i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Jaar: 1980
Tags:

Ingemetselde vrouwen

vertelde op 4 november 2019 om 14:35 uur

De ontruiming van het Bossche vrouwenhuis was aanleiding voor een via het ANP verspreid bericht in de landelijke pers, waarin de volgende merkwaardige zinnen waren opgenomen: ‘Op de eerste verdieping trof de politie in een kamer met dichtgemetselde deur nog negen vrouwen aan. “Zonder onze hulp zouden die er niet uitgekomen zijn,” aldus een woordvoerder van de Bossche politie.’

Hoe zat dat eigenlijk met die ingemetselde vrouwen? Hadden we hier te maken met de martelaressen van Den Bosch? Welnee, gewoon een kwestie van met modern vakvrouwschap goede barricades bouwen.

Toen de ME kwam, waren we verdeeld in drie groepen. De eerste groep zat in de garage, de tweede in de barruimte daarachter en de derde groep op een bovenverdieping. Deze ruimtes waren op verschillende manieren gebarricadeerd.

Toen de ME de tweede ruimte had ontruimd, dachten ze dat ze het karwei geklaard hadden, tot ze erachter kwamen dat er boven nog een groep zat. Het lukte ze echter niet om de barricades naar boven te slechten en pas na heel veel moeite slaagden ze erin om door een bestaande muur heen te breken.

De vrouwen op de bovenverdieping ruimden toen van binnenuit de barricade op die de doorgang via de trap versperde en verlieten via de normale weg het pand. Ingemetseld? Mooi niet.

Wel gebrek aan voorstellingsvermogen bij de Bossche politie en grove onderschatting van wat vrouwen kunnen. ‘Hier moeten mannen bij betrokken zijn geweest of een bouwkundige,’ was hun commentaar. De heren waren zelf niet in staat gebleken om te ontdekken hoe de barricades in elkaar zaten, of om er één door rammen of breken te nemen.

Ruim anderhalf uur hadden ze nodig gehad om het vrouwenhuis te ontruimen. Zo’n gezichtsverlies van mannelijke chauvinisten kan blijkbaar alleen maar worden goedgemaakt door te melden dat ze die vrouwen eigenlijk hadden ‘gered’.

_________

Zie ook: Vrouwenkrant Rosa, jaargang 4 (1980), nr. 1, december, p. 67. Klik op de afbeeldingen voor een groter beeld.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 2 februari 2018 om 15:20 uur

Het Bossche Vrouwenhuis