i

Van wieg tot het graf: een leven in foto’s

vertelde op 19 september 2018 om 14:15 uur

Stralende gezichten, feestelijke toneelstukjes en lange tafels vol lekker eten: het veertigjarig priesterfeest van Franciscus Goijaerts – regent van Beekvliet in Sint-Michielsgestel - is in juni 1949 uitgebreid gevierd, getuige de vele foto’s. Nog geen half jaar later is de fotograaf opnieuw aanwezig om grote groepen mensen vast te leggen, maar dit keer om een heel andere reden: nu wordt de begrafenis van de geliefde priester in beeld gebracht.

Een tweejarige dreumes kijkt schuchter in de camera, de arm van zijn grote zus stevig vasthoudend. Het is één van de eerste foto’s die van Franciscus Alardus Josephus Antonius Goijaerts zijn gemaakt (uit de collectie van het Regionaal Archief Tilburg). De opname is gemaakt in 1886, een tijd waarin het maken van foto’s voor de meeste mensen nog een zeldzaamheid is. Maar de jonge Frans is zoon van de vooraanstaande Tilburgse wethouder en architect Leonardus Goijaerts en zal in zijn jonge leven nog vaker worden vereeuwigd.

foto collectie Regionaal Archief TilburgBij de foto van zijn plechtige communie uit 1896 staat: “Daarna vertrok hij naar het seminarie. Op 5 juni 1909 werd hij priester gewijd.” Zijn naam duikt daarna vooral op als regent – hoofd van het internaat – van Beekvliet. Goijaerts staat bekend als een bescheiden, vriendelijke en charmante man die liever op de achtergrond blijft. Zijn voorganger Van den Heuvel is een onderwijsvernieuwer, maar Goijaerts niet. Het is dat het aantal studenten maar blijft stijgen; hierdoor is de geboren Tilburger genoodzaakt zich bezig te houden met een ingrijpende verbouwing. Grootse plannen blijven beperkt tot de bouw van één nieuwe vleugel. De wens van Goijaerts om de kapel te vernieuwen, kan wegens een tekort aan geld niet doorgaan.

Goijaerts – sowieso een man die niet van veranderingen houdt – moet met lede ogen toezien hoe op last van de Duitse bezetter alle leerlingen en professoren in 1942 Beekvliet verlaten. Na de oorlog is Beekvliet zwaar beschadigd. Gebouwen, tuinen en sportvelden liggen in puin en moeten worden met man en macht worden hersteld. Als alles weer een beetje op de rit staat, wordt in juni 1949 het veertigjarig priesterschap gevierd. Maar de grens tussen leven en dood is soms niet meer dan een dun bibberige lijntje; op 4 november van dat jaar overlijdt Goijaerts. Nadat hij eerst als kleine dreumes al is gefotografeerd, legt een fotograaf van persbureau Het Zuiden de geliefde priester ook vast, opgebaard in zijn doodskist. De laatste van een leven in foto’s.

Heb je F. Goijaerts gekend? Zat je op Beekvliet en roept deze foto herinneringen bij je op? Laat het ons weten!

Op de foto hieronder wordt F. Goijaerts toegezongen op zijn priesterfeest

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Jan van Weert
Jan van Weert zei op 19 september 2018 om 16:18 uur

Wel consequent dezelfde, goede, naam Goijaerts aanhouden Marilou! :-)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 19 september 2018 om 20:45 uur

Haha, gaan we doorgeven aan Marilou, Jan! Komt vast goed. Bedankt voor het doorgeven.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 september 2018 om 10:16 uur

Oeps, ik zag het zelf al een paar keer mis gaan maar dan is er toch één tussendoor geglipt... Maar goed dat je ons scherp houdt, Jan :)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 januari 2019 om 13:53 uur

Op dit verhaal ontving ik van Joop Thuring overigens de volgende waardevolle aanvulling:

"Dit gebouw leed tijdens de oorlog geen schade, bouw technisch gezien dan. Wel moreel natuurlijk want het werd tijdelijk een gijzelaarskamp. Er was wel iets anders aan de hand: er werd in de bezettingstijd op last van de bezetter een carré aangebouwd de zgn. ‘Duitse bouw’. Dat voldeed later na de bevrijding volledig aan de behoeften."

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 20 maart 2009 om 10:31 uur

Priesterwijding

vertelde op 8 april 2008 om 12:56 uur

Pastoors in Sint-Michielsgestel, 1413-heden