skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

Natuurkundeles?

'Beekvliet' staat er als enige omschrijving bij deze foto. Verder niets. De rest van het verhaal willen we dus met uw hulp uitpluizen.

studenten op Beekvliet

We zien enkele al wat ouder lijkende studenten, dus mogelijk is dit het Groot Seminarie. Wie de seminaristen zijn of hoe oud de foto is, weten we niet: Dat horen we graag van u!

De instrumenten op het bureau lijken met licht en lichtbreking te maken te hebben. Natuurkundeles dus, waar wij in onze naïviteit toch eerder een wat minder aardse lesstof zouden verwachten; dit zijn immers aankomende priesters. Misschien worden deze studenten opgeleid tot leraar? Wie kan ons überhaupt iets vertellen over wat er zoal onderwezen werd op Beekvliet, en vooral: of en hoe die lesstof inhoudelijk afweek van die van seculiere opleidingen?
Praat ons eens even bij en vertel ons het verhaal achter deze foto.

Reacties (2)

J. Wintjes-Duterloo zei op 19 april 2016 om 11:46
Het is niet op Beekvliet, maar op het Groot Seminarie filosoficum te Haren en vóór 1935. Het onderwijs in Haaren was met name speciaal gericht op de dogmatiek kerkelijk recht en filosofie. Na het Klein Seminarie in Sint-Michielsgestel gingen de priesterstudenten naar Het Groot Seminarie in Haren.

Als ze daar klaar waren, werden ze tot priester gewijd. Daarna kregen ze soms van de Bisschop opdracht verder te studeren, bijvoorbeeld klassieke talen of wiskunde en ook wel geschiedenis, aan de R.K. Universiteit, om dan weer les te kunnen geven op Beekvliet of ze werden ergens benoemd tot kapelaan enz. en later pastoor.

Op de foto is te zien dat de studenten waren "gekleed" (witte boordje) en toog of zwart pak. De oude instrumenten werden gebruikt in de les scheikunde. Ze zijn uiteindelijk na sluiting van het Groot Seminarie naar het Klein Seminarie Beekvliet gekomen en staan nu daar ook in een glazen vitrinekast. De kast ziet er ook hetzelfde uit als op de foto. Via oud-Beekvliet mensen heb ik zo 't een en ander te horen gekregen.

Vriendelijke groeten,
Frans van de Pol zei op 19 april 2016 om 17:06
Geachte mevrouw Wintjes-Duterloo,

Hartelijk dank voor uw boeiende informatie! Fijn dat we nu weten hoe oud deze foto minimaal is en waar hij écht genomen is.
Het is bovendien interessant om te lezen dat deze priesters niet per se uit eigen initiatief, maar soms juist in opdracht van de bisschop doorleerden.
Ook denk ik dat het voor veel mensen troostrijk zal zijn om te lezen dat in deze tijden van verandering ook nog ergens plaats is voor oude instrumenten, opgeborgen in een al even oude kast, alsof de tijd dan toch nog ergens stil is blijven staan....

Intussen zou het wel interessant zijn om ook nog te weten te komen wie deze heren zijn, en hoe het hen verder vergaan is. Misschien zit hier uw oude leraar of oude pastoor wel bij! Mocht u, of een andere kenner, ons daar nog iets over kunnen vertellen, dan horen wij dat graag!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!