skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Neergestorte vliegtuigen in Vessem 1940-1945

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 5 november 2012
bijgewerkt op 8 mei 2019
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

Op 17 juni 1942 stortte rond 02.30 uur in Wintelre, achter de boerderij van de familie Van Hees (Bijsterveld B94) een Handley Page Halifax II (W1117) van het 35 Squadron neer. De stal waar het brandende vliegtuig vlakbij neerkwam brandde ook geheel af, waarbij twee koeien omkwamen. De bommenwerper die deelnam aan een bombardementsmissie naar Essen werd neergeschoten door een nachtjager, gevlogen door Olt. Reinhold Knacke van I./NJG 1.

Zes van de bemanningsleden kwamen om, één van hen werd gevangen genomen. Dat was de navigator Sgt. M.W. Brown (RCAF), die uiteindelijk terecht kwam in het krijgsgevangenkamp Stalag 344 in Lamsdorf. De gesneuvelde bemanningsleden waren piloot F/Sgt. Arthur Edward Hammond (RCAF) (24); radiotelegrafist en boordschutter Sgt. George William Brown (21); boordwerktuigkundige Sgt Reginald Ernest Gay (32); staartschutter Sgt Samuel Herbert Woolley (31); bommenrichter Sgt. John Ryland Jones (20) en boordschutter Sgt. Cecil Francis Goode. Ze werden allemaal begraven in Woensel (graf JJ 76-81).

Op 23 mei 1944 kwam om 01.29 uur opnieuw een bommenwerper van het 35 Squadron in Vessem neer. Ditmaal ging het om een Avro Lancaster III die deelnam aan een missie op Dortmund. De ND762 kwam neer in het Broek achter het Meerven, neergeschoten door een Duitse nachtjager. Vijf van de bemanningsleden kwamen hierbij om: navigator F/Lt. John Kennedy Stewart (33); radiotelegrafist en boordschutter F/O Harold Thomas Maskell (35); boordschutter F/Sgt. Albert William Cox (21); staartschutter Sgt. Alistair Stuart McLaren (37) en boordwerktuigkundige Sgt. Jack Robert Cursiter. Ze werden allemaal begraven in Woensel (graven KK 55-58 en 70). Buurtbewoner Sjef Schoenmakers heeft nog herinneringen aan deze crash.

De drie overige bemanningsleden werden door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt, namelijk piloot F/O Ernest Holmes, bommenrichter P/O D.E. Coleman en boordschutter W/O Frank J. Tudor. Deze laatste schreef na de oorlog aan de zuster van Cursiter over wat er gebeurde nadat ze uit het vliegtuig waren gesprongen. Tudor was bij de landing gewond geraakt aan zijn hoofd en had ook zijn enkel gebroken. Desalniettemin slaagde hij erin een paar kilometer weg te hobbelen van zijn landingsplek. Na een half uur klopte hij aan bij een boerderij waar hem werd opengedaan door een ouder echtpaar. Hij verloor even het bewustzijn en toen hij weer bijkwam was hij inmiddels naar binnen gebracht.

Aangezien hij medische behandeling nodig had en de mensen hem niet verder durfden te helpen uit angst doodgeschoten te worden als ze zouden worden betrapt, gaf hij zich over en werd de Nederlandse politie gewaarschuwd, die hem uiteindelijk aan de Wehrmacht overdroeg.

Hij werd naar een klein kloostertje gebracht, waar een non nog probeerde zijn verwondingen erger voor te stellen dan ze waren door achter de rug van de Duitsers bloed uit de arm van een medezuster over zijn gezicht te spuiten. Zo zou hij wat langer bij hen kunnen blijven en misschien wel ontsnappen, was het idee. Maar de Duitsers trapten er niet in en brachten Tudor naar het Herman Goering Hospitaal in Amsterdam

Op 17 september 1944 kwam tijdens de Operatie Market Garden achter de kerk in de Grootakker een C-47A Skytrain van 437TCG/85Sq. neer, gevlogen door 1st Lt. William C. Yeager (23) en afkomstig van het vliegveld Ramsbury. De tweede piloot was 2nd Lt. E.M. Blumberg. Yeager en de radiotelegrafist St/Sgt Raymond Peter Wisniewsky (29) kwamen om en werden begraven op het kerkhof in Vessem.

Dankzij Els van Houtum weten we nu dat deze Amerikanen zijn herbegraven. Wisniewsky ligt in ieder geval in Margraten begraven, graf J.7.18. HIj was onderscheiden met de Airmedal with 2 oak loaf clusters en het Purple Heart. Yeager ligt niet in Margraten, maar de kans is groot dat hij gerepatrieerd is, zoals meer dan 1.000 andere gesneuvelde Amerikaanse militairen [dachten we nog in 2012].

Joost van Aken heeft hieronder mooie aanvullingen gegeven: 1st Lt. W. Yeager blijkt toch in Margraten begraven te zijn. Zijn laatste rustplaats is graf J-7-17, dus naast dat van Wisniewsky. Dankzij Kees van de Loo weten we nu ook dat Yeager dezelfde onderscheidingen droeg als WisniewskyAirmedal with 2 oak loaf clusters en het Purple Heart. Bovendien danken we aan hem het fotootje van Yeager in de cockpit van zijn Skytrain.

De overige bemanningsleden hebben de crash overleefd (zij het niet zonder verwondingen): co-piloot 2nd Lt Eugene M. Blumberg; navigator 1st Lt. Thomas J. Wegman en crew chief Cpl. James N. Quin jr. In het boek van Hans den Brok, Wings of Freedom (2008) wordt geciteerd uit de verklaring die een van de bemanningsleden uit een nabij vliegend toestel aflegde: "Ik zag vlammen en rook uit de linker motor van Yeagers toestel komen. De vlammen reikten tot aan de staart en verspreidden zich over de rechterkant. Ik zag twee personen het vliegtuig verlaten. Toen ging het ontsnappingsluik bovenop de cockpit open en iemand wurmde zich daaruit en sloeg tegen de staart. Gelukkig ging zijn parachute open." De drie overlevenden konden zich met behulp van burgers via verschillende wegen weer bij hun troepen voegen.

Reacties (28)

ad van Zantvoort zei op 14 november 2012 om 10:49
Heb twee crashes hiervan in mijn research en heb contact met bemanningsleden en met families van de bemanning. Mochten er nog aanvullingen zijn dan vermeen ik dat graag.
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 14 november 2012 om 13:32
@Ad: als je nog zaken hebt, die in dit verhaal nog niet aan bod zijn gekomen, dan houden we ons natuurlijk van harte aanbevolen! En als er van elders aanvullingen komen, die opgenomen worden in het complete verhaal, dan kun je dat altijd zien op onze pagina "Laatste wijzigingen" in de kolom "Nieuwe verhalen". Bij iedere nieuwe update verschijnt de titel weer bovenaan.
Vriendelijke groet,
Joost van Aaken zei op 30 januari 2013 om 09:52
hoi, ik heb hierover informatie gehaald bij een buurman die in die tijd een jongen van 14 was. hijheeft een heel verhaal verteld en dit heb ik opschreven. ik zet het op de mail. groeten Joost
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 31 januari 2013 om 10:05
Hoi Joost,

heel graag en alvast bedankt voor je mailtje.
Met vriendelijke groeten,
Els van Houtum zei op 11 oktober 2016 om 23:49
Capt WS Yeager en Raymond Wisniewsky van het vliegtuigongeluk op 17 Sept 1944 zijn elders begraven. Hun lichamen hebben in het kerkportaal gestaan, maar zijn opgehaald door common wealth war graves. De militairen die in Vessem op het kerkhof begraven zijn, zijn Billy Barlow en Fred Hallam, Zie bijgaande links naar artikel uit E.D. 12 sept 2002

http://oi67.tinypic.com/33e673k.jpg
http://oi67.tinypic.com/2luteg4.jpg
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 oktober 2016 om 10:11
Bedankt voor deze inhoudelijke aanvullingen, Els. Bijzonder om te lezen!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 januari 2017 om 14:03
Bedankt Gerard, heel attent van je om nog even de juiste link naar het inmiddels geplaatste verhaal op te nemen bij de reacties.
l. Liebregts zei op 20 september 2017 om 19:42
In Vessem zijn 3 vliegtuigen neergestort . In 1944 is op de buikheide een bommenwerper neergestort . De propeller zou zelf een koe hebben gedood . Dit volgens een persoon die toen 10 jaar was . Dit zou tijdens de bevrijding van Vessem hebben plaatsgevonden .
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 21 september 2017 om 10:26
Bedankt voor je aanvulling bij dit verhaal L. Liebregts. Het is natuurlijk moeilijk om te zeggen of de bommenwerper die jij noemt, de bommenwerper is die op 23 mei 1944 is neergestort en genoemd wordt in dit verhaal?
P.Janssen zei op 10 juli 2018 om 20:47
<img src="/media/vessem__ontmoeting_met_zoon_piloot__juni_2018.jpg" title="tekst voor tooltip" width="300" height="429" border="0"> Op 6 juni j.l. waren we in Netersel bij het monument/kapel van Fons v.d. Heijden.</p>

<p>Daar troffen we de zoon van de piloot(F/O Ernest Holmes), die op 23 mei 1944 in Vessem is neergestort. Hij vertelde me dat zijn vader nu 96 jaar is en nog een redelijke gezondheid geniet. </p>

<p>We vroegen naar de plaats waar het vliegtuig precies was neergestort en of daar een monument is. Dat was er niet , maar volgens hem wordt daar aan gewerkt.</p>
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 11 juli 2018 om 09:45
Wat bijzonder dat je de zoon van de piloot tegen bent gekomen! En natuurlijk dat de piloot in kwestie nog leeft! Fijn ook dat er aan een monument wordt gewerkt op de plaats van instorten. Weet je ook wie het initiatief daartoe genomen heeft?
Ad Zantvoort zei op 12 juli 2018 om 19:11
Ad van Zantvoort, HKK Vessem Kees Huijbers en Bart Beex. Streven is dat op 29 Sept 2018 het monument onthuld gaat worden. Persbericht zal tegen die tijd in de kranten worden geplaatst.
Ad Zantvoort zei op 12 juli 2018 om 19:12
Joost van Aken zou je contact met mij(email) kunnen opnemen??
E. van Houtum zei op 14 juli 2018 om 13:23
Op reactie L. Liebregts: Mijn broer vertelde dat in de Buikheide in een wei een Engels transportvliegtuig voor parachutisten een noodlanding gemaakt had en niet zwaar beschadigd was. Het was 4 motorig. Inderdaad was er een koe middendoor. Hij had gehoord dat er Duitsers in de bossen zaten die op het vliegtuig geschoten hadden. Mijn broer dacht dat er geen doden waren.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 17 juli 2018 om 09:34
Fijn om te horen, Ad, dat er echt een monument gaat komen! Ik zal de kranten in de gaten houden.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 17 juli 2018 om 09:41
Bedankt E. van Houtum voor het doorgeven van deze aanvulling op de reactie van L. Liebregts! Wel wat luguber van die koe, maar wel fijn om te horen dat (mogelijk) alle bemanningsleden het wel hebben overleefd.
Joost van Aaken zei op 25 juli 2018 om 10:40
Ter info over de Crash op 17 September 1944 op de Grootakker in Vessem.
C-47A Skytrain.

Volgens de gegevens van Dutch Airwar Studygroup:

Capt W. Yeager ligt evenals Sgt. Wisniewski begraven in Margraten. Grave J-7-17 dus waarschijnlijk is zijn laatste rustplaats naast dat van Wisniewski.

De overige bemanningsleden hebben de crash overleefd:

- Co-Pilot Lt. E.M. Blumberg Wounded;
- Navigator Lt. T.J. Wegman Evaded wounded;
- Crew Chief Corp. J.N. Quin: Evaded wounded.

Over een vermiste bemanningslid wordt niet gesproken.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 juli 2018 om 11:24
Bedankt voor je aanvulling bij dit verhaal Joost. Wat goed dat we nu de laatste rustplaats van Capt. W. Yeager definitief weten. En ook dat er dus blijkbaar geen sprake was van nog een bemanningslid wat is achtergebleven. Maar dat de drie andere bemanningsleden de crash gelukkig hebben overleefd.
Nogmaals dank Joost.
Gertruud zei op 11 augustus 2018 om 13:31
In september schijnt de zoon van Dhr Wegman in Hoogeloon op bezoek te komen om te kijken waar zijn vader in de oorlogstijd verbleef .
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 augustus 2018 om 09:56
Bedankt voor je reactie Gertruud, wat mooi dat zijn zoon op bezoek komt in Hoogeloon om de sporen van zijn vader te volgen.
kees vd Loo zei op 14 augustus 2018 om 21:28
De C47 had de naam Tug O War.
Serial 42-100648.
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 15 augustus 2018 om 11:51
Bedankt Kees, ik heb ook de linkjes die je ons stuurde toegevoegd.
Ad Zantvoort zei op 19 augustus 2018 om 14:44
Hallo Els, dat klopt. Dit was inderdaad een Stirling. Op 21 Sept 1944 kwam deze neer nadat deze een Re-supply(Bevoorraden Engelse troepen bij Arnhem) had uitgevoerd. Dit was de Stirling LJ916 van het 190 Sqdn code G5-A afkomstig van de Engelse basis Fairford. De gehele crew wist veilig uit het vliegtuig te ontkomen maar werden krijgsgevangen gemaakt
Piloot P/O J.S. Hay
FE Sgt J.J.Lowe
Nav F/Sgt G.I.Duncan
Wop F/O J.E.Claque
BA F/Sgt J.Povey
Ag F/Sgt A.G.West Dit waren de bemanningsleden van dit vliegtuig
Toegevoegd waren de z.g airdespatchers die zorg moesten dragen voor het afwerpen van de voorraden. Ook deze kwamen ongedeerd uit het vliegtuig
A.Bailey
K.Woods
Povey werd gewond tijdens de "hits" van de Luchtafweer, F/O Hay en Claque werden gewond door de nogal ruwe behandeling van de Duitsers die hen gevangen namen. Heb contact met familie van Jack Povey en met airdespatcher A.Bailey. Jack Povey overleed aug 2010, Alan Bailey overleed Maart 1990.
kees vd Loo zei op 6 september 2018 om 21:03
Op 17 sept is er een C47 A nummer 42-100581 neergekomen ten oosten van De Kreiel in wintelre.
Naam c47 Princess Pat.
Bemanning Piloot LT R Thunderburke -Robert F Lamour.
Overige 2 bemanningsleden onbekend.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 september 2018 om 15:40
Bedankt Kees, voor het aanvullen van dit overzicht.
Hans den Brok zei op 31 juli 2019 om 15:13
De hierboven genoemde naam van Robert Lamour is niet correct. De informatie van voor 2010 wees naar Lamour als zijnde één van de bemanningsleden. Verder onderzoek heeft echter aangetoond dat Lamour niet één van de inzittende was van "Princes Pat".

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!