een oom van mijn grootvader. Hij was timmerman en koopman en handelde onder andere in huizen. Cornelis had geen kinderen en mijn grootvader was een van zijn erfgenamen.

De tweede foto is eveneens van een huis aan de Voorstraat te Willemstad, circa 1895. Opnieuw door fotograaf J. Stok uit Rotterdam gemaakt. Op deze foto staan familieleden: een zus van mijn grootvader en hun beider nicht Heiltje.

Van links naar rechts:
Heiltje Adriana Sonneveldt (Zevenbergen 1868 - Rotterdam 1922), dochter van deurwaarder Willem Emmerikus Sonneveldt en Tanneke Lodder. Ongehuwd.

Leendert van Es Vogel (Zevenbergen 1851 - Zevenbergen 1913), de hoofdbewoner van dit huis, zonder beroep en ongehuwd. Zoon van Cornelis van Es Vogel en Maria Ruijssenaars. Leendert woonde van 1891 tot 1912 in Willemstad.

Janneke Maria Lodder (Willemstad 1875 - Rotterdam 1935), dochter van timmerman Aris Lodder en Adriana van Dis. Ongehuwd. Zij werkte als huishoudster en later ook als gezelschapsdame.

Willem Timmers, bijgenaamd ‘Prinsje’.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 29 november 2018 om 15:33 uur

Bedankt voor het delen van deze prachtige foto's! Leuk dat je ook meteen een inkijkje geeft in jouw familiegeschiedenis, Kees. Wat is je grootvader op een jonge leeftijd begonnen met werken! Is het aannemersbedrijf nog lang in de familie gebleven?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: