skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Klein Versailles in Putte: kasteel Ravenhof

Het is een uitgestrekte dorre en kale heidevlakte, midden de 18de eeuw, maar jonker Johannes Josephus Moretus ziet het helemaal voor zich. Dit schrale terrein, onderdeel van landgoed Ravenhof, moet worden omgetoverd tot een weelderig kasteelpark. Het Versailles van Putte, op de grens van Nederland en Belgiƫ.


De historie van het kasteel gaat terug naar de dertiende, veertiende eeuw als daar een hoeve wordt gebouwd, Steenland of 'Goet van Steenlant' genaamd. Op die plek laat Cornelis van Tongerloo in de zestiende eeuw een kasteel bouwen. Als Balthazar Moretus III betrokken wordt bij het beheer, komt het domein in het bezit van het Antwerpse drukkersgeslacht en erfgenamen van Christoffel Plantijn. Het krijgt dan de naam Moretushof maar iedereen noemt het ‘Crayenhof’.

Jonker Moretus is geliefd in Putte en als hij zijn plan voor een kasteelpark wil verwezenlijken, huurt hij de arme plaatselijke bevolking in. Die is blij dat er eindelijk wat inkomen is en zorgt ervoor dat de 25 hectare heidevlakte een gebied wordt met lommerrijke bossen, lanen en fraaie terrassen, volgens de toen heersende baroktuinstijl. Het bos wordt bevolkt door beuken, grove dennen en in de latere jaren aangebrachte rododendron, in de volksmond 'bloemotten' genoemd. Het park kent kunstmatige hoogteverschillen.

Bloemotten


De theekoepel Gloriëtte

Na Moretus volgt neef Philippe Antoine Joseph de Pret en die laat het kasteel verbouwen in Louis XV-stijl. Hij herdoopt het kasteel tot Ravenhof. In 1907 staat graaf de Pret het kasteel af aan Karel Jules Marie Moretus Plantin, die tot aan zijn dood in 1960 burgemeester van Stabroek is (niet te verwarren met het Slabroek in de Maashorst). Onder zijn bewind wordt het Ravenhof verbouwd tot het kasteel zoals het nu is.

Het kasteel is nog tijdelijk in handen geweest van de Paters Assumptionisten en kreeg toen de naam Assumptiehof. Sinds 1978 is het eigendom van de gemeente en zijn er talrijke socio-culturele verenigingen ondergebracht. Het gerestaureerde koetshuis doet dienst als café-restaurant. Het maakt deel uit van het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide dat deels op Nederlands, deels op Belgisch grondgebied ligt. De theekoepel Gloriëtte in Lodewijk XV-stijl is één van de trekkers van dit park.

Wil je meer foto's van Ravenhof zien? Klik dan hier

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen