i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Teteringen
Periode: 1907 - 1995
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 18 oktober 2013 om 13:42 uur

Pastoor C. Broeders, die in Dongen was geboren, nam in 1907 het initiatief om een klooster en een bijzondere meisjesschool op te richten. Had men oorspronkelijk het oude kerkhof op het oog, ten slotte verrees het gebouw niet ver daar vandaan. Het ontwerp was van P.J. van Genk.

Bron: collectie J. SmitsDe Franciscanessen van Dongen betrokken het klooster op 1 mei 1907. De zusters verlieten het huis in 1963.

Het werd verhuurd aan de Sint Victor Stichting, die er de congregatie van de Broeders van Scheppers uit Antwerpen huisvestte. Zij hadden er een internaat voor schipperskinderen, de ‘schippersschool’. De broeders bleven tot 1966.

In 1969 werd het gebouw verkocht aan P.A. van Putten, die beneden een garage hield en boven woonde. Het huis is eind 1995 gesloopt. 

Heb je nog een zuster voor de klas gehad, of heb je op het internaat van de broeders gezeten? Vertel dan hier het verhaal van je belevenissen.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto: collectie J. Smits

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Sjors zei op 30 september 2018 om 10:11 uur

Op de kleuterschool ,die gelegen lag achter het klooster ,waren alleen maar zusters die daar de scepter zwaaide, er waren lieve zusters maar aan één heb ik nare herinneringen, als je in haar ogen iets verkeerd deed werd je opgesloten in het kolenhok daar moest je dan een paar uren inzitten in het donker.Nadat het klooster verlaten was door de zusters en de schipperschool heeft het even legen gestaan, de bovenverdieping werd toen gebruikt als repetitielokaal door drumband Doka.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 oktober 2018 om 10:34 uur

Nou Sjors, ik kan me voorstellen dat zo'n straf in het kolenhok enorme indruk maakt, zeker voor een kleuter. Deelde deze zuster deze straf vaak uit?

Maar goed dat er ook veel lieve zusters waren, en dat je je dat ook nog kunt herinneren. In welke jaren heb je daar op de kleuterschool gezeten?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: