
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).
Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.
Op 20 september 1944 stortte rond 14.45 uur een Short Stirling IV bommenwerper (LJ851) neer in de buurt van de boerderij van Wintermans. De piloot van het toestel van het 196 Squadron was W/O G.R. Oliver. Op 17 en 18 september had deze crew in het kader van Operatie Market Garden al Horsa Gliders met para’s gesleept, dit keer ging het om bevoorrading. Aan boord hadden ze 21 containers in het bommenruim en twee zogenaamde “panniers” (manden of korven) elders in het vliegtuig. Ze hadden ook twee army dispatchers aan boord, die ervoor moesten zorgen dat de manden op de goede tijd en de goede plaats gedropt zouden worden.
Terwijl ze snel daalden richting de droppingzone werd het toestel geraakt door Flak, waarbij de linkervleugel in brand vloog. Terwijl de piloot probeerde het vliegtuig in bedwang te houden, nam de bemanning zijn crashposities in. Vlak daarna brak de vleugel af, wat als “voordeel” had dat het vuur zich niet verder kon verspreiden. Het toestel raakte de grond en schoof een eind over zijn buik. Toen het tot stilstand kwam, bleek niemand gewond te zijn.
De bemanning bestond naast piloot George Oliver (RAAF) uit navigator F/Sgt. Jimmy Oates, bommenrichter F/Sgt. James Oates, radiotelegrafist W/O Les Steele, boordwerktuigkundige F/Sgt. Dennis Royston en staartschutter W/O George Galinas. Toen iedereen het wrak verlaten had, besloten ze dekking te zoeken in de bosrand, een eind verderop. Maar gelukkig kwamen er al geallieerde troepen aanrennen om hen daarvan te weerhouden, want het bos zat vol Duitsers, opgejaagd door de Britse grondtroepen net een half uur daarvoor. Via Diest en Brussel bereikte de bemanning uiteindelijk weer hun thuisbasis Keevil. Ze waren de tweede bemanning van het squadron die veilig terugkeerde na te zijn vermist.
Op 22 januari 1945 crashte om 16.50 uur ten noordwesten van Eersel een Hawker Typhoon IB (MN424) van het 439 Squadron als gevolg van motorstoring. Piloot F/O W. Kubicki (RCAF) was opgestegen van vliegveld B.78 Eindhoven voor een gewapende verkenningsvlucht. Hij bracht het er levend vanaf.
We hopen dat er in Eersel nog mensen zijn die hier nog meer van weten!