skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Sacramentsprocessie

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 8 juni 2012
bijgewerkt op 18 november 2013
Exact 51 jaar geleden trok deze Sacramentsprocessie door de straten van Uden. Middelpunt was de priester onder het baldakijn, die de monstrans droeg met daarin een hostie.

Die hostie was het symbool van Jezus Christus, die zijn lichaam en bloed offerde voor het heil van de mensheid. Dat feit werd gevierd op Sacramentsdag, de elfde dag na Pinksteren, altijd een donderdag.

Opvallend op de foto zijn de mannen met de prachtige mantels en baretten. Zijn zij leden van een Broederschap van het H. Sacrament? Er zijn vast Udenaren die hier meer over weten. Ook zullen sommigen van deze mannen worden herkend.

We zijn dus benieuwd naar jullie reacties. Die zijn welkom via onderstaande reageerlink, maar als je liever belt, kan dat natuurlijk ook.

Reacties (7)

Mw. Geurts, Uden zei op 15 juni 2012 om 10:14
Sacramentsprocessie.
De heren links en rechts waren de "Erewacht". Zij droegen de nieuwe toga met baret. De versiering was in paarse pasteltinten op de toga verwerkt. Ook op de baret kwam het motief weer terug met dezelfde kleuren.
Links vooraan: Dhr.Vonk, G,Verkuijlen,H.v.Nunen, T.Verhoeven. Rechts : Toon v.Heeswijk, Arn.Verhoeven.,Dhr.v.Hoofd, G,Verhoeven, P.de Groot, J.Versteegde.

De baldakijn wordt gedragen door H.v.d.Elsen, Ant.Snijders, Cissen,
Naast het baldakijn loopt links pastoor de Louw met koormantel om. In het midden met de monstrans kap. Aloy.Maas. Rechts pastoor Ant.Vromans .
Achter het baldakijn zijn kap. J. v.Bijsterveld en kap. Fr.Lingg nog zichtbaar.
Mw. Schiltmans, Uden zei op 15 juni 2012 om 10:37
Er kwamen bij mij herinneringen boven, toen ik deze foto zag. Zelf woonde ik in de buurt van waar de foto is gemaakt (Kerkstraat). Heb in mijn kinderjaren vaak meegelopen met de processie, als bruidje. In deze processie liep ik niet mee; ik was toen 19.
Ik herken in elk geval pastoor De Louw (met de monstrans), de andere priester zou Mutsaers kunnen zijn. En links vooraan loopt meneer Verstegen.
In het witte huis rechts woonde ten tijde van de foto huisarts Schaap, later Grimbergen.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 15 juni 2012 om 12:32
Hartelijk dank, dames @Geurts en @Schiltmans. We weten weer veel meer. Leuk dat nu ook de kleding van de Erewacht als het ware is 'ingekleurd'. Ik begreep van mevrouw Geurts dat de Heemkundekring Uden nog 'n baret in haar collectie heeft.
Marlies van Hezewijk zei op 18 juni 2012 om 13:52
Mijn vader, Bart van Hezewjk, oud gemeentesecretaris van Uden en met zijn ruim 99 jaar nog altijd lid van de Udense Heemkundekring, liet mij deze foto zien uit de krant. Hij herkent er verschillende mensen op en veronderstelt dat hij in die tijd meeliep met B en W., niet zichtbaar op de foto.Mijn vader is een wandelend geschiedenisboek! Zelf herinner ik mij die processies en verschillende deelnemers ook, omdat ik er (van 1953-1959) als bruidje in heb meegelopen en omdat mijn vader in mijn herinnering toen "iets" droeg in de processie (lantaarn?)Overgens heette de huisdokter, die mij ter wereld heeft gebracht, dokter Schaab.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 18 juni 2012 om 15:09
@Marlies van Hezewijk, bedankt voor je leuke aanvulling! Jouw vader moet met z'n 99 levensjaren en zijn maatschappelijke functies inderdaad een wandelend geschiedenisboek van Uden zijn. Maar als hij een lantaarn droeg, was hij misschien toch lid van de Erewacht en liep hij niet in het gezelschap van b&w in de processie mee.

Dan de huisarts: die heette inderdaad Schaab en niet Schaap zoals eerder abusievelijk is genoteerd. Door ons wel te verstaan, tijdens een telefoongesprek!
Mw.J.Geurts zei op 23 juni 2013 om 18:25
Deze toga en baret van de Erewacht op de foto, zijn een ontwerp van Luc v.Hoek. Hij heeft ook de kleding ontworpen voor de processie van Den Bosch en de processie in Boxtel.
Vroeger droegen de heren van de Erewacht hun eigen zwarte pak. Schuin daarover een paarse sjerp . Op hun hoofd een zwart fluwelen mutsje met paars koordje en flosje. In hun hand hadden alle leden een flambouw Een stok met brandende kaars achter glas. Zoals Marlies zich nog herinnerde.
Ook mijn vader was lid van de Erewacht. Ook die zwarte mutsjes zijn nog bewaard bij de heemkunde . Waar de paarse sjerpen zijn weet ik niet.
Toen de nieuwe processie kleding kwam, werden nieuwe "jonge" mannen gevraagd .
Vooral groot genoeg voor de nieuwe toga. Mijn vader was kleiner van stuk zoals ook Mijnheer v.Hezewijk en vele anderen. Deze werden bedankt en hadden begrip voor de nieuwe situatie. Ofschoon zij het altijd als een eer hadden beschouwd om lid te zijn van de Erewacht.

Alphons Arts zei op 9 maart 2016 om 19:20
Mijn vader Piet Arts ( P.H. Arts; 1919-1977 ) liep volgens mij ook vaak mee in de "Erewacht" van de Sacramentsprocessie! Hij staat dan niet op deze foto, maar ik zoek mensen die hem gekend hebben of foto's waarop hij staat! was bevriend o.a. met pastoor Vromans en de hr. Van Nunen!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.