skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Met z'n tienen aan tafel

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 14 november 2017
bijgewerkt op 24 september 2018
Grote Brabantse gezinnen: er zijn tentoonstellingen over ingericht en boeken over geschreven. Maar hoe het nou echt was om op te groeien met acht, negen, tien of zelfs nog meer broers en zussen, dat weten jullie natuurlijk zelf het beste. Kom jij uit zo'n gezin? En wil je jouw herinnering delen? Geef je reactie onder dit verhaaltje en schrijf mee aan 'het geheugen van Brabant'. Ook foto's zijn natuurlijk van harte welkom.

De kinderen van de familie Smits uit Gassel; in totaal kwamen er vijftien kinderen (foto: collectie C. Smits)De kinderen van de familie Smits uit Gassel; in totaal kwamen er vijftien kinderen (foto: collectie C. Smits)

Het gezin Linders uit Mill (foto: collectie F. Linders)Het gezin Linders uit Mill (foto: collectie F. Linders)

 

Twee generaties

Zomaar een Brabants gezin uit de eerste helft van de vorige eeuw. Niet eens zo gek lang geleden dus. Vader, moeder en hun elf kinderen kijken ons via de camera aan.

Eén, twee, hooguit drie kinderen krijgen ouders in Nederland nu. Hoe anders was dat twee generaties geleden. Het moet toen hebben gewemeld van de kinderen in Brabant. Gezinnen van tien kinderen of meer waren eerder regel dan uitzondering.

Veertien kinderen

Maandag waren we te gast in Sint Anthonis voor een gezellige middag bij de KBO. Een vraag die tijdens zo'n middag steeds aan bod komt, is: hoeveel kinderen waren er in het gezin waarin je opgroeide? 

Wat bleek: er zaten mensen in de zaal die zelf uit een gezin van veertien kinderen kwamen. En dat was er niet één, nee, het waren er dit keer vier. Veertien kinderen; dan heb je het dus over dertien broers en zussen om mee te spelen en te strijden. Vijftien paar ogen - inclusief die van je ouders - om je in de gaten te houden, maar ook vijftien gezinsleden die zich niet alleen om jou, maar ook om al die anderen moesten bekommeren. Er zijn vast mooie verhalen te vertellen over alles wat je uit kon halen als er even niet op je gelet werd.

De kinderen van Van den Hoogen uit Reek (foto: beeldcollectie Ton Cruijsen)De kinderen van Van den Hoogen uit Reek (foto: beeldcollectie Ton Cruijsen)
Elf kinderen uit één gezin uit Oploo (foto: collectie A. Kempen)Elf kinderen uit één gezin familie Jans-Beeke Arts uit Oploo (foto: collectie A. Kempen)
 
Rumoer

Een huis vol rumoer, waar gelachen werd en gehuild, waar je nooit hoefde te zoeken naar een speelkameraadje, maar waar het ook nooit eens even stil was. Die grote gezinnen van toen kenden tijden van voorspoed, maar er was ook veel verdriet; over kinderen die nooit volwassen zouden worden bijvoorbeeld of over armoede. Ook dat hoorde bij die tijd.

Vader en moeder Arts met hun acht (van de later elf) kinderen (foto: collectie T. Schel - Arts)Vader en moeder Arts met hun acht (van de later elf) kinderen (foto: collectie T. Schel - Arts)
Familie Wijnen uit Mill (foto: collectie H. Wijnen)Familie Wijnen uit Mill (foto: collectie H. Wijnen)
 

De kinderen Nabuurs uit Wanroij (foto: collectie H. Nabuurs)De kinderen Nabuurs uit Wanroij (foto: collectie H. Nabuurs)

 

Vertel jouw verhaal

We zijn benieuwd naar jouw verhalen en foto's over het grote gezin waarin je opgroeide. Heb je die en wil je ze delen? Reageer dan op dit verhaal in het reactievak hieronder.

Heb je veel te vertellen? Dan kun je natuurlijk ook je eigen verhaal toevoegen aan de verhalentrommel op deze website.

Doe mee en vertel jouw verhaal!

Reacties (7)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 20 november 2017 om 17:16
Uit stamboom onderzoek bleek dat de moeder van m'n vader 18 kinderen moet hebben gebaard maar waarvan er 6 ook zeer snel overleden zijn . uiteindelijk bestond het gezin dus uit 12 kinderen. Net geen 13 in een dozijn ;o).
Anny Kempen zei op 23 september 2018 om 12:21
Het is misschien mooi om een naam toe te voegen aan het grote gezin uit Oploo . Het zijn mijn grootouders familie Jans-Beeke Arts.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 24 september 2018 om 10:46
Dat is het zeker Anny. Ik heb de familienaam meteen bij de foto gezet. Bedankt voor het doorgeven.
GHendriks zei op 12 mei 2019 om 15:33
In stevensbeek de Fam Heijnemans radioweg 11 waren 16 kinderen 10 zussen en 6 broers
Gerrit Hendriks zei op 18 mei 2019 om 19:19
Kijk maar op groot gezin van Europa Fam Heijnemans Stevensbeek

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen