skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Ir. G.J.M. Braks

Gerrit (Gerardus Johannes Maria) Braks werd op 23 mei 1933 in geboren als zoon van Theodorus Braks en Helena Johanna Kroef. Zijn grootouders aan moederskant, Gerardus Kroef en Petronella Nabuurs, behoorden tot de eerste Odiliapeelpioniers hier. Gerrit doorliep de lagere school in Odiliapeel tijdens de oorlogsjaren. Als boerenzoon leek zijn toekomst in het boerenbedrijf vast te liggen.

Hij volgde dan ook tot 1950 (part-time) de R.K. lagere land- en tuinbouw-school te Uden en van 1952 tot 1954 ’s winters de Landbouwwinterschool te Cuijk. Maar zijn ambities reikten verder.

Na een spoedcursus MULO-A in Uden (september 1954 tot juni 1955) volgde het staatsexamen HBS-B via het openbaar avondlyceum te Eindhoven in juli 1958. En daarna besloot Gerrit Braks een academische studie te gaan volgen aan de Landbouwhogeschool te Wageningen. Dat was van 1958 tot januari 1965. 

Na een landbouwfunctie in Eindhoven, ging hij in Brussel aan de slag als landbouwraad bij de EU. In 1975 werd hij lid van de KVP. Na drie jaar Tweede-Kamerlidmaatschap werd hij Minister van Landbouw voor het CDA. Na een jaar onderbreking in 1982 keerde hij op die post terug, om tot 1990 als minister aan te blijven.

Zaken als de mestproblematiek, inkomensdaling van landbouwers, problemen rond het dierenwelzijn en de visfraude kenmerkten zijn periode van ministerschap. Hij trad in 1990 af als minister, omdat coalitiegenoot PvdA te weinig vertrouwen meer in Braks had met betrekking tot de bestrijding van die visfraude. Braks werd daarna achtereenvolgens voorzitter van de KRO, senator, voorzitter van de CDA-Eerste-Kamerfractie en senaatsvoorzitter.

Na de dood van zijn vrouw trok hij zich grotendeels uit het openbare leven terug. Dat veranderde toen hij in 2006 na 7 jaar weduwnaarschap hertrouwde. Op 1 september 2007 werd Braks benoemd tot tijdelijk burgemeester van Eindhoven, in afwachting van het burgemeestersreferendum dat in 2008 werd gehouden. 

Braks ontving diverse ridderorden en onderscheidingen in binnen- en buitenland. Zo is hij onder andere benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ook ontving hij de Jacoba van Beierenprijs 1990, de erepenning Landbouw-Universiteit te Wageningen in 1993, en is hij ereburger van de provincie Noord-Brabant.

Ook in het buitenland kende men Braks hoge onderscheidingen toe: Frankrijk benoemde hem in 1984 tot Grootofficier in de Orde van het Legioen van Eer; een jaar later kreeg hij van de Duitse regering het Grosses Verdienstkreuz mit Stern und Schulterband. De Belgische regering kende hem in 1992 het Grootkruis in de Orde van Leopold II toe en het Vaticaan benoemde hem in 1996 tot Commandeur in de Orde van H. Gregorius de Grote. Verder is Braks Ridder van het Grootkruis Isabella la Cathólica (2001) en in 2003 benoemde de Franse regering hem tot Commandeur de l'ordre du Mérite Agricole, vanwege zijn verdiensten op het gebied van de Europese eenwording. 

Gerrit Braks, die tegenwoordig in Sint-Michielsgestel woont, werd in ’s-Hertogenbosch verkozen tot Bourgondiër van het jaar 2008, vanwege zijn kennis van Bourgondische geneugten en gastronomie en het uitstralen van de Bourgondische levensfilosofie.

[Toevoeging redactie BHIC: Gerrit Braks is op 17 juli 2017 overleden in zijn woonplaats Sint-Michielsgestel.]

Reacties (4)

Cor van den Broek. (Bruukske) zei op 30 november 2016 om 20:27
Zo zie je toch maar weer. Dat je als gewone boerenzoon uit de Peel, nog ver schoppen kan...
Rini zei op 1 december 2016 om 21:03
Mijn broer was in die jaren ook leerling van deze school en als boerenknecht
bij familie van de Heuvel-Hoefs op buurtschap Oosteres in Volkel.
Toos zei op 13 november 2019 om 11:32
Niet de ouders maar de grootouders van Gerrit van de moeders kant, Gerardus Kroef en Petronella Nabuurs, waren de pioniers.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 november 2019 om 13:33
Bedankt voor je correctie, Toos, we hebben de tekst aangepast.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!