skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Nogmaals De Pas

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 25 november 2013
bijgewerkt op 30 april 2014
In deze rubriek publiceerden we vorig jaar een tekening van de Hisse Misse zoals die er in de jaren zeventig uitzag. Ons viel toen op dat het in de reacties op ons forum vooral ging over Dorpshuis De Pas. Daarvan bestaat ook deze foto, uit diezelfde tijd.

De ronde zaal, waarin onder andere Gemengd Koor Animato repeteerde, valt hier op, maar opvallend is ook dat je rechts van het gebouw nog gewoon een agrarisch landschap ziet. De nieuwe wijk Heelwijk is nog lang niet volgebouwd.

Op de voorgrond natuurlijk ook het kunstwerk, dat zeker verband houdt met het carnavalsgebeuren in Heesch. Wie voelt zich na het zien van deze nostalgische foto aangesproken om ons te laten delen in zijn of haar herinneringen?

Want er zijn weinig Heschenaren die hier nooit naar binnen zijn gegaan: na de Sinterklaasoptocht, tijdens Carnaval, voor het Nieuwjaarscabaret, voor een verenigingsactiviteit.

Reacties zijn welkom via onderstaande reageerlink. We zijn benieuwd!

Reacties (8)

Dini de Veer-Steijvers (nu woonachtig in Lith) zei op 7 maart 2014 om 12:04
Ik heb vijfendertig jaar in Heesch gewoond en ik weet nog dat er in De Pas een peuterspeelzaal was ingericht (één van de eerste in die tijd). De raampartij was de speelruimte. Ze brachten ook hun eigen potjes mee. Dat was in april 1971. De beheerder van destijds, de heer Stokkermans, mopperde wel eens als ze te veel lawaai maakten.
Het koor “Animato”, opgericht in 1975, gaf in maart 1977 een concert bij ’t afscheidsfeest van burgemeester Jan Dosker. Zelf heb ik 23 jaar in dat koor meegezongen!
Het “varkensstandbeeld” op de voorgrond is zeker van betekenis geweest, en nóg, voor de Krullendonkers.
<img src="http://www.bhic.nl/data/upload/heesch/heesch,%20koor%20animato%201977.jpg" alt="animato in 1977" width="400" height="281" border="0" />
Ria Monteiro - van den Akker zei op 4 juli 2014 om 21:36
Ik weet nog dat de kramen van de eerste weekmarkt in Heesch voor de Pas was. Een stukje van de straat (de huidige Hoogstraat) en voor de Pas . Dat was een geasfalteerd gedeeltje voor de ingang van de Pas waar je rond kon rijden. Dat moet ergens begin jaren 70 zijn geweest.
HHJ van Kessel zei op 24 januari 2017 om 10:00
Ria heeft gelijk wat betreft de bestraatte toegang naar de hoofdingang. Tijdens de eerste 2 oorspronkelijke "Nachten van Heesch" (in 1970 en 1971, in tegenstelling tot wat er door de huidige organisatie beweerd wordt) werden langs deze inrit kraampjes geplaatst waarin van alles verkocht werd wat maar enigszins te maken had met zo'n muziekfestival. De organisator was L.A. van Kessel, maar zover ik mij kan herinneren waren ook "Frank en Jet" van de Holy Lightmachine er bij betrokken, in ieder geval niet de Meule. Of de geplande 3de versie doorgegaan is weet ik niet meer, omdat ik toen het hele seizoen intensief bezig was met internationale motorraces en GP motorraces. Dus de eerste muziekfestivals, "De Nacht van Heesch", vonden plaats in het getoonde gebouw, De Pas, dat toen beheerd werd door dhr Henk Jansen (de enige die het rendabel beheerd heeft en het regionaal toonaangevend gemaakt heeft).
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 24 januari 2017 om 15:28
Bedankt H.H.J. van Kessel, voor je reactie bij deze foto van het dorpshuis. Was je zelf wel aanwezig bij de twee eerste versies van de 'Nachten van Heesch'? We horen daar graag meer over. Was het gezellig en heb je nog leuke dingen daar meegemaakt ?
Hub. H.J. van Kessel zei op 28 januari 2017 om 09:59
Beste Mariette,
Ik was bij de eerste twee festivals inderdaad aanwezig. Het waren allebei (zeker voor die tijd en de onbekende redelijk nieuwe locatie) gigantische successen, mede door de combinatie van bekende lokale en nationale bands. Alleen het tijdstip van 's middags tot de volgende ochtend (vandaar "de Nacht") moest op last van de gemeente teruggebracht worden naar een vroeger tijdstip evenals de buitenactiviteiten ( bv de kraampjes) ivm klachten van de buurt wegens geluidshinder. Dat er daarna jarenlang geen <
"nachten" meer georganiseerd zijn, lag aan het feit, dat L van Kessel weggegaan is uit Heesch. Het grote succes heeft er echter toe geleid dat jaren later het evenement weer opgepikt compleet met naam en stichting (hoe kan dat zonder toestemming?). Ik heb volgens mij nog originele aanplakbiljetten liggen, unieke zelfgetekende kunstwerkjes van Frank, helemaal in de geest van de flowerpowertijd. Daarop staat de naam van de organisator vermeld evenals de stichting (ondergebracht bij de RABO). Even inscannen lukt niet, daarvoor is het formaat te groot, anders had ik wel een kopie meegestuurd.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 januari 2017 om 13:50
Bedankt voor je reactie Hub. en jammer dat het inscannen niet gelukt is. We hadden het graag bij je reactie geplaatst.
Maar dat je genoten hebt van deze nachten is wel duidelijk !
Bert Wijnen zei op 22 februari 2018 om 20:29
Het kunstwerkje "Carnaval des animaux" (1972) op de voorgrond is van brons en is gemaakt door Hans Goddefroy (Indonesië 1933). De vier op elkaar gestapelde varkensfiguurtjes wijzen met hun snuit alle in een richting die haaks staat op die van het daar bovenstaande dier. Hierdoor ontstaat een verticale spiraalbeweging naar de op de top geplaatste vogel. In de snuit van elk varken bevindt zich een gaatje: het is een fonteinbeeld. Momenteel staat het als zodanig spuitend aan de rand van de Hisse Misse, naast het terras van C.C. "de Pas". Het heeft van 1972 tot 2010 voor "de Pas" gestaan. Daarna stond het op de hoek van de Mozartstraat / Hoogstraat. Hier was het vaste vertrekpunt van de carnavalsoptocht van Krullendonk.
ter hoogte van het restaurant
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 februari 2018 om 10:11
Dank je wel voor deze inhoudelijke aanvulling, Bert. Heel leuk om zo meer te weten te komen over het kunstwerk en de plaats die het in het dorp inneemt. Wat fijn dat je al deze kennis hier deelt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.