skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg

Te water

We vinden tegenwoordig een watermolen al gauw een idyllische, romantische plek. Maar zo’n molenkolk kan ook gevaarlijk zijn. Twee berichten uit de Tilburgsche Courant:

Op een maandagmiddag in januari 1833 raakten twee meisjes, van zes en vier jaar, te water bij de watermolen. Het oudste werd spoedig gered, maar het jongste werd bewusteloos uit het water gehaald. Het rad van de molen had haar vrij ernstig verwond. Het bericht vermeldt niet of het meisje het ongeluk heeft overleefd, maar het eindigt niet optimistisch: “Men vreest voor haar behoud.”

Het andere bericht is gedateerd 22 oktober 1903. De molenaarsknecht nam de bocht te krap, toen hij met kar en paard de poort in wilde draaien. Daardoor kwam hij te dicht bij de sluis, met als gevolg dat de dam gedeeltelijk afbrak. Kar en paard vielen in het water, maar gelukkig kon alles zonder ernstige schade worden gered.

Reacties (5)

Pim Ziegelaar zei op 23 november 2010 om 02:11
Op goed geluk: u heeft inzicht in de Tilburgsche Courant? Ik zoek de krant van 12 augustus 1918, specifiek de feuilleton 'Uit het volle leven' door Ida van Wessero. Ook if over de schrijfster nazaten van de redactie en/of uitgever/drukker.
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 23 november 2010 om 15:33
Dag Pim,
Dit is inderdaad wel een mooie plek om die vraag te stellen :-)
Wat ik je kan zeggen is dat de Bibliotheek Midden-Brabant microfiches heeft van de Tilburgsche Courant (1865-1931), de Nieuwe Tilburgsche Courant (1879-1964) en Het Nieuwsblad van het Zuiden (1917-1965). Op hun <a href="http://www.bibliotheekmb.nl/leren-en-informeren/Stad%20en%20Regio/krantenknipsels.aspx" target="_blank">website</a> kun je met behulp van een register op onderwerp zoeken binnen Tilburg en Goirle.
De microfiches zelf staan natuurlijk in de centrale bibliotheek aan het Koningsplein (op de eerste verdieping); daar kun je de gewenste artikelen ook afdrukken.
En wat de schrijfster betreft: wellicht kom je verder bij het <a href="http://www.regionaalarchieftilburg.nl/" target="_blank">Regionaal Archief Tilburg</a>. Succes met je onderzoek!
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 23 november 2010 om 15:47
Maar misschien is het bij nader inzien nog veel sneller om naar de <a href="http://kranten.kb.nl/" target="_blank">website van de Koninklijke Bibliotheek</a> te gaan en daar in de Tilburgsche Courant te zoeken naar Wessero. Dan krijg je alle feuilletons op een rijtje.
Pim Ziegelaar zei op 23 november 2010 om 16:02
Rien bedankt, echter ik had in mijn bericht moeten verwijzen naar de discussie onder de titel 'Uit het volle leven' in de rubriek Forum. Op microfiche staat het niet, zowel bij BMB als bij KB. De vraag is: waar zijn de originelen, het kan natuurlijk zijn dat het exemplaar van 12/8 er niet meer is. Maar een mensenhand maakt ook wel eens een foutje. De schrijfster lijkt onvindbaar, ook kan ik nergens iets vinden over een redactie, ook niet in de kranten uit 1918 die er wel zijn. Op de hoofdredacteur na: A.J. Prins. (Meerdere functies) Zouden er nazaten van deze persoon in Tilburg wonen? M.gr.
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 26 november 2010 om 13:02
Dag Pim,
Ik zie inderdaad dat je op het stamboomforum al flink wat antwoorden had gekregen, en ik zie nu ook het probleem. Als ik de site van het Tilburgse archief goed interpreteer, dan hebben ze daar de originele kranten (al zeggen ze eerbij dat alleen de microfiches geraadpleegd kunnen worden). Ik zou even van te voren bellen, maar ik kan me niet voorstellen, dat onze collega's in Tilburg niet even de originele krant tevoorschijn zouden willen halen, als blijkt dat die van 12/8 nooit verfilmd of gedigitaliseerd is. Maar het kan natuurlijk goed zijn, dat dat niet is gebeurd,. omdat het origineel daadwerkelijk ontbreekt.
Als je meer wil weten over de uitgever of de redactie, kan ik me voorstellen dat je daar bij het Tilburgse archief het meeste kans maakt. Ik heb nog even via de genealogische zoekmachines gekeken, maar &quot;wessero&quot; inderdaad levert verbazend weinig treffers op, nul namelijk. Het zou me niet verbazen als het hier om een pseudoniem gaat en dan wordt het lastig zoeken naar een nazaat, denk ik.
Wat betreft het boek: ik heb even gekeken bij de Brabant Colelctie, maar daar zit het helaas niet in :-(
Sorry dat ik je niet meer kan bieden en succes met de verdere speurtocht.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen