i

Neergestorte vliegtuigen in Beek en Donk 1940-1945

vertelde op 5 april 2012 om 16:49 uur

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

In Beek en Donk is eigenlijk maar één vliegtuig neergestort, en wel na de bevrijding van Noord-Brabant. Op 1 januari 1945 stortte om 09.45 een Duits jachtvliegtuig, een Messerschmitt Bf 109G-14/AS (werknummer 783846) van het 1./JG 3 neer. De piloot was Uffz. H. Reinecke. Hij werd neergehaald door geallieerd luchtdoelgeschut en heeft de crash overleefd. Volgens het Verliesregister maakte hij een buiklanding ten noordoosten van Batenburg in Gelderland.

Zoals Marcel Hermes hieronder al opmerkte, hoort deze crash dus in Gelderland thuis en moeten we concluderen dat er in Beek en Donk nooit een vliegtuig is neergestort tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Marcel Hermes zei op 25 januari 2013 om 00:04 uur

Volgens het boek "Bodenplatte" van Manrho en Putz (zonder twijfel het meest uitgebreide boek over dit onderwerp), kwam het toestel neer bij Batenburg, 40km noord van Eindhoven! Reineke overleefde de noodlanding en werd door Canadese troepen krijgsgevangen gemaakt.

Rien Wols bhic zei op 25 januari 2013 om 17:37 uur

Bedankt voor die aanvulling, Marcel!

Marcel Hermes zei op 1 januari 2019 om 20:52 uur

Hallo Rien, ik ben benieuwd wat jullie bron is van bovenstaande crash? Wellicht is er een verwisseling met een ander toestel?

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 2 januari 2019 om 21:29 uur

Bedankt voor je reactie Marcel, ik heb Rien er van op de hoogte gebracht.

Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 9 januari 2019 om 08:10 uur

Dag Marcel,
De bron was het Verliesregister van de SGLO in 2012. Naar aanleiding van jouw reactie heb ik het actuele Verliesregister nogmaals geraadpleegd, en inmiddels blijken ook daar de gegevens aangepast (op basis van het boek dat je in 2013 al noemde). Er is hier dus geen sprake van verwisseling, maar van een verkeerde locatie. Ik zal dit verhaal over crashes in Beek en Donk dus gaan verwijderen. Nogmaals dank voor je reactie(s). Ik kan niet meer achterhalen waarom ik niet al in 2013 actie heb ondernomen, eerlijk gezegd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: