i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Beek en Donk
Periode: 1938 - 1965
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 17 oktober 2013 om 09:35 uur

Toen hun noviciaat in Nijmegen gevestigd werd zochten de Oblaten van Sint Franciscus een geschikt huis voor het scholasticaat. In 1937 kocht pater Matthias Spiessl Huize Leefdael op de Donk van Willem van Thiel. Het huis aan de Pater de Leeuwstraat is omstreeks 1900 gebouwd voor Van Thiel in een eclectische stijl.

De vroegere huiskamer werd ingericht als kapel, de ruimte achterin als refter. Op de tweede verdieping bevonden zich chambrettes. Pater Bogenberger kreeg in 1938 de leiding over het scholasticaat (=priesteropleiding) ofwel het studiehuis Sint Jozef.

Beek en Donk, Huize Leefdael, 1989. Foto: BHIC, fotonr. PNB001003033Architect Roffelsen uit Helmond tekende voor de verbouwingen van 1950. Aan de zijkant verrees een vleugel met spreekkamers en andere vertrekken. Ook de nieuwe kapel, die in 1956 werd ingewijd, was van de hand van Roffelsen. In dat jaar werden ook de studiezaal, de recreatiezaal en de fraterskamertjes gebouwd.

De priesteropleiding eindigde in 1965, het huis werd gesloten en verkocht. Men vestigde er een afdeling van Huize Padua in. In de negentiger jaren werden de vroegere uitbreidingen afgebroken en kwam het oorspronkelijke Huize Leefdael weer tevoorschijn. De paters bleven de Leonardusparochie in Beek en Donk bedienen tot 2000, toen ze de parochie teruggaven aan het bisdom.

Vanaf 1980 was in het pand eerst een kliniek voor mensen met alcohol- en drugsproblemen gevestigd, en later een restaurant.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: