
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Helaas niet het enige K.M.D., dus die naam wordt snel veranderd in “Tot Ons Plezier”. TOP dus, geïnspireerd op het boek “De Voetbalclub” van Chris van Abkoude.
De contributie bedroeg 5 cent per week. Véél voor een tiener, maar je koopt er geen voetbal, doelpalen, schoenen of shirts mee en daarom wordt al heel snel de “Donateurskaart” uitgevonden. TOP wist het bedrijfsleven vanaf het prille begin in te schakelen!
Niet dat dat een vetpot was, maar gelukkig speelden ze ook erg goed. TOP kon dan ook de kas spekken door om geld tegen andere Osse clubs te voetballen. En meestal te winnen….
Succes maakt geliefd, dus steeds meer goede spelers sloten zich aan bij TOP en de ambities werden groter. Er kwam een eigen terrein, er kwam een bekwame staf en al in 1930 speelt het piepjonge tienerelftal in de Eerste Klasse van de Brabantsche Voetbal Bond. TOP promoveert direct naar de Derde Klasse van de KNVB en in vijf seizoenen zijn ze ook hier vier keer de beste. Toch moet tot 1939 worden gewacht op de stap naar de Tweede Klasse. TOP “leent” dan in de avonduren trainer Charles Jackson (betaald uit het “Jackson-trainer-fonds”) van BVV en heeft een lichtinstallatie aangeschaft om in het donker te kunnen oefenen!
De jaren 1940-1945 vormen een trieste periode, waarin zelfs twee TOP-spelers oorlogsinvalide worden, maar meteen na de oorlog wordt de draad weer opgepakt. Promotie naar de Tweede Klasse zit er jammer genoeg steeds nét niet in.
Ook in de jaren ‘50 blijft het succes bescheiden, dus eigenlijk is het onbegrijpelijk dat TOP in 1955 toch voor het betaalde voetbal kiest. Op dat moment is dat echt nog een tikkeltje te optimistisch. Na twee roemloze seizoenen zien de Ossenaren dat zelf ook in. De club keert vrijwillig terug naar de Tweede Klasse amateurs en daar gaat het een stuk beter: in 1959 lukt het opeens wél om de Eerste Klasse te bereiken en in 1965 wordt het kampioenschap op een haar gemist.
TOP blijft onverstoorbaar uitstekend spelen en dwingt daarmee in 1973 een plaats in de nieuwe Hoofdklasse af. Na enkele tweede plaatsen worden ze in 1986 afdelingskampioen en zelfs Algemeen Nederlands Kampioen bij de Zondagsamateurs.
Inmiddels wordt met de KNVB overlegd over hernieuwde toelating tot het betaalde voetbal. Als TOP in 1991 voor de derde keer in vijf jaar kampioen wordt, is het zo ver: in Oss wordt na ruim 30 jaar weer betaald gevoetbald! Piet Schrijvers, ooit de Beer van De Meer, wordt trainer: de Boss van Oss, ook wel De Kolos van Oss. Helaas ook al snel “De Flop van Top”. Schrijvers vertrok al in 1993, maar geen van zijn vele opvolgers is er tot nu toe in geslaagd de Ossenaren voorbij de zevende plaats te loodsen. Misschien lag het dus niet helemaal aan Piet...
Op verzoek van de burgemeester heette TOP vanaf 1994 TOP Oss, maar de in Oss oppermachtige SP houdt aanvankelijk toch liever afstand van de “poenerige profs”. Als die “rijkaards” vervolgens in 1999 blut en straatarm blijken, helpt diezelfde SP ze toch uit de brand door de miljoenenschuld op het stadion over te nemen. In 2002 werd club nogmaals geholpen, nu met een renteloze lening.