i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Tilburg
Tags:

Leeuwen uit 1700

vertelde op 14 februari 2008 om 16:37 uur

In het gebouw van de GGD (architect Jos Bedaux) aan de Ringbaan West in Tilburg liggen twee hardstenen leeuwen. Het zijn de enige twee tastbare zaken die zijn overgebleven van Huize Moerenburg.

Coll. Noordbrabants Museum (foto: RAT)Dit kasteelachtig landhuis stond in Moerenburg, een goed geconserveerd kleinschalig buitengebied aan de oostkant van Tilburg.

Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat Huize Moerenburg ten oosten van de Moerenburgseweg lag. De tuin van het landhuis lag precies op de plek waar nu een waterzuivering is.

Deze waterzuivering is overigens een monument. Van Huize Moerenburg bestaat slechts één afbeelding, een anoniem schilderij uit 1700 dat zich in het Noordbrabants Museum in Den Bosch bevindt. Goed zichtbaar op dit schilderij is de inrijpoort mét de leeuwen van de GGD.

Foto: Regionaal Archief TilburgMoerenburg is een oud gebied. De oudste hoeve is in 1358 vermeld en lag midden tussen uitgestrekte heidevelden en moerassen, In 1384 kwam de hoeve in handen van de Abdij van Tongeren. In 1750 is Huize Moerenburg als bouwval verkocht en is toen mogelijk afgebroken.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 3 oktober 2007

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 24 oktober 2009 om 14:16 uur

Kasteel onder de grond

vertelde op 14 februari 2008 om 16:12 uur

Hofstede De Blaak

vertelde op 21 maart 2009 om 14:05 uur

Landgoed Velder