skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Ieder telefoontje ging in Oeffelt via Tante Vos

Hanna de Bruijn is in de vorige eeuw een bekend gezicht in Oeffelt. Niet alleen omdat ze altijd voor iedereen klaar staat, maar zij beheert, samen met haar man Bernard, de eerste telefoon.


krantenartikel 1960, Hanna met kroontje

Johanna Petronella Theodora (Hanna) de Bruijn, geboren 7 januari 1894 in Vierlingsbeek, verhuist in maart 1910 met haar vader Arnoldus de Bruijn naar Haps. Haar moeder is in 1903 in Vierlingsbeek overleden. Vader heeft in Haps een winkel en boerderij.

Het gezin is niet groot, zij heeft nog drie zussen: Petronella, zij is verpleegster en werkt in ziekenhuizen; Wilhelmina, woont in Wanroij en is daar onderwijzeres en de jongste Alberdina werkt in het huishouden maar is ook regelmatig ziek. Alle drie blijven ongehuwd.

Hongaarse vluchteling

Hanna trouwt, april 1920 in Haps met Bernard Vos. Vanaf die tijd kent de buurt haar als tante Vos.
Hanna komt in een actief huishouden terecht, waar ook nog een knecht en een dienstmeid is voor het werk op de boerderij. In oktober 1920 neemt het jonge echtpaar het bedrijf van de ouders over. Hanna en Bernard zijn al een paar jaar getrouwd, maar tot hun verdriet lukt het niet kinderen te krijgen. In 1928 vangen zij een Hongaars vluchtelingetje op. Het kind heet Johanna Götzl en is geboren in juli 1912 in Gotthard. Ze gaat niet terug en wordt door hen als een eigen kind opgevoed.

Hanna is ook sociaal zeer actief. Buiten haar werk op de boerderij kunnen de mensen op het Kruispunt altijd een beroep op haar doen voor hulp wanneer de moeder in het gezin ziek is of als er gebakerd moet worden als er weer een kleintje geboren is.

In 1930 ijveren Bernard en Hanna samen met buurtgenoot Jan Graat voor het oprichten van een eigen parochie en kerk op het Kruispunt. Elk van hen zou daarvoor 1000 gulden schenken en tevens de grond waarop de kerk gebouwd kon worden. De kapelaan van Oeffelt stond achter hen en zou rector worden. Echter pastoor De Jong en het kerkbestuur van Oeffelt gingen dwars liggen en men kwam in een impasse terecht. Uiteindelijk komt de eigen parochie er niet, mogelijk ook omdat pastoor De Jong, in februari 1931 plotseling overlijdt.

Bellen per tik

Bijzonder in deze tijd van GSM’s is het gegeven dat in 1938 telefoneren op Het Kruispunt alleen mogelijk was bij Bernard Vos. In de hal van zijn huis vestigt de PTT in dat jaar een hulpstation voor telefoon en telegraaf. Wanneer je iemand wilde opbellen, dan kon men daar dagelijks van 8 tot 21 uur terecht, met uitzondering van zon- en feestdagen. Hanna drukte de meter in en men kon telefoneren. Na afloop moest het aantal tikken worden afgerekend. Omgekeerd was ook mogelijk. Iemand belde naar Vos en dan nam Hanna de fiets en kwam vertellen dat er gebeld was en bracht de eventuele boodschap over.

Hanna was ook een van de oprichtsters van de Boerinnenbond in Oeffelt. Vanaf het begin is ze voorzitster en dat blijft ze tot het 25-jarig jubileum. Bij een toespraak op het jubileum wordt over haar gezegd dat Hanna een ijverige en doortastende leidster is geweest en met haar blijmoedig en opgewekt karakter de ziel van de Boerinnenbond in Oeffelt.

Wil je het hele verhaal lezen? Klik dan hier, en lees verder.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen